Spor ve vnitrobloku trvá, obyvatelé chtějí demonstrovat

Před antimonopolním úřadem poblíž Moravského náměstí v Brně se schyluje k protestům. Úřad chce totiž ve vnitrobloku, kde sídlí, vybetonovat jednu z posledních zelených ploch a zřídit na ní parkoviště.

Brno – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) chce už více než rok přestavět zahradu ve vnitrobloku mezi ulicí Koliště a třídou Kapitána Jaroše na parkoviště. Lidé z okolních domů proti tomu plánují demonstrovat. ÚOHS totiž na záměru trvá i přes existenci alternativních ploch pro parkoviště, nedoporučující stanovisko Krajské hygienické správy a dlouhodobý odpor obyvatel.

Podle mluvčího ÚOHS Martina Švandy je však parkoviště nezbytné. „Naprostá většina našich zaměstnanců využívá MHD, přesto je parkovacích míst kritický nedostatek.“ Pro více než dvě stě zaměstnanců jich mají jen pětadvacet, a to je část z nich ještě vyhrazena pro návštěvy a tělesně postižené. V současné době tedy běží územní řízení na výstavbu parkoviště. „Pokud v něm antimonopolní úřad uspěje, pozemek od města získá,“ řekl náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil. Do měsíce by měl stavební úřad rozhodnout.

Obyvatelé prozatím plánují upozornit na spor protesty. „Máme velkou podporu veřejnosti a chceme ji využít při opakovaných protestních akcích před areálem úřadu, abychom upozornili nejen na devastaci našeho vnitrobloku, ale i jiných částí města,“ řekl Miroslav Fiurášek, který zastupuje obyvatele domu Koliště 11.

Pokud ÚOHS v územním řízení neuspěje, bude muset požádat o pozemek město znovu nebo hledat jiná řešení. Ty podle Fiuráška existují. „Město by mohlo úřadu nabídnout parkovací místa přímo na asfaltové ploše u základní školy Lidická 6a a neničit zahradu.“ Na oplátku by základní škola dostala zahradu, kde by se žáci učili spolupracovat s přírodou. Tomu vychází vstříc i její ředitel Gordon Brei. Tyto alternativní možnosti Martin Švanda připustil. „O dalších variantách jednáme, nejsou ale tak bezproblémové, jak se zdá.“

Fiurášek navíc upozornil, že plánovaná cena jednoho parkovacího místa je předražená. „V podstatě tu zahradu zalijí za cenu podzemního parkoviště. Jedno místo má stát okolo půl milionu korun, přitom na tolik vychází místo u Janáčkova divadla, které se právě staví.“

Spor o zahradu ve vnitrobloku trvá už více než rok. V loňském roce ÚOHS začal jednat s městem o odkoupení pozemku. Ten mu v polovině roku vyhověl a od té doby se žádostí zabývá stavební úřad Brno-střed. Obyvatelé vnitrobloku proto zoorganizovali petici, která má přes dva tisíce podpisů, a usilovně hledají jak zničení zahrady zabránit.

 

Další zpravodajství a jiné zajímavé články studentů brněnské žurnalistiky najdete zde.

Autor: Michaela Kašperová

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 26.3.2013 19:19 | karma článku: 17,98 | přečteno: 807x