Gruzie: vůně dálek za pakatel

27. 10. 2013 19:07:29
Cestování se stává mezi mladými lidmi stále populárnější a hledání neznámých míst, je čím dál náročnější. Existují místa, která na svou turistickou popularitu stále čekají. Jedním z nich je Gruzie.

Kdo hledá, najde. A kdo hledá netradiční destinaci s jednou kapsou prázdnou, druhou vysypanou, najde Gruzii. Tato svérázná podkavkazská země umožní člověku zapomenout na vše, co na životě ve střední Evropě nemá rád. Letenky se přitom dají sehnat i hodně pod čtyři tisíce korun. Kdo by zprvu váhal, zda je tato země bezpečnou destinací, nemusí se obávat. Ač zde před pěti lety proběhl vojenský konflikt o území Krajina ve Svanetii s obrannými věžemi v pozadí. FOTO: Tomáš Lupínek
Abkhazie a Jižní Osetie, cestovatelé jsou v bezpečí. Někdy člověk nabývá dojmu, že kdo v Gruzii nepracuje jako taxikář, ten hlídá ulice v policejní uniformě. Místní jsou velmi hrdí na svou vlast a nedopustí, aby bylo s návštěvníky špatně zacházeno. Velmi dobře totiž ví, že turismus je jejich naděje na zlepšení životní situace.

Levný kraj

Zdá se to být jako ideální cestovatelský cíl pro studenty. První, co Středoevropana v Gruzii nadchne, jsou místní ceny. Kilo šťavnatých broskví za šest korun a sedmdesát za kilo domácího sýra – to jsou částky, za které se nakupuje. Pro milovníky biopotravin a cizích kuchyní je tato země zaslíbená. O cenách tradičního gruzínského vína, ať už domácího, nebo lahvového a vinné pálenky zvané Čača, raději nemluvě.

I doprava je velice levná. Vlakem lze přejet celou zemi i za sto padesát korun. Jelikož je však pokrytí železničních tratí velmi slabé, hlavním prostředkem hromadné dopravy jsou mikrobusy zvané Maršrutky.

Cesta v gruzínském minibuse.

Jízda těmito „linkovými“ spoji je vskutku adrenalinovým zážitkem. Dá se s nimi rychle (někdy až příliš) a levně dopravit takřka kamkoliv. Kdo se chce pohybovat po gruzínských cestách, musí si zvyknout na
neustálé troubení, předjíždění v zatáčkách a hlasitou produkci místní hudby.

Jídlo

Navzdory velmi nízkým cenám je pro cestovatele složité dodržet skromný rozpočet. I v sebemenších vesnicích totiž prodávají Chačapuri – placku z těsta plněnou různými ingrediencemi. Snadno si na tomto jednoduchém, ale chuťově dokonalém, jídle vytvoříte závislost, která vás bude provázet po celou cestu. Dalšími tradičními pokrmy jsou těstovinové měšce plněné mletým masem zvané Chinkali. Ty se dají koupit v restauracích a stojí kolem čtyř korun. Pro jídlo si každý Gruzii zamiluje. Ve větších městech se prodávají běžné produkty, které známe z pultů evropských obchodů, ale člověk o ně v té záplavě nových chutí úplně ztratí zájem. Gruzíni velmi rádi slyší, že jejich národní jídla cizincům chutnají a s nadšením zvou hosty do svých domovů. Když cestovatel takové pozvání přijme, čeká ho spousta pití a jídla, které pro něj hostitelé v mžiku připraví. Je velmi zvláštní potkat se s lidmi, kteří mají neuvěřitelnou radost z toho, že jim někdo vyjídá zásoby. Díky těmto pozváním je možné ochutnat spoustu dalších specialit, které místní kuchyně nabízí. Jak řekl jeden z našich spolucestovatelů: „Tady člověk změní názor na to, jak se hostí návštěva.“

Zajímavosti

I když by někdo mohl nesouhlasit, jídlo a pití není dostatečný důvod k návštěvě země. Gruzie však pro svou bohatou historii i zeměpisnou polohu nabízí více zajímavostí, než kolik jich je během dvaceti dní možné navštívit.

„Podle pověsti nám byla země propůjčena samotným Bohem. Při rozdělování pevniny jednotlivým národům na nás totiž zapomněl, a když naši předci Hospodina žádali, aby jim také přidělil část území, propůjčil jim tu nejúrodnější a nejkrásnější část pevniny, kterou si původně nechal pro sebe. Díky tomu máme nejkrásnější vysoké hory, černomořské pobřeží, úrodné vinice i sirné prameny," říká mladý Gruzínec při jízdě vlakem.

Stalinovo muzeum v Gori. Foto: Tomáš Lupínek

V severní části Gruzie leží dvě vyhlášená horská území, která nabízí jedno i vícedenní výlety s výhledy na majestátní štíty kavkazských vrcholů. Jedno z nich, Kazbegi, je výchozím bodem pro výstup na ledovcový vrchol Kazbeg s nadmořskou výškou 5033 metrů. Druhá oblast, Mestia, je známá svými obrannými věžemi. Byť jsou od sebe tato místa vzdálena necelých 200 kilometrů, při cestě mezi nimi je nutné projet takřka celou zemi. Mezi těmito místy totiž leží Ruskem okupovaná oblast zvaná Jižní Osetie.

Za navštívení stojí i skalní město Uplistsikhe, vinice v oblasti zvané Kachetie, moderní i historická část hlavního města Tbilisi, nebo třeba městečko Gori, rodiště sovětského vůdce Josifa Vissarionoviče Stalina, na kterého jsou Gruzíni velmi hrdí, a takřka nenajdete člověka, který by o něm nemluvil jako o národním hrdinovi.

Kolik co stojí?

letenka

2000- 6000 Kč (v akci i za 700 Kč)

cestování- Maršrutka

cca 1/2 ceny v ČR

noc v hostelu

100- 250 Kč

chléb

6-12 Kč

1kg broskví

6-12 Kč

1kg melounu

1-3 Kč

1kg sýra

40-80 Kč

Chačapuri- plněná placka

12-20 Kč

Čača- vinná pálenka 1 litr

50-120 Kč

víno 1 litr

3-30 Kč Autor: Tomáš Lupínek

Tomáš Lupínek

Přečtěte si také na stránkách Stisku rozhovor se Jakubem Máchou, který navštívil Gruzii v říjnu.

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 27.10.2013 19:07 | karma článku: 26.73 | přečteno: 1058x

Další články blogera

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma článku: 7.83 | Přečteno: 157 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma článku: 7.73 | Přečteno: 149 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 62 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma článku: 7.99 | Přečteno: 131 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 61 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 5.14 | Přečteno: 79 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.13 | Přečteno: 496 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 236 | Diskuse
Počet článků 2823 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1116

Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...