Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tři týmy, které mohou na fotbalovém mistrovství světa překvapit

Už jen necelý měsíc zbývá do 12. června, kdy na stadionu v São Paulu změří síly domácí Brazilci s výběrem Chorvatska a zahájí jubilejní dvacáté mistrovství světa ve fotbale. Do země samby se sportovní svátek vrací po dlouhých čtyřiašedesáti letech. Kanárci, jak se brazilským fotbalistům přezdívá, nejsou jediným favoritem na zisk poháru. Španělé, Němci, Italové či Argentinci – ti všichni mohou pomýšlet na triumf. Jsou však i jiné týmy, které mohou na šampionátu zazářit.

Fotbalové mistrovství světa v Brazílii se dá považovat za jednu z největších akcí roku 2014. Zapálení Brazilců pro nejpopulárnější sport planety je pověstné a dá se proto očekávat skvělý turnaj s pohlcující atmosférou. Favorité na zisk trofeje jsou zřejmí. Na každém mistrovství se však mezi dvaatřiceti reprezentacemi objeví tým, kterému fanoušci i odborníci nedávají příliš mnoho šancí. O to větší je pak překvapení, když takové mužstvo potrápí věhlasné výběry a ze základní skupiny se probojuje daleko do vyřazovacích bitev. Stačí vzpomenout třeba Chorvaty, kteří obsadili třetí místo ve Francii v roce 1998. Bronzem se také velmi nečekaně pyšnilo Turecko o čtyři roky později na šampionátu v Jižní Koreji a Japonsku. Které týmy mohou letos napodobit jejich úspěchy?

Belgie

„Rudí ďáblové“ donedávna patřili mezi průměrné celky evropské kvalifikace. Na mistrovství světa si zahráli naposledy v roce 2002, když v baráži vyřadili po dvou vítězstvích 1:0 Českou republiku. Po dvanácti letech má však trenér Wilmots, který se tehdy gólem podílel na vyřazení Čechů, k dispozici skvělou generaci mladých hráčů, kteříválí v předních evropských klubech. Vysoký gólman Thibaut Courtois patří na svém postu mezi nejlepší hráče. O tom svědčí i fakt, že se dere na místo jedničky londýnské Chelsea, kde chce nahradit Petra Čecha. S Atléticem Madrid, kde je nyní na hostování, si zahraje finále Ligy mistrů. V Anglii působí i další hvězdy, jako jsou řízní obránci Vincent Kompany z klubu Manchester City či Thomas Vermaelen z Arsenalu. V záloze bude na šampionátu motat hlavy soupeřů technický Eden Hazard z Chelsea. Postrachem gólmanů by pak mohl být mohutný útočník Romelu Lukaku, jenž letos hostoval z Chelsea v liverpoolském Evertonu. Základní skupina s Ruskem, Alžírskem a Jižní Koreou by neměla představovat pro Belgičany větší problém.

Bosna a Hercegovina

Fotbalisté ze země, která svou samostatnou historii začala psát až po násilném rozpadu Jugoslávie v devadesátých letech, se na velkou sportovní událost probojovali úplně poprvé. V kvalifikaci nastříleli úctyhodných třicet gólů a pouze jednou prohráli. Osm branek vstřelil Vedad Ibišević ze Stuttgartu. O dvě trefy víc přidal Edin Džeko, kterého si čeští fanoušci pamatují z působení v Teplicích. To je však dávno minulostí a vytáhlý forvard zakončuje šance v Manchesteru City, kde letos nastřílel šestadvacet gólů. Nejtvrdším oříškem ve skupině bude Argentina. Díky účasti Nigérie a Íránu by však Bosňané mohli druhou postupovou příčku obsadit.

Kolumbie

Jižní Amerika je letos zdrojem skvělých mančaftů. V Brazílii se kromě domácích představí také Argentina, Uruguay, Chile, Ekvádor a Kolumbie. Právě poslední jmenovaný tým by mohl být oním „černým koněm“. Ačkoliv se na šampionátu představili Kolumbijci naposledy v roce 1998, v letošní jihoamerické kvalifikaci obsadili skvělé druhé místo. Jména brankáře Ospiny či obránců Yepese a Zapaty mnoha lidem zřejmě nic neřeknou. Síla týmu však tkví v ofenzivě. Jackson Martínez z FC Porto se stal podruhé za sebou nejlepším kanonýrem portugalské ligy. Carlos Bacca nastřílel jednadvacet gólů za Sevillu a Adrián Ramos šestnáct branek za berlínskou Herthu. Největší hvězdou je útočník Falcao z Monaka. Většinu sezóny léčill zranění, ale na mistrovství světa by měl být fit. Podporu přinesou také fanoušci, kteří to nemají do Brazílie daleko. Navíc je skupina s Řeckem, Pobřežím slonoviny a Japonskem více než hratelná.

Podobné prognózy bývají vždy ošemetné. Je možné, že výše představené celky budou nakonec zklamáním a nepostoupí ani ze základní skupiny. Jejich roli mohou převzít týmy jako Chile či Pobřeží slonoviny, které do Brazílie vypraví rovněž kvalitní hráče. Jedno je však jisté – ačkoliv se na letošním mistrovství světa nepředstaví český výběr, máme se v červnu na co těšit.

Autor: Stisk Studentský deník | čtvrtek 15.5.2014 21:21 | karma článku: 17,29 | přečteno: 526x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 248x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 162x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 131x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 140x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com