Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brigáda při studiu? Zvládnout se dá, ale není to pro každého

Studentský život mnohdy není levná záležitost. Někdo nemá na výběr a brigáda při studiu je jeho jediný zdroj obživy, jiný si chce prostě jen přilepšit, aby si nemusel rozpočet tak úzkostlivě hlídat. Někteří to zvládají v pohodě stíhají školu i brigádu, ale jsou i tací, kteří přecení své síly a psychicky se hroutí. Jak je to tedy s prací při studiu?

Určitě to znáte. Začíná nový semestr a s ním přichází jedna party za druhou. Konečně znovu po prázdninách potkáváte své vysokoškolské přátele a kde jinde vykládat své prázdninové příhody než v nějaké hospodě, baru či stylové kavárně. Někdy možná s přáteli skočíte i na oběd či snídani. V opojení z nového akademického roku a z toho, že jste opět v Brně, městě neomezených možností, jdou myšlenky na všechny výdaje stranou. Do doby než otevřete peněženku, která zeje děsivou prázdnotou. V tu chvíli si většina z vás uvědomí, že je čas najít si brigádu. Ale je to tak jednoduché? Dá se zvládat brigáda i studium, aniž by jedno trpělo na úkor druhého?

Studenti se shodují, že záleží hlavně na typu studia. Například studenti medicíny a podobných oborů obecně nemají příliš času nazbyt. Ale to neznamená, že studenti humanitních oborů mají času na rozdávání. „Kvůli kombinaci oborů, které studuji, jsou moje časové možnosti hodně omezené. V mém případě studium znamená především přečíst kvanta povinné literatury a často napsat i práce s velkým rozsahem,“ uvádí Matej Ondreják, který studuje mezinárodní vztahy a evropská studia na Fakultě sociálních studií. Zároveň dodává, že brigádu při studiu nehledá, protože se chce škole věnovat naplno. Přednost dává brigádám během letních prázdnin a výdělek využije na financování svých letních aktivit. 

Jsou ale také studenti, kteří nemají na výběr, protože je rodiče nefinancují. Jiní však chtějí jen nějaké peníze navíc, či jen trochu rodičům finanční zátěž odlehčit. „Brigádu si chci najít už dlouho, hlavně abych se stala alespoň zčásti finančně nezávislou na své rodině, která mi posílá na studia peníze. Příští semestr navíc jedu na Erasmus a chtěla bych mít nějaké svoje prostředky,“ říká studentka mezinárodních vztahů a angličtiny Alexandra Katkinová. Další studenti naopak mnohdy řeší situaci tak, že si zkoušky odbydou co nejdříve a na celé léto odjedou pracovat do zahraničí. Minimální mzda v západním světě je mnohonásobně vyšší než u nás a i když člověk připočitá náklady na život, stále by mělo zbýt dost, aby to zadotovalo vaše výdaje počas semestru, případně celý rok. Záleží, jak ekonomicky umí člověk hospodařit.

Důležitou roli hrajé také to, jaký jste typ člověka a jak umíte zvládat stres. Pokud jste perfekcionista, který neodevzdá seminárku dokud není zcela dokonalá, případně musíte pro své vlastní dobro přečíst krom povinné literatury i tu doporučenou, pravděpodobně tohle nebude volba pro vás. „Popravdě jsem ráda, když mi vůbec zůstane nějaký čas na spánek a nějaký ten relax a ne tak ještě na práci. Ale všechno se dá, když se chce, nebo spíše musí,“ komentovala své časové možnosti Katkinová „Když se někdo rozhodne ten čas obětovat práci, musí počítat s tím, že si bude muset najít čas na učení na úkor něčeho jinéh, obvykle spánku,“ dodala. Člověk se jednoduše musí naučit organizovat svůj čas efektivně a určit si priority. Možností je i kašlat na školu a každý semestr jen přežívat, ale k čemu potom člověk studuje? Pokud budeme studovat jen pro titul, můžeme toho na konci velmi litovat.

A jak je to s hledáním brigád? „Nemyslím si, že je až tak těžké brigádu najít. Ale rozhodně je těžké najít takovou, která by vás bavila. Po týdnu stráveném v call centru začnete telefonování nenávidět a po chvíli v supermarketu za pokladnou vám z pípání bude přeskakovat,“ říká Matej Ondreják. Problém může být také v časové flexibilitě, kterou většina studentů nemá a ne mnoho zaměstnavatelů to toleruje. „U mě v práci naštěstí berou dost v potaz mé časové možnosti. Napíšu jim kdy mám volno a oni mi zapíší směny, Nejde to na úkor školy,“ uvedla své pozitivní zkušenosti studentka Barbora Vozáryová.

Brigádu jsem se snažila hledat hlavně na internetu, na různých stránkách, fórech, ale i osobně. Například jsem chodila po nákupním centru a dívala jsem se, jestli někde ve výloze není vylepeno, že hledají brigádníky,“ doplňuje k procesu hledání Katkinová. Nejčastěji je první zastávkou při hledání brigády portál Jobs.cz. „Příležitostí pro přivýdělek v letošním roce výrazně přibylo, oproti loňskému roku je nejrůznějších brigád dostupných až o pětinu více,“ uvedl vedoucí oddělení analýz, komunikace a vnějších vztahů Tomáš Dombrovský za Jobs.cz. Dombrovský zároveň ale dodal, že i přes nárůst počtu brigádnických míst platí, že počet zájemců je vyšší než počet příležitostí. Dlouhodobější pracovní příležitosti pro studenty ve formě částečných úvazků jsou ještě více nedostatkové. Ze všech nově obsazovaných pracovních pozic částečné úvazky tvoří jen zhruba 5,5 %, což k uspokojení zájmu uchazečů nestačí.

Více na www.munimedia.cz

                                                                                                         Dominika Floriánová

Autor: Stisk Studentský deník | pondělí 6.10.2014 11:30 | karma článku: 22,41 | přečteno: 936x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 248x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 162x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 131x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 140x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com