Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Létat je jednodušší, než si člověk myslí

Létání na motorových i bezmotorových ultralehkých letounech je oblíbeným rekreačním sportem, který už dávno nepatří pouze boháčům a dobrodruhům.

Brno – V současné době je na našem území přes padesát leteckých škol a necelých patnáct tisíc platných leteckých průkazů vydaných jak na motorové, tak bezmotorové letouny. Stát se obchodním či dopravním pilotem je časově náročná záležitost, jejíž cena sahá až do statisíců korun, rekreační létání je však dostupné téměř komukoliv.

Být pilotem se rozhodl také IT technik Jan Dvořák z Brna. „Většina lidí dnes stále vnímá létání jako něco nedostupného, složitého, nebezpečného a hlavně velmi drahého. To nejtěžší je však samotné rozhodnutí stát se pilotem,“ říká začínající pilot. „Já sám jsem si nedávno uvědomil, že nechci věnovat všechen svůj čas jen práci, a létání mě vždycky fascinovalo. Neznal jsem nikoho, kdo by se létání věnoval, takže první informace jsem hledal na webových stránkách a různých diskuzních fórech. Moje volba padla na nejdostupnější a podle mě nejzábavnější kategorii, tedy na motorové ultralehké létání,“ dodává.

Při létání na ultralightech má zájemce o pilotní průkaz povinnost absolvovat nejméně dvacet hodin praktického létání s instruktorem a zhruba čtyřicet hodin teorie, jejíž výuku však může člověk u některých škol částečně zvládnout samostudiem. „Zavolal jsem do školy, která sídlí ve Vyškově. Během asi půlhodinového rozhovoru s ředitelem školy jsem zjistil vše, co jsem potřeboval. Není třeba platit žádnou zálohu, nikam pravidelně dojíždět, vše probíhá individuálně a v pohodové atmosféře, “ vzpomíná Jan Dvořák s tím, že jedna hodina letu s instruktorem stojí kolem dvou až tří tisíc korun. „Záleží na typu letadla,“ upřesňuje.

„Nabíráme zhruba patnáct až dvacet lidí ročně, letos je to o něco více, ale z dlouhodobého hlediska počet zájemců mírně klesá,“ hodnotí ředitel vyškovské letecké školy Petr Voženílek zájem o létání.

Na létání nepotřebujete naprosto skvělý zrak

První věc, kterou musí před zápisem do letecké školy člověk udělat, je nechat si vystavit osvědčení o zdravotní způsobilosti. V případě létání na ultralehkých letounech stačí osvědčení druhého stupně. „Jako člověk s vrozenou krátkozrakostí jsem si nebyl úplně jistý, jestli obstojím při zdravotní prohlídce. Ukázalo se však, že to nevadí. Obecně hlavní zdravotní překážky pro létání jsou takové, při kterých by neměl člověk ani řídit auto,“ přibližuje Dvořák. Prohlídka většinou netrvá déle než půl hodiny. Nejdříve je třeba vyplnit krátký dotazník o zdravotním stavu, pak následuje vyšetření zraku doplněné o zkoušku barvocitu a prostorového vidění, kontrola krevního tlaku v klidu a po zátěž, EKG a několik dalších běžných úkonů.

„Nejčastější překážkou jsou choroby srdce, cukrovka, plicní onemocnění a alergie. Při vydávání osvědčení se postupuje individuálně, podle stupně onemocnění a užívaných léků,“ uvádí letecký lékař David Moravec. „Pokud například někdo bere léky na cukrovku, není to problém, ale pokud si musí píchat inzulin, nemůžu mu osvědčení vydat,“ vysvětluje.

„Po hovoru s ředitelem jsem si zařídil všechno potřebné a dva dny na to jsem už byl v areálu aeroklubu na vyškovském letišti,“ pokračuje Dvořák. „Měl jsem možnost projít si hangár a prolézt všechna letadla. Vybral jsem si po poradě s instruktorem starší typ, protože je lepší se učit na stroji, který je těžší pilotovat a méně spoléhá na elektroniku.“

Seznamovací let vám vyrazí dech

Druhá návštěva v pilotní škole obnáší bližší seznámení s letadlem, něco málo z teorie a především první let, kterému se říká seznamovací. Člověka posadí rovnou na sedadlo pilota a za asistence instruktora se poprvé odlepí od země a vznese k obloze. „Nahoře vám instruktor zcela svěří řízení a vy se ze začátku snažíte aspoň držet letadlo v horizontálním letu. Je to velmi silný zážitek, vypněte a prostě si to užijte,“ doporučuje Dvořák. Člověk si postupně vyzkouší, jak letadlo reaguje, co se s ním a se strojem děje při stoupání, klesání, mírných i prudších zatáčkách. To vše bez jakékoli předchodzí zkušenosti s létáním. „Když jsem začínal, občas jsem se bál. Teď už se mi ale dlouho nestalo, že by student navodil situaci, ve které bych měl strach,“ tvrdí letecký instruktor Petr Sedlák.

„Pokud máte štěstí na instruktora, zažijete dost možná i průlet oblačností a pár stavů beztíže. Po přistání si uvědomíte, že už pro vás není cesty zpět a stal se z vás beznadějný nadšenec, který létání od první chvíle zcela propadl,“ říká Dvořák závěrem.

Po nalétání potřebného počtu hodin čeká člověka závěrečná zkouška. „Limit na připuštění ke zkoušce je dvacet odlétaných hodin, většinou však lidé odlétají třicet až padesát hodin, než jsou připravení. Ze zkušenosti, čím je člověk starší, tím to jde hůř,“ uvádí instruktor Petr Sedlák. Ředitel letecké školy Petr Voženílek si nevzpomíná, že by někdo neudělal závěrečné zkoušky. „To se nám ještě nestalo. Je to naprosto mimořádné a znamenalo by to, že je něco hodně špatně,“ dodává.

Filip Živný

Další články můžete číst také na munimedia.cz

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 12.10.2014 13:20 | karma článku: 17,23 | přečteno: 367x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 248x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 162x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 131x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 140x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com