Kam do čajovny v Brně

Chtěla jsem čajovnu nad čajovny. Luxusní podnik s křesly tak hlubokými a vystlanými tak měkoučkými polštářky, že jen sezení by člověku přivodilo pocit blaženosti. Nakonec jsem ale skončila v Hostimilovi.

„Nejlepší dojezdovka a jediná čajovna kde nikdy nedostanete čaj, výčepní je Francouz, který umí skvěle česky a ve 3 ráno pouští německý techno metal. Jediná čajovna, kde mají několik sprchových koutů. Funkčních,“ na doporučení kamaráda jsem se tedy vydala vstříc poznávání brněnské čajové underground scény. V Čápkově ulici, jen pár kroků od zastávky Čápkova se krčí menší, ale o to psychedeličtější podnik s originálním názvem Hostimil.

Kdo nikdy nenavštívil Hostimil, jako by nebyl. Střet kultur a té správné míry čajovny, nádražního bufetu a oblíbené hospody Na Růžku – ano, všude je hospoda na rohu (!), navodí atmosféru, při které můžete polemizovat o nekonečnosti vesmíru, plkat o „svý starý“ nebo jen bezduše sedět a kochat se pohledem na rozehřátá kamna. Interiér podniku napovídá, že kaviár ani břišní tanečnice v hedvábí tady nenajdete. Retro vybavení bylo retro už před dvaceti lety a občas si říká, jestli v tom křesle náhodou neseděl tatíček Masaryk. Ojedinělou dominantou čajovny jsou kamna. Nejen v topnou sezónu stojí právě tato kamna za vykouřením obyvatel bytů nad onou čajovnou. A sprchový kout tam taky najadete a je skutečně funkční.

Obsluhu tvoří milí pánové se šlauchy okolo krku, kteří jsou schopni vám připravit občerstvení ve stylu pejsek a kočička. Nápojový i jídelní lístek je orientační a všechno, co potřebujete vědět, se dozvíte od obsluhy. Kromě čajů a vodních dýmek nabízí v Hostimilovi i pivo. Kulturní program je stejně jako celé místo zajímavý a má své publikum. Kromě silvestrovského posezení se můžete vydat na jeden z koncertů nebo přednášek.

Literáti, pivomilci, shisha experti i studenstvo co má hluboko do kapsy, to je jen slabý výpis těch, kteří se v Hostimilovi cítí jako doma. Říká se, že za málo peněz hodně punku a čajovna Hostimil by mohla být důkazem tohoto rčení. Podnik tak zvláštní a jedinečný, že si jej prostě musíte zamilovat.

Denisa Macečková

Článek čtěte také na munimedia.cz

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 7.12.2014 18:51 | karma článku: 15,69 | přečteno: 327x