Jak rozpoznat bílé víno od červeného i se zavřenýma očima vysvětluje moravská degustátorka
Brno – Odborníkem na víno se podle moravské degustátorky Libuše Moudré člověk nestává. Tím se prostě rodí. „S citem pro víno, je to jako s jakýmkoliv jiným uměním. Někdo má talent na hudbu a někdo talent na víno,“ říká. S blížícím se období koštů se rozhodla v rozhovoru pro Stisk podělit o návod, jak si správně víno vychutnat.
Ačkoliv se nacházíme v samotném srdci Moravy, mnoho lidí má stále potíže se ve víně zorientovat. Jak tedy vlastně při pití vína správně postupovat?
Můžu se pokusit dát vám nějaký základní návod. Předně, než se k samotnému pití dostaneme, musíme posoudit další kvality vína. Při degustaci se zkoumají tři hlavní kvality vína – nejdříve barva a jiskra, potom vůně a teprve na závěr chuť.
Co tedy uděláme nejdříve?
Pro začátek vezmeme sklenici – přirozeně za stopku – a zkontrolujeme barvu vína. Ideálně bychom ji měli posuzovat na denním světle a proti bílému podkladu. To se ovšem, obzvláště ve sklepě, málokdy podaří. Podíváme se, jaký tón tekutina má. Platí pravidlo, že čím teplejší a sytější odstíny, tím je víno plnější, aromatičtější a sladší. Zároveň se také ujistíme, že víno není nijak zakalené.
Zkoumáme kromě barvy ještě něco jiného?
Další zkoumanou kvalitou je viskozita neboli zbytkový cukr ve víně. Pokud člověk se sklenicí zakývá, víno ulpívá na stěnách sklenice a podle toho se viskozita hodnotí. Čím vyšší viskozita, tím je víno sladší.
Co teplota vína, hraje roli?
Samozřejmě, než přejdeme dále, je určitě důležité se ujistit, že víno není podchlazené. Příliš nízká teplota nedovoluje vínu se dostatečně „rozvinout“ a pustit všechny vůně a chutě. U bílého vína je správná teplota 8 až 10 stupňů celsia, u červeného zpravidla 16 až 18 stupňů.
Když jsme prozkoumali vizuální dojem z vína, přesouváme se na vůni?
Ano, přesně tak. Měla by nějak začínat, mít průběh a konec. Hodnotí se pozitivní persistence, tedy to, jak je ta vůně libá, jestli ji náhodou nekazí nějaké nepříjemné pachy. Bílá vína se většinou vyznačují lehkou vůní citrusů, svěžích květin, pražených mandlí či jahod. U červených člověk většinou cítí lesní plody, pižmo, santalové dřevo, koření a někdy také pot koňského sedla.
Je některá vůně pro nějakou odrůdu typická?
Pro hybernal je třeba typická vůně kopřiv. U muškátu je to zase – nečekaně – muškát
Pokud se nepletu, tak poslední, co nám chybí je chuť?
Přesně tak. Když už jsme se pracně dostali přes všechny předchozí procedury, můžeme se konečně napít. Určitě do sebe skleničku nevyklopíme naráz, ale usrkáváme po malých doušcích. Víno poválíme po jazyku a potom polkneme. Po prvotním doušku můžeme opět vyhodnotit, jaký má víno začátek, jestli má průběh a konec. Zda jsou přechody plynulé a nejsou tam zlomy a také, jak dlouho chuť v ústech trvá. V ideálním případě by měla chuť zůstat 10 až 15 minut.
Jaké tóny bych měla ve víně hledat?
U suchého vína se objevují trochu kyseliny a mineralita v závislosti na tom, odkud víno pochází, tedy jaká je v té oblasti půda. U červeného jsou zase typické „třísloviny,“ tedy látky taniny, které způsobují, že se nám svírá hrdlo. Dají se tam také rozpoznat karamelové, až čokoládové tóny. V chutí vína zároveň můžeme také hledat tóny, které jsme už předtím objevili ve vůni.
Mýty o víně
Tramín červený
Tramín červený je bílé víno, které vzniká z bílých hroznů. Přízvisko červený získal kvůli nachovým žilkám, kterými se tato odrůda vyznačuje.
Růžové víno
Růžové víno nevzniká smíchání červeného a bílého vína. Dělá se normálně z červených hroznů, jen se do něj nepřilisují i červené slupky, které právě způsobují tmavou barvu červeného vína.
Rulanda
V Česku velmi populární rulandské víno nemá s oblastí Ruland v severní Francii vůbec nic společného. Jde o odrůdu, které se všude jinde ve světě říká Pinot. V Česku byl původní název v období komunismu zakázán kvůli svému cizokrajnému zvuku.
Libuše Moudrá se zabývá vínem už více než pět let. Absolvovala odborný somiliérský kurz ve Velkých Pavlovicích a teď se intenzivně připravuje na certifikační zkoušky, které opravňují vlastníky soudcovat na vinařských koštech. Sama vlastní vinohrad a je vinařkou-samoukem.
Adéla Klečková
Stisk Studentský deník
Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit
Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.
Stisk Studentský deník
Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová
Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.
Stisk Studentský deník
Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku
V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.
Stisk Studentský deník
Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu
Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.
Stisk Studentský deník
Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR
Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný
Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce
Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...
Symbol kabaretu Moulin Rouge v troskách. Zřítila se křídla slavného větrného mlýna
V noci na čtvrtek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...
Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09
Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...
KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna
Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...
Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty
Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...
- Počet článků 2823
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1121x
Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com
Seznam rubrik
Oblíbené stránky
- Katedra žurnalistiky FSS MU Brno
- Magazín M, časopis Masarykovy univerzity
- Stisk, studentský zpravodajský online deník na Facebooku
- Stisk online, studentský zpravodajský online deník (plná verze)
- Atrium, časopis Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity
- Muni TV, studentská televize Masarykovy univerzity
- Humans of FSS
- Stisk, studentský zpravodajský online deník na Twitteru
- Stisk, studentský zpravodajský online deník na Instagramu
- Stisk, studentský zpravodajský online deník na YouTube