Copak se AC/DC úplně zbláznili? Ne, angažováním Axla Rose pouze dostáli svým zvyklostem

21. 04. 2016 18:35:48
Úplná ztráta sluchu, kvůli které musel předčasně odstoupit ze současného turné, hrozí zpěvákovi australských AC/DC Brianu Johnsonovi. Na jeho místo rockové legendy povolaly svérázného frontmana Axla Rose z Guns N‘ Roses.

Axl Rose se pro zbytek současného turné stává zpěvákem AC/DC. Zpráva, kterou členové legendární australské kapely před pár dny umístili na facebookový profil, šokovala hudební svět a vyvolala bouřlivou diskuzi mezi fanoušky. Rockové hvězdy se domluvily s kontroverzním frontmanem jiných velikánů Guns N‘ Roses, aby ve skupině nahradil Briana Johnsona, kterému hrozí naprostá ztráta sluchu, a objel s nimi poslední koncerty.

Jaká nehoráznost, volali okamžitě mnozí fanoušci. Jak mohli Australané po 36 letech spolupráce jen tak odstavit svého frontmana Johnsona na vedlejší kolej? Proč mu raději nevyjádřili podporu a zbývající koncerty nezrušili? Navíc Axl absolutně nezapadá svým chováním do skupiny. AC/DC jsou tvrdě makající kapela a velcí profesionálové, kdežto Rose je notorický potížista, který nechává fanoušky na vystoupení čekat klidně dvě hodiny. Snad každý měl k tématu co říct, ale velká část se shodla na jasném verdiktu: Tohle je rána vedle.

Opravdu jde však o tak nepochopitelné rozhodnutí?

Největším miláčkem davů již značně zestárlých rockerů byl a stále je hlavní kytarista Angus Young. I nezasvěcení posluchači si zřejmě dokáží vybavit jeho typický školní obleček a skotačení na jedné noze při sólech. Tu opravdovou páteř kapely ale tvořil jeho bratr Malcom, který svým rytmickým řezáním do kytary udal zvuk, jímž se kapela AC/DC po více než čtyři desetiletí vyznačuje. Je plný zapamatovatelných riffů i náhlého utichnutí nástrojů uprostřed písně. Však také třetí z bratrů, producent George, kdysi řekl: „It’s the stops that rocks.“ Čili pauzy jsou to, co dělá rock rockem.

Před šesti lety ovšem Malcom prodělal vážné problémy se srdcem a začala se u něj rozvíjet demence. Ta postoupila dokonce tak daleko, že před každým koncertem se musel znovu učit všechny písně. Na podzim 2014 pak kapelu definitivně opustil.

Současné turné přitom má být právě jakýmsi uctěním muže, který stál u vzniku AC/DC a pomohl formaci stát se celosvětovým fenoménem. Kdyby tedy po odstoupení Johnsona přišel Angus za ostatními a pověděl jim: „Kluci, balíme to, kašleme na to,“ uznala by skupina porážku.

AC/DC porážky neznají

AC/DC se však nikdy nevzdávají. Nikdy takoví nebyli. Za 43 let aktivního hraní museli překonat mnoho těžkých chvil. Patrně tou vůbec nejobtížnější byla smrt zpěváka Bona Scotta v roce 1980, který zemřel na otravu alkoholem. I s tím se ale čtveřice dokázala poprat a kolo úspěchu se mohlo směle točit dál. Podobně kapela nahradila před dvěma lety také Malcolma, jenž stál za jejím chodem.

Když se vezmou v úvahu tyto okolnosti, angažování Rose na zbytek turné se již tak nelogickým krokem nezdá. Skupina nechtěla, aby „vzpomínková“ koncertní šňůra skončila fiaskem, a tak potřebovala sehnat kvalitního zpěváka se zvučným jménem, který hudební gigant utáhne. Nemohla si dovolit fanouškům naservírovat neznámého – byť sebelepšího – vokalistu.

Rose bezesporu pasuje do obou kategorií. Opět se dostal do dobré fyzické kondice a v nedávné době prokázal, že zazpívat písničky AC/DC (konkrétně Whola Lotta Rosie) podobně přiškrceným hlasem jako Johnson mu nedělá žádný problém. Dlouho už je známý také tím, že je velkým příznivcem rockových konkurentů ze země klokanů, jejichž tvorbu několikrát interpretoval v 90. letech s mateřskou kapelou Guns N‘ Roses.

Je nutné si navíc uvědomit, že skupina byla pro členy vždy zejména prostředkem byznysu. Nahrát album, které se v podstatě neliší od toho předchozího, vyrazit na turné, shrábnout peníze a znovu od začátku. Perfektní rutina. Rozhodnutí pokračovat v současné – možná poslední, nebo minimálně jedné z posledních – koncertní šňůře i po odstoupení frontmana se tak nedá příliš divit.

AC/DC zkrátka pouze dostáli svému jménu a zvyklostem.

David Baláš

Autor: Stisk Studentský deník | čtvrtek 21.4.2016 18:35 | karma článku: 25.49 | přečteno: 613x

Další články blogera

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma článku: 7.83 | Přečteno: 156 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma článku: 7.73 | Přečteno: 149 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 62 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma článku: 7.99 | Přečteno: 131 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 229 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.59 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 2823 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1116

Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...