Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bolest těla je jako bolest v životě aneb Co si odnést z buddhistické přednášky

Meditace se stala na západě poměrně známým pojmem. Další z buddhistických praktik zazen však o sobě teprve začíná dávat vědět. I tak má v České republice řadu příznivců, kteří se sdružují například ve skupině Sótó Zen.

Tři údery gongu a vytoužená úleva. Dvacet zvědavců, kteří se přišli dozvědět něco víc o Buddhovi a jeho učení, se rozlámaně zvedá z meditačního sedu. Tedy správněji, jak vysvětlil vedoucí celé besedy Tomáš Hampejs, ze zazenového sedu. Ještě než do něj všichni usedli, vysvětlil žák mistra Sandó Kaisena jeho správnou podobu. „Nohy musí být zkřížené pod tělem tak, aby se kolena dotýkala země. Ruce jsou lehce opřeny o břicho a dotýkají se dlaněmi a palci. Oči necháme otevřené a představujeme si, jako by nás někdo vytahoval za provázek z hlavy,“ popisuje Hampejs a kontroluje pohyby přítomných. Při zazenu je důležité zůstat bdělý. Heslem je být tady a teď. Zůstat nehybný s pohledem upřeným zhruba metr před sebe.

Jednotliví návštěvníci na přednášku zavítali díky letáčkům nebo facebookové stránce události. Ta slibovala Buddhovo učení v teorii i praxi za sto korun v centru Brna. Po vystoupání do čtvrtého patra už v otevřených dveřích čeká usměvavá žena. Ze všeho nejdříve touží po příspěvku. Pak upozorňuje na nachystané občerstvení. A možnost zakoupit si knihy, trička nebo jiné drobnosti s buddhistickou tematikou.

Začíná se o patnáct minut později. V malé místnosti provoněné kadidlem se ve třech řadách na polštářích nebo složených dekách tísní různorodá směsice lidí. Brýlatá žena v pozdním věku, mladý pár ve fotbalových dresech, mladík s plnovousem, pár s dredy ve vlasech.

Tomáš Hampejs si rozmanitost uvědomuje také. „Ať už vás sem dnes přivedla touha dozvědět se něco víc, zbavit se bolesti a trápení, nebo jste jen neměli plány na večer, doufám, že se mi podaří splnit vaše očekávání,“ začíná s nervózním úsměvem besedu Hampejs. Pokračuje s výkladem o učení, kterému se věnuje. Představuje svého učitele mistra Sandó Kaisena a po několika minutách se dostává k samotnému zazenu. Posedu, při němž by člověk neměl na nic myslet a tělo i duše by se měly dostat do nejpřirozenějšího stavu.

„Snažte se dodržet správnou polohu, i když to ze začátku nebude pohodlné. Měli byste tak vydržet šedesát minut,“ říká Hampejs. Nohy zkřížit. V jednom rohu křupne kyčel, v druhém koleno. Pozadí kloužou z polštářů. Šedesát minut, šedesát minut, probíhá hlavami zúčastněných. Zazen zahájí jeden úder gongu, tři ukončí. Účastníci začínají odpočítávat. I když ze začátku se většina snaží na nic nemyslet, vnímat jen okolní zvuky a hledět do prázdna.

Ve vedlejší budově konzervatoře má zrovna někdo hodinu klavíru. Vypadá to, že začíná pršet. Čí obličej připomíná skvrna na zdi? Po chvilkovém uvolnění se začíná ozývat tělo. Bolest v levé kyčli, bolest v pravé kyčli, levé chodidlo přestává mít cit. „S bolestí těla je to jako s bolestí v životě, snažte se ji přijmout. Nevzdorujte ji. Seďte ve stejné pozici a nehýbejte se,“ reaguje na drobné pohyby v místnosti Hampejs.

Myšlenka toho, že šedesát minut vsedě se přece dá vydržet, se pomalu vytrácí. A s ní i myšlenky na to být tady a teď a přitom se zároveň snažit na nic nemyslet. Levá kyčel, pravá kyčel. „Ještě chvíli vydržte,“ snaží se čím dál více se vrtící skupinu povzbudit Tomáš Hampejs. I když se stopou smutku a zklamání v hlase. Skupina vydržela v zazenu pouhých pětadvacet minut.

Tři údery gongu a čas na besedu. Místo otázek týkajících se Buddhova nebo Kaisenova učení vzniká debata, proč zrovna koho bolí která část těla. Pokračuje se k prokrvení a křečovým žilám. Odtud k životnímu příběhu Tomáše Hampejse a jeho civilnímu povolání vědce. Po dvou hodinách přichází čas i na občerstvení. Debata pokračuje i nad drobnými chlebíčky a zákusky. Až s prázdnými talíři se skupina rozchází. Těm, kteří sem přišli pouze strávit volný večer, se očekávání jistě splnilo. Ostatní se třeba potkají na další besedě.  

Markéta Skopalová

Autor: Stisk Studentský deník | sobota 23.4.2016 21:33 | karma článku: 16,40 | přečteno: 402x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 248x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 162x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 131x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 140x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com