Filmová pokračování, která vydělají, ale nezaujmou aneb Když snímek vykrádá sám sebe

26. 04. 2016 18:16:49
Doby, kdy se filmová „dvojka“ mohla kvalitou rovnat původnímu zpracování, jsou zřejmě na ústupu. Dny Kmotra, Indiana Jonese a původní trilogie Star Wars jsou již jen světlou připomínkou toho, čeho byla filmová pokračování schopná.

Hledá se Dory, Kung Fu Panda 3, Den nezávislosti: Nový útok. V poslední době jakoby se program kin ani jeden měsíc neobešel alespoň bez jednoho filmového sequelu. Prodloužit životnost úspěšného snímku jeho pokračováním je v módě světové kinematografie už delší dobu. Některé adaptace řídící se knižní předlohou s vícedílnou ságou počítají dopředu, u jiných, spontánnějších pokusů o recyklaci zdařilého trháku však zůstává rozum stát. Druhým neúspěšným dílem přitom mnohdy tyto katastrofy zdaleka nekončí. Špatné sequely tu byly vždy, dnes se však zdá, že nucené natahování již jednou odvyprávěného příběhu se stává atraktivním nejenom pro producenty, ale i pro samotné diváky.

Hitem posledních let je například návrat oblíbených postav po několika letech. Bridget Jonesová přichází do kin již potřetí, a to po dvanácti letech. Zveřejněna byla nedávno také upoutávka na druhé pokračování Dnu nezávislosti spolu se zprávou o plánovaném třetím dílu série. Zběsilá mánie filmových pokračování se nevyhnula ani české kinematografické scéně. Babovřesky nedávají spát českým filmovým fajnšmekrům již třetí rok v kuse, po třináctileté pauze už po šesté přichází Pavel Kříž, tentokrát jako básník čekající na zázrak.

S velkým očekáváním přichází velké zklamání

Obliba filmových sérií není ze strany fanoušků ničím výjimečným, a to i navzdory kritickým recenzím. Ať už jde o zatím sedmidílnou sérii Rychle a zběsile, kterou tvůrci v budoucnu plánují zakončit dokonce jubilejní desítkou, nebo o nekonečné prodlužování utrpení ságy Pirátů z Karibiku. Trpělivost jinak velmi kritických filmových nadšenců se špatnými sequely se dá v tomto ohledu vysvětlit jednak vzrůstající popularitou seriálů, kterým již dávno nevládnou nízkorozpočtové sitcomy nebo telenovely, ale díla srovnatelná s těmi nejkvalitnějšími počiny stříbrného plátna. Druhým prvkem vysvětlujícím úspěšnost špatného snímku bývá sentiment publika. Nikdo se s oblíbenými hrdiny neloučí rád, špatný sequel však dokáže shodit celou sérii, o čemž by například fanoušci původních Čelistí mohli vyprávět.

Dnešní filmové dvojky se však mohou pyšnit i tím, že mnohdy svým ziskem překonají své předchůdce. Mezi počiny z posledních deseti let, jejichž pokračování bylo výdělečnější než první díl, patří například sedmé Rychle a zběsile, třetí Iron Man nebo třetí Transformers. Sequely hitů již dnes zkrátka nepatří mezi nevýdělečné braky. Spoléhat se na slavné jméno filmového předchůdce je sázkou na jistotu. Co se však kvality týče, nemůže se pokračování s originálem většinou srovnávat. V posledních letech tak nad některými počiny lze jen nevěřícně kroutit hlavou.

Sequel, jenž zabije celou sérii

V čem tedy tkví zásadní nedostatek nekvalitních filmových sérií posledních let? Oproti Kmotrovi, prvním dvěma Vetřelcům nebo Pánovi prstenů se dá tvůrcům sice výdělečných, ovšem kvalitou ne příliš oslnivých pokračování vytknout zejména naprostý nezájem vytvořit cokoli nového. Prvků obohacujících jakkoli předchozí díl by se například ve třetí Kung Fu Pandě dalo najít skutečně málo. Stejně tak v loňském Jurském světě prehistorická zvěř opět nečekaně uprchla ze zabezpečeného výběhu a hrdinové zběsile pobíhali kolem se světlicemi.

Chybí tak zajímavá a zejména originální zápletka, která v mnoha případech dokázala nadchnout právě v prvním díle. Stejný příběh s jinými herci prezentovaný jako pokračování snímku také nikdy není dobrou volbou, obzvláště pokud se jedná o dnes takto pravidelně zneužívané horory s univerzálním zloduchem či komedie s recyklovanými vtipy.

Kritiky v posledních deseti letech nicméně stále dokázaly potěšit světlé výjimky, například v podobě skvělé Nolanovy trilogie o temném rytíři, nového Mad Maxe nebo série X-Men. Úkol sequelu je smysluplně pokračovat v rozehraném příběhu, případně rozšířit původní verzi o další zajímavé prvky. Mnoho pokračování však této definici bohužel nedostává. Vznikají tak sice výdělečné snímky plné působivých efektů a hvězdného obsazení, ale bez jakékoli inovace a ničeho, co by dokázalo překvapit. A to je škoda.

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 26.4.2016 18:16 | karma článku: 20.99 | přečteno: 617x

Další články blogera

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma článku: 7.83 | Přečteno: 156 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma článku: 7.73 | Přečteno: 149 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 62 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma článku: 7.99 | Přečteno: 131 | Diskuse

Další články z rubriky Brno

Horst Anton Haslbauer

V hicu dnešních dnů

Rád zavzpomínám na sníh. Mladšímu bráškovi jsme pomáhali stavět srubovou chatu na Stříbrné u Kraslic. V zimní čas jsme tam jezdili lyžovat na kopce vedle chaty. Děti se to tam teprve učily a my dva s bráchou tam spalovali

2.7.2022 v 7:16 | Karma článku: 14.34 | Přečteno: 284 | Diskuse

Martina Burýšková

Dřinu, nebo raději inspiraci?

Ráda zkouším nové věci. Díky tomu mám možnost se potkávat s inspirativními lidmi. Poznávat jejich odlišné úhly pohledu, zkušenosti, rozšiřovat si obzory a přijímat od života výzvy, o kterých jsem si dřív třeba jen nechávala zdát.

23.6.2022 v 11:19 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 195 | Diskuse

Martina Burýšková

Adrenalin? Bungee jumping Brno je v Česku legendární

Pro někoho šílenství, pro jiné návykový adrenalin. A co vy? Znáte ten pocit, kdy vám srdce buší nadoraz, tep se zrychluje a napětí roste a... JUMP! Nepopsatelný let střemhlav dolů, uvolnění a nálož endorfinů, které zaplaví tělo.

23.6.2022 v 10:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Lidé zasadili desítky nových dubů. Cílem akce Stromy pro Brno byla pomoc brněnským lesům

Na místě, kde kdysi stál smrkový les, dnes rostou nové duby zimní. Zasadit si vlastní strom mohli návštěvníci sobotní akce Sázíme stromy pro Brno. Tu pořádala společnost Lesy města Brna v oboře Holedná.

9.5.2022 v 13:07 | Karma článku: 11.56 | Přečteno: 134 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Jízdu mezi stromy si v novém brněnském pumptracku užijí i nejmladší

V brněnské části Bystrc město otevřelo vítězný projekt participativního rozpočtu Dáme na vás. Dráha, která je plná vln a prudkých zatáček, umožňuje aktivní relaxaci v přírodní památce Pekárna.

3.5.2022 v 15:46 | Karma článku: 9.29 | Přečteno: 95 | Diskuse
Počet článků 2823 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1116

Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...