Stisk Studentský deník

Doctor Strange nabízí dokonalé vizuální efekty a vynikajícího Benedicta Cumberbatche

29. 10. 2016 16:46:02
Doctor Strange, v hlavní roli s Benedictem Cumberbatchem, je nepříliš známý příběh ze světa komiksového gigantu. Film vyniká především výkonem hlavního hrdiny a vizuálními triky, které celou podívanou posouvají o úroveň výš.
video //www.youtube.com/embed/HSzx-zryEgM

Titulní postava Stephen Strange je arogantní neurochirurg z New Yorku, který si více než na svých pacientech zakládá na své pověsti a penězích. Jak už jsme ale u amerických filmů zvyklí, přichází tragédie, která mu změní nejen pohled na svět, ale i na život. Při autonehodě si poraní ruce, ztratí cit v prstech a jeho kariéra je v ohrožení. Zoufalství ho dovede až do Nepálu, kde se setkává s magií a získává čarovné schopnosti. Následně se musí rozhodnout, zda se vrátí ke svému dosavadnímu životu, nebo se jako mocný kouzelník pokusí chránit svět.

Celý film stojí bez pochyb na dvou věcech. První z nich je výkon Benedicta Cumberbatche. Britský herec, který je fenoménem posledních let, je mezi marvelovskými hrdiny herecky jasný nadprůměr. Nepotřebuje přehnanou aranži scén k tomu, aby vyjádřil emoce a, ač je to Brit, jeho americký přízvuk je bezchybný. Další marvelovské filmy, Ant Man a Iron Man, také stojí na hereckých výkonech Paula Rudda a Roberta Downeyho Jr. Cumberbatch však do své role krom charismatu, vtipu a hereckého umu, přináší i nonšalantnost, díky které jeho nepřetržitá přítomnost na plátně diváka během dvou hodin v sále neomrzí. Producentům filmu se čekání na Cumberbatche, kvůli němuž se premiéra filmu o čtvrt roku posouvala, vyplatilo. Je jasné, že s jiným hercem v hlavní roli by Doctor Strange na kvalitě spíš ztratil.

Druhým stěžejním bodem filmu jsou tolik diskutované vizuální efekty. Příběh filmu si pohrává s časoprostorem, objevuje se zde magie. Překlápění reality, které v mnohém připomene film „Počátek“, je tu dovedeno k dokonalosti a je pro diváka lehce pochopitelné. Výborné vizuální efekty, snad nejlepší ze všech marvelovských filmů, diváka vtáhnou do děje až neuvěřitelně. V tomto případě se skutečně vyplatí vydat se do kina na 3D verzi promítání.

Celý příběh lehce ztrácí v tom, jak moc se snaží zapadnout do rodiny filmů studia Marvel. Humor a sebeironie je kvalitní, vtipu Iron Mana však nedosahuje, a tak by místy bylo lepší spíše ubrat. Režisér filmu Scott Derricson umí natočit drsnější filmy, což je dobře vidět na hororech „Sinister“ a „Chraň nás od zlého“. Nicméně zde se musel krotit, neboť marvelovky mají být přístupné i pro děti. To je u Doctora Strange trošku na škodu, větší drsnost by mu rozhodně neuškodila.

Ačkoliv je Doctor Strange méně známou komiksovou postavou, rozhodně by si ho žádný fanoušek studia Marvel neměl nechat ujít. Podívaná je to skvělá a hudební podkres je bezkonkurenčně nejlepší, co Marvel ve svých filmech kdy nabídl. Kromě Cumberbatche excelují i herci v dalších rolích, hlavně Tilda Swinton v roli Prastaré. Vizuální stránka v mnohém ukazuje, jakým směrem se filmařina bude v následujících letech ubírat. Dá se říci, že pro tento podzim je Doctor Strange nejlepším filmem svého žánru, co kina nabízejí, a celkově patří k nejlepším počinům Marvelu vůbec.

Na závěr, pokud se na tento film do kina vydáte, neodcházejte z kina hned, co začnou závěrečné titulky. Jak má Marvel ve zvyku, po titulcích následuje ještě jedna scéna, o kterou byste neměli přijít.

Autor: Karolína Bulisová

Autor: Stisk Studentský deník | karma: 18.78 | přečteno: 253 ×
Poslední články autora