Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sudová vína jsou hrozný nešvar Čechů, tvrdí mladý sommeliér

David Mádr patří mezi nejmladší sommeliéry v republice. Zatímco jeho vrstevníci mnohdy pijí nekvalitní sudová vína, on hodnotí na soutěžích nejrůznější české a moravské vinaře. 

Brno – Sudové víno, téma, které už více než rok řeší také zdejší zákonodárci. Zakázat sudové víno sice není řešení. Ale mělo by se skutečně prodávat v trafikách či ve večerkách? „Způsob jakým se v současné době u nás prodává víno, je nedůstojný,“ láteří nad sklenkou vína mladý sommeliér. 

 

Sbíral jste zkušenosti v řadě vinařských světových destinací. Setkal jste tam také se sudovými víny? 

Rozhodně ne. Nesetkal jsem se s tím, že bych došel do vinotéky, baru nebo trafiky a tam mi načepovali do pet lahve víno. Česká prodejní kultura je příšerná. Moc bych si přál, aby tento nešvar zmizel z České republiky.

Tudíž nejhorší zlozvyk Čechů v souvislosti s pitím vína jsou sudovky? 

Ano. Já sám je nepiji, jsou to vína lidově řečeno na jedno brdo. Asi nejvíce mě dokáže naštvat, pokud mi někdo řekne, že má sudovou Pálavu, což se skutečnou Pálavou nemá co do činění. 

Proč? 

Vína, co se vydávají pod názvem Pálava, se ve skutečnosti vozí z destinací, jako je Moldávie, Maďarsko a další. Do takových vín se přidávají různé stabilizátory či aromatické látky. 

Na druhou stranu, sám jste student, takže jistě víte, že finanční situace třeba u studentů není vždy růžová. A sudové víno je levné a svůj účel splní.

To ano, ale nesouhlasím s tvrzením, že by studenti neměli na koupi kvalitní láhve vína. Vždyť kolikrát mají více peněz něž pracující. Znám řadu studentů a obecně mladých lidí, kterým nedělá problém utratit za večer v klubu mnohem více, než by je případně stála láhev kvalitního vína.

Za kolik se dá vlastně koupit láhev kvalitního vína? 

To není úplně jednoduché říct, protože každý vám řekne trochu jinou částku. Já se ale domnívám, že láhev kvalitního vína můžete sehnat už od 130 korun. 

Téma rezonuje dokonce i v politice. Novela zákona počítá se zákazem sudových vín, jež nepochází od tuzemských vinařů. Mnoho vinoték se obává, že je to zruinuje. Vy rovněž pracujete ve vinotéce. Co si o tom myslíte?

Každý se mnou nebude souhlasit, ale já to vítám. Nemyslím si, že by tato regulace mohla vinotéky zlikvidovat. Pakliže vinotéky odebírají a prodávají zboží poctivě, od kvalitních vinařů, nemělo by se jich to dotknout. Doufám, že norma by mohla napomoci právě poctivým prodejcům vín, protože se trh vyčistí od různých nekvalitních výrobků jako třeba právě Pálava z Moldávie. Jen cena  hroznů se pohybuje okolo 25 až 30 korun za kilo. Když přičteme další náklady spojené s výrobou vína, nemůže logicky prodávat litr za 50 Kč. Za kvalitu se platí. Avšak i kdyby se zákon podařilo zavést, bojím se, že si lidé stejně najdou způsob, jak ho obejít.

Takže úplně zlikvidovat sudová vína? 

To netvrdím, ale když už někdo chce sudovku, tak by si ji měl koupit přímo od vinaře. I já sám jsem několikrát odjel od vinařů s nabalenými pet lahvemi s načepovaným vínem. 

Kde si zákazníci víno určitě kupovat nemají? 

Podívejte se na Brno. Odhaduji, že se tu nachází téměř dvě stě vinoték. Není možné, aby se prodávalo víno v trafikách, drogeriích či v květinářstvích. Copak do trafiky k novinám a cigaretám patří víno? Když to zjednoduším, my přece ve vinotéce také nebudeme prodávat maso. A to ještě nemluvím o tom, jak asi musí vypadat údržba či skladování vína v trafikách.

Co byste poradil studentům, kteří sudová vína často konzumují?

Když chtějí pít sudovky, ať si zajdou koupit nějaké k vinaři. V lepším případě, ať navštíví nějakou specializovanou prodejnu či vinotéku, kde jim poradí s výběrem lahve. Bylo by příjemné vidět, kdyby se lidé i studenti neopíjeli před Janáčkovým divadlem s pet lahví vína v ruce. Celkově to celé snižuje kulturu pití vína v Česku. 

S vínem se často pojí různé studentské nápoje typu „houba“ (kombinace červeného vína a kterékoli černé limonády). Už jste se někdy objevil na podobné party, kde by se podobné drinky daly otestovat? 

Díkybohu jsem neměl možnost něco podobného ochutnat. Nachomýtl jsem se ale na nějaké akci, kde si jedinci pochutnávali na houbě či na vínu se sirupem.

Nějakého faux pas jste se musel určitě dočkat i od zákazníků. Jaké vám utkvělo v paměti nejvíce?

Měli jsme jednu zákazníci, jež si dala deci francouzského vína z oblasti Bordeaux. Jen pro představu, taková láhev stojí okolo 400 korun. Po chvíli mě požádala, zda nemáme kofolu. Zprvu mně to přišlo jako normální požadavek zákazníka. Vůbec mě nenapadlo, že si o chvíli později kofolu přilije do vína.

 

David Mádr 

David Mádr (1997) patří mezi nejmladší sommeliéry v republice. Pochází z Brna a od svých osmnácti let se specializuje na sommelierstvrství. Minulý rok úspěšně maturoval na brněnském gymnáziu. Nyní první rok studuje Vysoké učení technické obor podnikatelství. Zároveň působí v brněnské vinotéce Vindom.

Michal Šťastný

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 8.11.2016 10:31 | karma článku: 17,03 | přečteno: 1399x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 248x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 162x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 131x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 140x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com