Stisk Studentský deník

Recenze: Fantastická zvířata nejsou pokračováním Harryho Pottera a to je dobře

21. 11. 2016 21:12:59
Film Fantastická zvířata a kde je najít vtrhl do kin minulou středu a už za první víkend si na sebe celosvětovými tržbami vydělal. Nový příběh z kouzelnického světa Harryho Pottera však nepřináší pokračování slavné ságy.
video //www.youtube.com/embed/Vso5o11LuGU

Před pěti lety vtrhl do kin poslední díl ságy o Harrym Potterovi a mnohým fanouškům to zlomilo srdce. Autorka ságy a matka kouzelnického světa J. K. Rowlingová už dříve oznámila, že pokračování neplánuje. Pět let Potterovi fanoušci po celém světě doslova hltali každé její vyjádření, každou zmínku o oblíbených postavách a jejich dalších osudech. A hle, rok 2016 přinesl hned dvě nová oficiální díla.

Divadelní hra Prokleté dítě navazuje na Relikvie smrti tam, kde skončil epilog, a dále sleduje životy oblíbených postav. Druhý pohled do kouzelnického světa vstoupil do kin minulou středu a za první víkend se vyšplhal na první příčku žebříčku návštěvnosti. Fantastická zvířata a kde je najít přináší úplně nový příběh, nové postavy, jinou dobu i zemi. Název odkazuje na knihu, kterou si Harry Potter kupoval při své první návštěvě Příčné ulice. Její autor Mlok Scamander, který by si mimochodem určitě rozuměl s Hagridem, přijíždí v roce 1926 do New Yorku s kufrem začarovaným nezjistitelným zvětšovacím kouzlem a plným nejrůznějších kouzelných tvorů. Cestuje po světě, sbírá je a snaží se je chránit a zdokumentovat tak, aby se jich zbytek kouzelnického světa přestal bát. Bohužel přijíždí právě ve chvíli, kdy New York terorizuje neznámý přízrak, který se zjevně snaží rozpoutat válku mezi kouzelníky a nečary (jak v Americe říkají mudlům).

Hlavní postava Mloka v podání oscarového Eddieho Redmayna si okamžitě získá publikum. Obsazení hvězdy Teorie všeho a Dánské dívky bylo skutečně šťastné. Redmayne dokáže rozněžnit nejednoho diváka, ať už roztomilým kukučem se skoro až dětskými jiskřičkami, láskyplnou starostlivostí a zarputilostí, nebo komičností situací, kdy například potřený feromony láká uprchlou samici třaskavce na svou verzi pářícího tance. V komických scénách se skvěle doplňuje s Danem Foglerem, představitelem dobromyslného nečara Jacoba Kowalskiho, který si přeje otevřít si pekárnu, protože „koblihy dělají lidi šťastnými“. Ovšem i ostatní herci se se svými rolemi sžili až neskutečně. Za zmínku rozhodně stojí výkon Colina Farrella jako bystrozora Gravese, který přináší temnou i když možná až moc tenkou linku příběhu, nebo Ezra Miller jako Credence, týraný adoptivní syn vůdkyně sekty Nových salemistů, který svým hereckým výkonem uchvacuje všude, kde se objeví.

Přes veškeré kouzlo a opojení z návratu milovaného kouzelnického světa je nutné zmínit i několik chyb. Příběhu Fantastických zvířat výrazně chybí hlavní záporná postava. Už od úvodních titulků je sice jasné, o koho se jedná, po celou dobu filmu se však ukrývá a tváří se spíš jako přísný mafián než ztělesnění veškerého zla, jakým byl už od počátku lord Voldemort. Všechno temno, které známe z posledních dílů Harryho Pottera jako by si pro nás tvůrci šetřili na příště. Pohádková a mile romantická část příběhu zastiňuje hlavní zápletku a nechává souvislosti v myšlenkách diváků. Nicméně nás čekají další čtyři filmy, můžeme tedy očekávat, že se mnoho nevyřčeného objeví v nich.

Skvělému scénáři Jo Rowlingové, režii potterovsky ostříleného Davida Yatese a kameramanským zázrakům Philippa Rousselota místy poněkud škodí skoro až naivní animace. V kontrastu se skvělými efekty a kouzly působí drobné chybky v animaci kouzelných tvorů trochu nepatřičně a neuvěřitelně. Ovšem v celkovém dojmu filmu si toho očarovaný divák všimne jen málo. Fantastická zvířata nejsou pokračováním a to je dobře. Divácký svět potterovských fanoušků je už přehlcen všemi možnými pokračováními, teoriemi a více čí méně zdařilými fanouškovskými povídkami. I když se však diváci nedočkají Harryho, Rona nebo Hermiony, pořád je na co se dívat, koho si zamilovat a čím si rozšířit obzory o kouzelnickém světě. Film zdařile uvádí novou sérii a neodpovídáním na položené otázky zavdává příležitost ke spoustě teorií, kterými budou fanoušci žít až do roku 2018, kdy by mělo vyjít pokračování.

(KATEŘINA CHLÁDKOVÁ)

Autor: Stisk Studentský deník | karma: 19.89 | přečteno: 365 ×
Poslední články autora