V Brně vzniklo pro válečné veterány nové komunitní centrum, pomůže se zařazením do běžného

Brněnská Vojenská nemocnice ve čtvrtek slavnostně otevřela první Komunitní centrum pro válečné veterány v areálu vysokoškolských kolejí Univerzity obrany. Centrum pomůže vypořádat se s pocity vydědění a zažene samotu.

Brno – Centrum je první svého druhu v České republice. Podle primátora Petra Vokřála (ANO) mělo centrum vzniknout už dávno. „Je to to nejmenší, co můžeme udělat pro stovky a tisíce statečných lidí, kteří věnovali svoje životy těm nejvyšším hodnotám. Tímto jim projevíme svoji úctu,“ komentoval otevření prostorů ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Pro mnoho vojáků, kteří prošli zahraničními misemi, je po návratu obtížné začlenit se do běžného života a některým se to nemusí podařit vůbec, jak uvedl velitel Vojenské akademie Vyškov Josef Kopecký. V tom má právě nově vzniklé centrum bývalým vojákům pomoci.

Centrum bude veteránům sloužit i při řešení nepříjemných situací v životě. „Kromě psychologické podpory od odborníků nabídne také vzdělávání nebo pomoc rodinám, které o své nejbližší přišly,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Vladimír Lukovský. Veteráni se zde ale také mohou jenom scházet, povídat si nebo se účastnit kulturního programu. „Je potřeba uvědomit si, že jako veterán mám místo, kam mohu vždy přijít," řekl ředitel centra Karel Černoch. Prostory centra mají několik místností, nechybí zde například společenská místnost, dětský koutek, místnost pro školení či pro sezení s psychologem.

Otevření centra se zúčastnil také válečný veterán Antonín Malach nebo bývalý pilot britské RAF Emil Boček. „Já jsem po válce žádné velké problémy nepociťoval. Od některých mladších vojáků jsem ale slyšel, že jsou na tom opravdu špatně. Za nás byl odbor legionářů, kde jsme se scházeli, ale mladší chlapci neměli nic," sdělil třiadevadesátiletý generál ve výslužbě.

 „Vybudování centra stálo 8,2 milionů korun, přičemž 950 tisíc bylo hrazeno z dražby fotografií Ten druhý život,“ uvedl Lukovský. Zbylou částku pak zaplatila Armádní servisní příspěvková organizace. Podle Stropnického na provoz už přispěla například brněnská Zbrojovka sto tisíci nebo hokejová Kometa čtvrt milionem korun.

Armáda uvažuje také o otevření dalších komunitních center v jiných městech. „Zatím jsme nejednali o konkrétním místě. Uvidíme, jak se centrum rozběhne zde v Brně,“ přiblížil Stropnický. V České republice dnes žije asi sedm stovek veteránů z druhé světové války, dalších třináct tisíc je novodobých veteránů, z toho téměř tisícovka žen. 

Autor: Stisk Studentský deník | pátek 25.11.2016 0:00 | karma článku: 0 | přečteno: 57x