Čekat na vlak v restauraci? Po opravě nádraží běžná věc

Budova brněnského hlavního nádraží podstoupí v příštích letech rekonstrukci. Stavbaři dají nový kabát nejen výpravní budově, ale i její levé části s pokladnami. Změní se podoba přednádražních prostor a přilehlé Benešovy ulice.

Brno – V opravených a přemístěných pokladnách si už za několik let koupí jízdenky cestující, kteří pojedou vlakem z Brna. Umožní to rekonstrukce nádražní budovy, o které rozhodli představitelé společnosti Brno new station development. Ta ji má dlouhodobě v pronájmu.

Kompletní proměnou projde především vnitřek budovy. Osobní pokladny se přemístí a nahradí tak nynější prodejnu pizzy a pekařství. „Vymalujeme, vyměníme okna a vzniknou nové prostory pro zaměstnance,“ řekl pro Českou televizi předseda představenstva společnosti Brno new station development Jiří Hos. Znovu otevře také před pěti lety zavřená restaurace Secese, ze které je výhled na první nástupiště.

Opravy jsou reakcí na stále nevyřešenou otázku přesunu hlavní železniční stanice. Než bude nová poloha známá, musí se stávající nádraží udržovat v provozuschopném stavu.

Přednádraží také v novém

Změn se Brňané dočkají také u nejdůležitějšího dopravního uzlu ve městě. Oprava prostranství před hlavním nádražím, kde zastavuje osm z jedenácti tramvajových linek, je součástí kompletní rekonstrukce Benešovy ulice. „Celá renovace bude mít čtyři části, a to přednádraží, trolejbusovou smyčku, Benešovu ulici s autobusovým nádražím a Malinovského náměstí,“ uvedla pracovnice tiskového střediska magistrátu Zuzana Taušová.

Tramvajová nástupiště budou zvýšená tak, aby byla přístupnější pro vozíčkáře. Nově by také byla uzpůsobená pro autobusy. Úředníci magistrátu mají dále v plánu zrušit některé výstupy z podchodu pod nádražím. Nechají také zřídit nový přechod pro chodce, který by měl vyřešit obíhání cestujících kolem zábradlí mezi kolejemi.

Brňany nemine výluka

Už teď je jasné, že renovace Benešovy ulice si vyžádá její uzavírku. Vznikne tak problém především s tramvajovou dopravou, která je v tomto místě hustá. Například ve špičce mezi osmou ranní a čtvrt na devět tudy projede jedenáct tramvají v každém směru. Proto bude nutné naplánovat dlouhodobou výluku. „Jednou z možností je, že tramvaje by jezdily přes náměstí Svobody. Jednotlivé změny se ale budou řešit až s konkrétními daty oprav. Vždycky zachováme návaznost na další spoje tak, aby cestující mohli bez problémů přestupovat,“ informovala mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

Podle zjištění České televize si opravy nádraží vyžádají čtvrt miliardy korun. Částka, kterou město zaplatí za renovaci Benešovy, je zatím neznámá. Stavební práce na nádraží by měly začít za rok na podzim.

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 27.11.2016 12:07 | karma článku: 10,20 | přečteno: 399x