Nová expresní linka je v provozu. Brzdí ji zácpy

Včera poprvé vyjely na svou trasu autobusy expresní linky E56. Mají zajistit rychlé spojení mezi Kampusem a Technologickým parkem. Rychlost spojení ale snižuje nedokončený městský okruh.

Brno – O jedenáct minut rychleji se dostanou Brňané od bohunické nemocnice do Technologického parku v Králově Poli. A navíc bez přestupování. Umožnila to nová expresní autobusová linka E56. Obě konečné propojila s královopolským nádražím, což je významný přestupní uzel pro směr Tišnov a Kuřim.

Linka má sedm zastávek a podle jízdního řádu ji mají autobusy projet za pětadvacet minut, při jízdě z Bohunic pak za dvaadvacet minut. „Expresní autobusy zastavují pro nástup a výstup cestujících málo, aby byla jízdní doba co nejkratší,“ řekl vedoucí provozu brněnského dopravního podniku Jan Seitl.

Autobusy na této lince využívají hlavně městský okruh, včetně jeho dvou tunelů. Jenomže kvůli chybějící čtyřproudé silnici mezi Pisárkami a Žabovřesky nabírají zpoždění. „Sbíhají se tam pruhy do jednoho a místo tak funguje jako špunt. Kolony jsou tam na denním pořádku,“ sdělil policejní mluvčí Pavel Šváb.

Například při dnešní jízdě v 15.43 z Kampusu uvízl autobus v koloně za Pisárkami na téměř tři minuty a k Technologickému parku přijel se čtyřminutovým zpožděním. V opačném směru se dostal do zácpy za královopolským tunelem a do Bohunic přijel opožděný o pět minut. „Vyhledávač mi to našel jako nejrychlejší spojení. Jestli ho budu využívat pravidelně, nevím,“ prozradil jeden z cestujících Libor Zemánek.

Tvůrci jízdního řádu linku navrhli kvůli dobrým ohlasům na expresní autobusy, které už po Brně jezdí. Pod označením E50 pendlují mezi Komárovem a Bystrcí od minulého prosince. Trasa E75 pak spojuje židenické nádraží, Starou osadu a Černovickou terasu.

Autor: Přemysl Šimák

Autor: Stisk Studentský deník | středa 14.12.2016 1:17 | karma článku: 9,33 | přečteno: 534x