Rozhovor: Ochranu ovzduší nelze řešit narychlo, říká brněnský meteorolog

10. 03. 2017 21:30:53
Smogová situace vzbudila mezi brněnskými zastupiteli vlnu emocí. S možností zavedení dopravy zdarma přišel náměstek primátora Martin Ander. Podle Roberta Skeřila z Českého hydrometeorologického ústavu by to ale nebylo nic platné.

Mimořádné opatření v podobě dočasně bezplatné městské dopravy se ukázalo být liché. Vy sám jste říkal, že opatření by vedlo pouze k lokálnímu snížení emisí, které by se ve výsledku kompenzovalo odjinud. Mohou ve skutečnosti auta takovou míru znečištění způsobit?

Auta to přímo nezpůsobují. Co se týče té únorové situace, tak jenom sedmdesát procent všech koncentrací prachu v ovzduší tvořilo něco, co vůbec z Brna nepochází. Stejně vysoké koncentrace jsme naměřili i na stanici uprostřed vinic Mikulov – Sedlec. Doprava se tedy projevuje jen někdy a tvoří pouze pár procent. Když se 13. února vyhlašovala smogová situace, byly koncentrace na dopravních stanicích dokonce nižší než koncentrace mimo Brno. V tu chvíli nemělo smysl s dopravou cokoli dělat, protože bychom téměř ničeho nedosáhli. Je potřeba to pojmout koncepčněji, nehledat řešení narychlo, ale vymyslet něco, co by pomohlo dlouhodoběji.

Co například?

Například na celou topnou sezónu snížit jízdné, aby lidé nebyli motivováni nasednout na tramvaj, až když už je zle. Pokud by tam byla jakási prevence, tak by to třeba určitým způsobem přispělo. Ve chvíli, kdy je situace natolik kritická, že se zavádí veřejná doprava zdarma, už se většinou nedá nic dělat. Momentálně je nejdůležitější snažit se podporovat kotlíkové dotace na výměnu starých kotlů na pevná paliva za nové ekologičtější. Lokální topeniště tak mohou přejít na šetrnější způsob vytápění. Z hlediska prašnosti je potom nejlepší plyn nebo tepelná čerpadla.

Tři dny po vyhlášení byla smogová situace odvolána. Dá se říci, že podmínky k rozptylu škodlivin jsou opět příznivé?

Určitě. Možná jste zaregistrovali, že jednak se oteplilo a jednak se zvedl vítr, tudíž koncentrace polétavého prachu jsou teď skoro nulové. Zatímco v jednu chvíli jsme je měřili ve stovkách mikrogramů, týden nato se vyskytovaly v řádu jednotek. Počasí je v tomto případě naprosto rozhodující.

Záleží tedy na povětrnostních podmínkách.

Přesně tak. Když je inverze, vytvoří se poklička, pod kterou fouká jen velice málo nebo vůbec. V tu chvíli nedochází k rozptylu. Naopak v momentě, kdy se vrstva rozruší, zafouká a nejlépe i zaprší, koncentrace mohou spadnout během hodiny až dvou a už není důvod smogovou situaci nadále udržovat.

Smogové zatížení se k nám přesunulo ze severu, přesněji z Polska a Moravskoslezského kraje. Je možné takovému znečištění na dálku vůbec zabránit?

Pokud fouká vítr ze severovýchodních směrů, jako tomu bylo na začátku února, příliš se tomu zabránit nedá. Poručit větru, dešti neumíme. Nejedná se však pouze o znečištění dálkové, my si přispíváme sami. V zimních obdobích, kdy všichni topí, koncentrace rostou plošně. Proudění to dále navýší, stejně jako to navyšují další faktory. Polsko není jediným viníkem. Určitě má svůj vliv, ale nepředstavujme si, že nebýt Polska, máme tu čisto. Tak to úplně není.

Z jakého důvodu přichází znečištění právě z těchto oblastí? Má to na svědomí tamní průmysl?

Průmysl také, důležitou roli však hrají zdejší lokální topeniště. Polsko je bohužel z hlediska znečištění stále na úrovni východního bloku, dlouhodobě se zde topí levnými uhelnými kaly, které jsou v českých domácnostech zákonem zakázané. Já odtud pocházím, takže vím, o čem mluvím. Studie, které měřily ovzduší na polské hranici, například v rámci projektu Air Silesia zjistily, že v těchto oblastech je vliv polských, ale i českých lokálních topenišť docela znatelný. Pro srovnání, zatímco u nás jsme v době smogové situace naměřili hodnoty koncentrace prachu v ovzduší nad hranicí sto mikrogramů, koncentrace naměřené v Polsku se pohybovaly nad tisíc.

V období smogové situace se lidem doporučuje omezit větrání místností i pobyt venku. Jaká jsou z vašeho pohledu reálná rizika takto vysoké koncentrace prachu v ovzduší?

Já nejsem zdravotník, nicméně to platí především pro citlivější jedince a malé děti. Určitě je dobré omezit jakýkoli venkovní sport, kdy člověk podstatně více ventiluje a dýchá naplno. Doporučil bych také klidový režim a vyhnout se stresu. Na druhou stranu to ale neznamená, že by člověk neměl vůbec chodit ven. Z indoorových měření vyplývá, že koncentrace škodlivých látek jsou ve srovnání s venkovním prostředím plus mínus stejné. Zvlášť, když si lidé potrpí na koberce, ve kterých se tvoří roztoči. Řekl bych tedy s rozumem, procházku ano, sportovat raději ne.

TEREZA HÁLOVÁ

Autor: Stisk Studentský deník | pátek 10.3.2017 21:30 | karma článku: 9.86 | přečteno: 115x

Další články blogera

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma článku: 7.83 | Přečteno: 157 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma článku: 7.73 | Přečteno: 149 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 62 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma článku: 7.99 | Přečteno: 131 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6056 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 2823 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1116

Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...