Éra inteligentních domácností je blíž, než si myslíme, zní z brněnského veletrhu Amper

Na mezinárodním technickém veletrhu Amper, probíhajícím tento týden v Brně, se návštěvníci seznámí s roboty i elektromobily. Své produkty představuje v prostorách brněnského výstaviště šest set firem z dvaadvaceti zemí světa. 

Brno – Brněnské výstaviště letos již po pětadvacáté hostí veletrh Amper, zaměřující se na elektrotechniku, elektroniku, automatizaci, komunikaci a osvětlení. Příležitosti představit své produkty v mezinárodní konkurenci využilo šest set vystavovatelů z dvaadvaceti zemí světa. Ze zahraničních hostů zde má podle manažera veletrhu Jindřicha Kurdiovského nejvyšší zastoupení Slovensko, Německo a Polsko. Veletrh pro technologické nadšence potrvá do pátku 24. března a jeho součástí bude i pestré pásmo doprovodných programů.

Návštěvníci z řad široké veřejnosti ocení možnost seznámit se s technologiemi, které mohou v brzké budoucnosti vstoupit do všedního provozu domácností. Patří mezi ně například kolaborativní roboti, kteří umí spolupracovat s člověkem, aniž by ho ohrozili nebo elektromobily, v nichž se zájemci smí zkušebně projet. Možnosti, které veletrh nabízí, si oblíbil i návštěvník Jiří Vojtěch a jeho přátelé: „Je to tu skvělé, na veletrh chodíme každý rok. Kdyby byl třeba čtyřikrát do roka, šli bychom čtyřikrát, stojí to za to.“

Pro inženýry a manažery pak veletrh slouží jako platforma k seznamování a uzavírání obchodních kontraktů. Mezi nejdiskutovanější témata při jednání vyšších zástupců technologických firem patří aktuálně plošné rozšíření automatizace a s ním související otázka kybernetického zabezpečení domácností a firem vybavených inteligentními spotřebiči. Těch bude podle obchodního manažera společnosti ABB Tomáše Červinky v následujících letech rapidně přibývat: „Když se na trh dostaly první chytré mobilní telefony, nikdo z nás si neuvědomoval, jak široký je prostor jejich využití. Dnes už si naše mladé generace nedovedou bez takového přístroje představit život. Předpokládám, že v této roli se může ocitnout průmysl a energetika do deseti let.“

Veletrh dává šanci také začínajícím talentovaným technikům, pro které je v hale F vyhrazen prostor v rámci programu Amper startup. Vlastní stánek zde má i většina českých technických univerzit. Nejinovativnější produkty byly hned první den oceněny v soutěži Zlatý amper. V ní označila odborná porota za jeden z nejpřínosnějších exponátů veletrhu autonomní robotický systém ATEROS vyvinutý na Vysokém učení technickém v Brně.

Kristýna Kucharčíková

Autor: Stisk Studentský deník | středa 22.3.2017 19:57 | karma článku: 12,41 | přečteno: 132x