Zeman začal prezidentskou nekampaň na Barrandově, Mynářová mu nahrává na smeče

Jsou to dva týdny, co Miloš Zeman oznámil tažení za obhajobou hradního křesílka, a vyjádřil záměr neúčastnit se televizních diskuzí. Ale už tu máme první vlaštovičku, která přilétla na barrandovský kopec a nutí k zamyšlení.

Miloš Zeman bude kandidovat na prezidenta. Někteří jásají, někteří pláčou, ale každopádně jsou všichni plní emocí. Do toho zahlásila za pultíkem stojící hlava státu, že se rozhodla vyhnout přímé konfrontaci s protikandidáty, a že se nebude účastnit televizních předvolebních diskuzí. Tento krok opět vyvolal řadu reakcí, jak je ostatně u tohoto státníka zvykem.

Zaznívaly hlasy, že je pan prezident odvážný a nechá za sebe mluvit svoje činy. Tyto však rezonovaly zejména z oficiálních zdrojů a z úst tiskového mluvčího prezidenta republiky. Na druhou stranu nemálo lidí říkalo, že se jedná spíše o zbabělost. Já říkám, že to není ani odvaha, ani zbabělost, ale prostě a jednoduše lež. Vlastně nepravda, jak se v moderním světě politiky, poněkud kulantněji, lži nazývají. Důvodem je to, že hned týden po suverénním oznámení, že žádná kampaň nebude, kampaň začala.

Týden s prezidentem je nový pořad televize Barrandov, který se bude vysílat každý čtvrtek po osmé hodině večerní, nejspíše až do prezidentských voleb. V hlavní roli, jak již název pořadu napovídá, je současný prezident a na protější straně redaktor a redaktorka. Zde však musím vzdát našemu prezidentovi hold, protože se mu téměř podařilo neříkat nepravdu. On totiž řekl, že se nebude účastnit diskuzí a debat. Naštěstí pro něj, toto žádná diskuze ani debata nebyla.

Když si vezmete tenisovou raketu a jdete si před dům pinkat o zeď, také poté neřeknete, že jste hráli tenis. A přesně takto barrandovská půlhodinka křížového výslechu Miloše Zemana vypadá. Redaktorka, jakousi zvláštní shodou okolností také manželka vedoucího kanceláře prezidenta republiky, Alexandra Mynářová, působí spolu se svým kolegou v pořadu jako ta pomyslná zeď, o kterou si prezident pinká, jak se mu zlíbí a oni jen poctivě vracejí míček na jeho stranu hřiště. Co jiného také můžou dělat. Vždyť to je prezident a on tam přece vůbec být nemusí. Hlavně se ho nedotknout.

Za celou dobu ani jedna otázka na tělo. Jen sklopené hlavy a všední dotazy. Na druhou stranu, pořad také není koncipován jako prezidentova zpovědnice, kde by měl přiznávat své hříchy, ale jako jeho komentář předchozího týdne v politice a ve společnosti. Nemůžu říct, že by v první části řekl prezident něco, co by mne nějak zvlášť pohoršovalo nebo bylo proti mým názorům. Nebyla totiž příležitost. Nejzákeřnější otázka se týkala, nečekaně, ministra financí Andreje Babiše. Ale dobře. Bude to kampaň, bude to nekonfliktní, bude to každý týden až do voleb.  

Celý pořad si první polovinu držel kvalitu velmi solidního PR a když už se člověk smířil s tím, že prezident doopravdy konfrontován nebude, byla to aspoň chvílemi zábava. Protože, a to panu Zemanovi nemohu upřít, má občas smysl pro humor. Často se zhruba po dvou až třech minutách jeho monologu vyloudila nečekaně vtipná pointa, která pobavila, ale obzory nijak nerozšířila. Ve druhé části programu však přišly dotazy nás, Čechů a zde mé srdce opravdu chřadlo. Nevím, kde podobná individua tvůrci pořadu nabrali, ale obraz typických občanů naší domoviny byl ve většině případů k pláči.

Jediný rozumný dotaz položila matka na mateřské dovolené, která chtěla vědět, jak to bude s přídavky na děti a podobně. A na tento jediný rozumný dotaz odpověděl prezident Zeman, že důležité je mít střechu nad hlavou. Což je nepochybně pravda.

Na další otázku, jestli by se prezident nemohl a neměl vyjadřovat slušněji, zejména v médiích, když už reprezentuje naši zemi, odvětil, že tazatelka neuvedla konkrétní věc, co se jí nelíbí. Velká škoda, že se dotazy pouštěly ze záznamu a nikdo nemohl reagovat. A nereagovali ani moderátoři. Jediné téma od diváků, kde se prezident skutečně rozmluvil, byla otázka, jestli fandí Slavii, nebo Spartě. Odpověď, že díky jeho zalíbení v čínských investicích rozhodně fandí Slavii, byla více než symbolická.

Ve druhém vydání tohoto pořadu seděla v moderátorském křesle proti prezidentovi dokonce taková kapacita, jako je generální manažer televize Barrandov, Jaromír Soukup. Ale prezident si zase pinkal o zeď a pravděpodobně se v tomto pořadu nenajde nikdo, kdo by hrál s prezidentem vyrovnanou partii a zahnal ho aspoň na chvíli na kraj dvorce. To už by tam možná příště nepřišel a co by pak vysílali?

Ale ať si prezident říká, co uzná za vhodné. Od toho je prezident a my jsme si ho zvolili. Ať opakuje, že tam je na žádost televize a on žádnou kampaň nedělá. A ať si ji klidně i udělá. Vždyť přece o nic nejde, že. Není podstatné, kdo a jak nás reprezentuje ve světě a komu jsme potom pro smích. Vždycky se dá najít něco pozitivního. Aspoň už nejsme ti, co kradou propisky. A příště třeba budeme chytřejší. Nakonec, hlavní přece je, že máme střechu nad hlavou. 

Adam Košir

Autor: Stisk Studentský deník | pátek 24.3.2017 14:14 | karma článku: 24,92 | přečteno: 2205x
  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com