Alergikům může pomoci mobilní aplikace. Často ji však neznají

Potíže s dýcháním, oteklé oči, svědění. I tak pro někoho může vypadat začátek jarního období. Život s alergií může lidem usnadňovat aplikace AlerGO!. O této možnosti pomoci však mnoho alergiků neví, nebo ji nepokládá za užitečnou.

Brno – Pro některé znamenají kvetoucí stromy krásnou podívanou, pro jiné naopak problém. V prvních jarních měsících začíná náročné období pro osoby alergické na pyl. V dubnu alergiky trápí především pučící stromy, zatímco trávy a byliny jim začínají vadit během května a června.

Kromě léků či inhalátorů mohou alergikům usnadnit život také mobilní aplikace. Mezi ty patří například AlerGO!, poradní systém vytvořený společností Zentiva. „Aplikace varuje před aktuálními pylovými alergeny a zaznamenává alergické reakce pacientů, včetně místa a konkrétních projevů alergie. Obsahuje i základní informace o jednotlivých typech alergenů,“ popsal tiskový mluvčí Sanofi Group CZ (Zentiva) Filip Hrubý. Uživatel vyplní podrobné údaje o svém problému a aplikace jej následně varuje před kvetoucími rostlinami, které pro něj mohou být nebezpečné. Kromě toho dokáže doporučit i nejbližší lékárnu.

Přestože by aplikace měla alergikům pomáhat, mnoho z nich o ní nikdy neslyšelo. „Aplikaci AlerGO! neznám, ale myslím si, že by mi stejně nepomohla. Nemám prostor na změnu trasy, po níž chodím, a detailnější informace o mé alergii by lékařce byly nejspíš taky k ničemu,“ uvedl alergik Milan Kollarčík.

I když alergie komplikují lidem jejich každodenní život, alergici musí plnit své povinnosti bez ohledu na to, že mobilní aplikace hlásí potenciální nebezpečí. „U mne, jakožto pracujícího studenta, je poměrně nereálné nechodit ven. Nepotřebuji si zapisovat záznamy ani vědět, kde je nejbližší lékárna. Alergii mám už přes deset let, a tak vím, jak fungovat, aby mě omezovala co nejméně. Proto bych takovou aplikaci ani nepoužíval, byla by mi k ničemu,“ vysvětlil muž trpící alergií Rudolf Fojtík.

Byť sami postižení nemusí mít o pomoc tohoto typu zájem, pro některé by mohla být užitečná. „Tuto aplikaci sice neznám, ale pokud dokáže zajistit skutečně aktuální lokální informace, pak může být pro pylové alergiky zajímavá, zvláště pak při silné alergii,“ řekla specialistka portálu ProAlergiky.cz Táňa Frýbová.

Kromě malého povědomí má aplikace další problém. Část uživatelů si stěžuje na její nesprávné fungování, což jim znemožňuje program používat. Společnost SiteOne, jež mobilní aplikaci pro Zentivu vytvořila, však pracuje na vylepšení. „V současnosti se společností Zentiva pracujeme na nové verzi aplikace. Aktualizujeme její design i funkce, aby mohla opět naplno pomáhat co největšímu množství uživatelů,“ komentoval manažer společnosti SiteOne Josef Horký.

Velké množství pylu v ovzduší nemusí škodit pouze lidem na něj alergickým. Zdravotní problémy může pyl způsobit i těm, kteří na něj citliví nikdy nebyli. „Člověk ani nemusí být alergik a pyl či některá výrazná vůně mu může vyvolávat různé obtíže. Může se například objevit rýma či bolest hlavy,“ vysvětlila Frýbová. Nejčastějšími alergeny v jarním období jsou bříza, olše či dub, oproti tomu například řepka olejka způsobuje potíže jen minimálně.

Autor: Michaela Kolková

Autor: Stisk Studentský deník | pátek 7.4.2017 21:08 | karma článku: 11,34 | přečteno: 242x