Uklidit Česko se letos vydaly tisíce dobrovolníků, špatné počasí je neodradilo

Rekordní počet dobrovolníků se osmého dubna zapojil do akce s názvem Ukliďme Svět, Ukliďme Česko 2017. Odpadky lidé sbírali na více než dvou tisících místech po celém Česku.

Brno – Do uklízení černých skládek i nepořádku okolo cest se dnes daly tisíce dobrovolníků po celém Česku, a to při akci Ukliďme Svět, Ukliďme Česko 2017. Cílem pořadatelů této dobrovolnické akce je nejen úklid přírody, ale také osvěta a prevence, aby znečištění ubývalo. Letos se do jarního sbírání odpadků zapojilo nejvíce dobrovolníků v historii, a to jak jednotlivců, tak obcí, škol, firem i organizací. „Tento rok očekáváme větší účast než v minulých ročnících, předpokládáme totiž překročení mety sto tisíc účastníků,“ uvedl jeden z koordinátorů Ukliďme Česko Radek Janoušek.

Konkrétní úklidové akce pořádají vždy dobrovolní organizátoři. Ti si sami zvolí místo úklidu, postarají se o jeho průběh, svoz sesbíraného odpadu a především dají o události vědět lidem ve svém okolí. V jeden předem určený den se dobrovolníci sejdou na různých místech po celé republice a zbaví přírodu veškerých odhozených odpadků i černých skládek. Letos úklid připadá na osmého dubna. „Datum úklidu je vždy otázkou kompromisu. Je důležité, aby už nebyla zima, případně ve vyšších polohách sníh, a naopak aby ještě nebyla ani příliš vzrostlá zeleň, která odpadky skryje,“ vysvětlil výběr dne Janoušek.

Odpadky se rozhodli sbírat také lidé v Brně, a to hned na osmdesáti různých místech. Podporu dobrovolníkům poskytne jak samotné město, tak společnost SAKO, která zdarma odveze vysbíraný nepořádek. „Akce Ukliďme Česko má už v Brně tradici a těší nás, že se na ní tímto způsobem můžeme podílet. Zapojeným městským částem jsme rozvezli několik tisíc pytlů a rukavic,“ řekl ředitel společnosti SAKO Jiří Kratochvil.

Že na vzhledu okolí lidem záleží, dokazují i opakovaně přihlášení účastníci. „Do této akce se zapojujeme pravidelně, už je to náš třetí úklid. Naše sdružení se i tímto způsobem stará o lokalitu Masarykovy čtvrti, takže jde o spojení něčeho, co nám není cizí, a známosti akce Ukliďme Česko,“ komentoval předseda Občanského sdružení Masarykova čtvrť Michal Závodský.

Právě dobrovolníci z Občanského sdružení Masarykova čtvrť zorganizovali úklid okolo Kraví hory a v přilehlých ulicích. S odpadem se chtěli vypořádat také v bývalém vojenském areálu v ulici Lerchova, vstup dovnitř jim však nebyl povolen. „Žádné oficiální zdůvodnění pro zákaz vstupu není, prostor ale patří městské části Brno-střed. Na základě usnesení se rozhodlo, že nás tam nepustí. Někdo argumentuje tím, že by nebyla zajištěna bezpečnost, ale o důvodech můžeme jen spekulovat. O areál bychom mohli dál pečovat, například vyhrabat listí nebo udělat záhony. Uvnitř jsme pořádali dvě uklízecí akce, takže ten největší nepořádek už tam není,“ vysvětlil Závodský.

Na lov odpadků se lidé vydali i přes chladné počasí. Někteří se úklidů účastní pravidelně, jiní si jej letos vyzkoušeli poprvé. „Dnes jsem na této akci prvně, ale musím říct, že se mi moc líbí nejen úklid, ale i celá ta myšlenka. Nemám problém odpadky sbírat a navíc jsem dostala rukavice. Ani počasí mi vůbec nevadí. Důležité je, že neprší,“ sdělila účastnice úklidu Tereza Kačerovská.

Dobrovolníci podrobili jarní očistě také známé brněnské Denisovy sady, které jsou celoročně hojně navštěvované a v důsledku toho i znečištěné. „Na Petrově máme diecézní setkání mládeže, takže jsme se rozhodli akce spojit a udělat dobrou věc. Každý, kdo Denisovými sady občas projde, ví, že za pěkného počasí ožívají a mění se v takovou ‚open-air party'. Bohužel to po ní také tak vypadá. A protože máme rádi Brno, chceme, aby bylo krásné a čisté,“ popisuje záměr úklidu jednatelka Sdružení Petrov Jitka Tesařová. Kromě Kraví hory a Denisových sadů vyšli lidé s odpadkovými pytli také na Červený kopec, zapojila se i brněnská Zoo.

Autor: Michaela Kolková

Autor: Stisk Studentský deník | sobota 8.4.2017 14:36 | karma článku: 13,94 | přečteno: 193x
  • Další články autora
  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com