Gymnazisté prostřednictvím své nové webové aplikace bojují proti šikaně

15. 04. 2017 21:21:21
Tři studenti z brněnského gymnázia Vídeňská vytvořili aplikaci, kterou chtějí pomáhat s odhalováním šikany. Přes webový formulář mohou žáci či rodiče informovat vedení dané školy o obětech, kterým jiní různými formami ubližují.


Brno – Nahlásit šikanu či podezřelé chování mohou žáci registrovaných škol díky nové internetové stránce projektu Nenech to být. Ten vymysleli tři studenti brněnského gymnázia Vídeňská. Pomocí webového formuláře mohou studenti i rodiče, kteří jsou svědky jakékoliv formy ubližování, informovat vedení dané školy o oběti šikany. Údaje pak poputují ke školnímu psychologovi, který problém prošetří. Zakladatelé aplikace spolupracují i s Linkou bezpečí a ministerstvem školství.

Podnikatelé spustili program 27. března a momentálně je do něj zapojeno více než tři sta škol. Webové stránky jsou určeny především pro mlčící většinu, tedy žáky, kteří o šikaně vědí, nejsou se situací spokojeni, ale zároveň se ji bojí oznámit. V aplikaci studenti informují o oběti a pro rychlejší řešení mohou problém více popsat. Takových hlášení už poslali uživatelé stránky kolem padesáti.

S šikanou se setkali i autoři aplikace. „Těžko naleznete třídu, kde by se děti nenudily. Pak už je snadné zabavit se posmíváním, urážením, či jinými podobnými aktivitami. Osobně jsem se s šikanou setkal spíše nepřímo, tak jako další zakladatelé,“ řekl Pavel Ihm, jeden z tvůrců projektu. Jeho hlavní autor říká, že na nápad přišel spontánně. „Napadlo mě to při hraní stolního tenisu. V tu dobu jsem měl koupenou doménu pro online kuchařku, nakonec jsme se rozhodli pro tento plán,“ vysvětlil okolnosti vzniku aplikace Jan Sláma.

S tvůrci webových stránek spolupracují i zaměstnanci několika institucí. Jednou z nich je Linka bezpečí, na jejíž pracovníky se mohou žáci obrátit. „Před začátkem projektu nám ohledně šikany volalo čtyři až pět žáků denně. Dnes volá průměrně pět až šest, takže se dá říct, že iniciativa autorů napomáhá řešení této problematiky,“ okomentoval vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský. Podle něj tvůrci zvolili bezpečnou formu. „Žáci nahlašují oběť, což se dá označit za pomoc. Kdyby se nahlašoval agresor, mohli by si to někteří vyložit jako žalování a mohlo by dojít i ke zneužívání aplikace,“ dodává Porubský.

Projekt je zatím v počáteční fázi a autoři i představitelé Linky bezpečí předpokládají, že po několika měsících dojde k hodnotící schůzce se zástupci škol, aby se aplikace mohla co nejvíce vylepšit. Ke spolupráci jsou dále přizváni Lenka Skácelová z Pedagogicko-psychologické poradny v Brně či youtuber Nejfake, který webové stránky Nenech to být propaguje ve svých videích. Záštitu nad projektem převzala ministryně školství Kateřina Valachová. „Tvůrci aplikace značně přispěli k odhalování šikany. Při této příležitosti jsme aktualizovali Metodiku prevence a řešení šikany ve školách, který přináší konkrétní návody, jak předcházet, rozpoznat a řešit projevy šikany a kyberšikany ve školách a jak mají zaměstnanci škol komunikovat s aktéry i jejich rodiči,“ popsala další postup prevence proti šikaně Valachová.

Autoři webových stránek přiznávají, že se nesetkávají jen s kladnými reakcemi. „Někteří zástupci neregistrovaných škol mají občas ze systému bezdůvodně obavy a snaží se na něm najít chyby. Pokud se s námi spojí, obvykle jim vše vysvětlíme a oni se zaregistrují. Pokud nás upozorní na reálný nedostatek, hned ho napravíme,“ řekl další z tvůrců David Špunar.

Gymnazisté plánují další podobný projekt, který by však už nebyl neziskový. „Jde o skvělé téma, které zajímá mnoho lidí, ale nikdo přesně neví, co s tím. Marketingový záběr je veliký a potenciál stále nenaplněn,“ hodnotí další možnosti Sláma. Tito studenti už za sebou mají několik podnikatelských činností jako například Taháky do kapsy či dárkový asistent Presentlist, který usnadňuje lidem výběr vánočních dárků.

Miroslav Hanus

Autor: Stisk Studentský deník | sobota 15.4.2017 21:21 | karma článku: 10.72 | přečteno: 244x

Další články blogera

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma článku: 7.83 | Přečteno: 157 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma článku: 7.73 | Přečteno: 149 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 62 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma článku: 7.99 | Přečteno: 131 | Diskuse

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma článku: 17.79 | Přečteno: 328 | Diskuse

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 22.31 | Přečteno: 570 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.78 | Přečteno: 929 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.68 | Přečteno: 941 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 765 | Diskuse
Počet článků 2823 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1116

Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...