Jak si najít byt aneb velké oči – holé neštěstí

Nové bydlení je důležitá kapitola v životě, a proto není radno jeho výběr podceňovat. Může se totiž stát, že se necháte lapit do pasti nečestných podvodníků. Ale nebojte, stačí nemít velké oči a používat hlavu.

Po uplynutí určité doby vztahu, kdy se s partnerem vzájemně navštěvujete, pravděpodobně nastane čas, kdy vás napadne jistá myšlenka – společné bydlení. Cestu k vzájemnému sdílení umyvadla i lednice urychlujeme tím spíše, že naši dosavadní spolubydlící disponují problémy s duševní rovnováhou. Po několika roztržkách tak mohou jemné provokace vyvrcholit až do bodu, kdy na vašem kartáči na vlasy objevíte papírek s výhružným vzkazem. Někdo má odvahu čekat na další vyústění, jiný sbalí svých pět švestek a jde o dům dál.

Nežli se však pustíte do takového dobrodružství, musíte být obeznámeni s realitní hantýrkou. Při studentských poměrech člověk stojící nohama pevně na zemi chápe, že si nebude moct dovolit dvoupatrový mezonet s ložnicí, kam by se při návštěvě naskládali všichni příslušníci rodiny včetně babičky na kolečkovém křesle. Když někde vidíte mezonet, vězte, že to není nic pro vás, jedná se totiž o vícepodlažní byt.

Student se bude patrně zaměřovat na takzvanou garsoniéru či garsonku. Samozřejmě všichni tušíme, odkud tak našňořené slovo pochází. Slovem garçon Francouzi označují chlapce. Primárně je tedy garsonka určená pro svobodného mládence, když ale máte jednoho, se kterým se mačkáte rádi, tak to půjde.

O něco luxusnější je už byt s označením 1+1 či 1+kk. U prvního očekávejte dva mrňavé pokoje. Ještě famóznější je, když je kuchyň koncipovaná do tvaru nudle. Zde ani neotevřete lednici, jestli se tam vůbec nějaká vejde. Zato druhá varianta dneska frčí. Obrovský prostor o čtyřech krocích dopředu a o třech doleva, propojující dvě místnosti vašeho života – kuchyni a obývák. Jídlo je součástí života, proč by tedy nemělo být také součástí vašeho obývacího pokoje?

Byty pod označením 2+kk či vícepokojové, například 3+1, jsou spíše vhodnější pro takové bytové složení, od kterého se právě snažíte utéct, zkrátka pro více studentů, kteří se finančně složí. Nezapomeňte, že cena nájmu nemusí být konečná, je potřeba myslet i na inkaso. Jedná se o určité poplatky, nejčastěji za elektřinu, vodu a plyn. Řeklo by se, že půjde o malé navýšení, ale opak je pravdou. Majitelé si mnohdy rádi cenu nájmu nastaví lákavě nízko, a teprve poté, co se do bytu zamilujete, jste konfrontováni s téměř dvojnásobným navýšením. Otočte se a jděte dál.

A pak se to stane. Rozkliknete detailní informace bytu s lákavou cenou, ve které je zahrnuto i inkaso a na obrazovce se vám odkryje apartmá tak moderní a nádherné, že máte sto chutí sbalit si své saky paky a utíkat tam. Byt 2+kk ve skvělé lokalitě kolem oblíbeného brněnského parku čeká jen na vás.

Zní to prostě báječně, no ne? V tom bude nějaký háček, řekne si rozumný člověk. A má pravdu! Jakmile je cena nízká, řekněme do sedmi tisíc, vybavení moderní, vše čisté a vedle kuchyňského dřezu nestojí sprchový kout, buďte na pozoru! Tato nabídka nemusí být tak úplně košer. Jsme ale jenom lidi, a tak se stává, že když se naskytne taková příležitost, musíme na ni odpovědět.

Netrpělivé očekávání a nervozita se vám hromadí v žilách, pak se ale dočkáte. Příchozí pošta hlásí nový e-mail. Po jeho rozkliknutí se vám otevírá text, ve kterém majitel ospravedlňuje svou špatnou češtinu, jelikož pochází ze zahraničí, a zasvěcuje vás do situace, proč byt pronajímá za tak nízkou cenu. Nejde o peníze, hlavní jsou přeci dobré vztahy! A už vám diktuje číslo účtu, kam máte zaslat první nájem. V tomto okamžiku zažíváte pocit naivního dítěte, které skočilo na špek nějakému podvodníkovi.

Nezbývá než mít trpělivost a hledat dál ve skromnějších vodách, ale správný optimista nepřestává doufat, že tam někde na něj přes to všechno čeká útulný byteček za rozumnou cenu, který si svou péčí zařídí k obrazu svému. Koneckonců naděje umírá poslední.

Eliška Pospíšilová

Autor: Stisk Studentský deník | pátek 19.5.2017 19:53 | karma článku: 17,79 | přečteno: 853x
  • Další články autora
  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com