Vozovna v Pisárkách přivítala desítky návštěvníků. Vidět mohli i pojízdný výčep

11. 04. 2018 22:29:02
Je úterý 10. dubna a před vrátnicí vozovny v Pisárkách se začíná tvořit fronta. Na dnešní veřejnou prohlídku přichází desítky lidí. Dnešní příjemné jarní počasí na prohlídku přilákalo spoustu rodin s dětmi i pamětníky.

Brno – Jsou čtyři hodiny odpoledne a brána do vozovny, která běžně slouží pouze zaměstnancům, se výjimečně otevírá i návštěvníkům. Do pisárecké vozovny se přišlo podívat několik desítek návštěvníků. Jsou mezi nimi rodiče s malými dětmi i pamětníci.

Průvodcem jedné ze skupin je bývalý provozní ředitel brněnského dopravního podniku a současný místopředseda výboru pro audit Jiří Valníček. Hned u vchodu návštěvníky upozorňuje na cihlovou zeď, která se táhne podél vstupního koridoru. Ta pamatuje dobu, kdy byly brněnské tramvaje tažené koňmi. „Příští rok Brno oslaví 150 let veřejné dopravy. U této příležitosti, doufáme, vyjede parní tramvaj i tramvaj tažená koňmi,“ láká s úsměvem Jiří Valníček posluchače.

První zastávkou je podpovrchový soustruh. „Pokud na kole tramvaje vznikne kvůli prudkému brždění ploška, je potřeba kolo osoustružit zpět do kulata. Kdyby se to neudělalo, bude to za jízdy drncat, což je velice nepříjemné,“ vysvětluje Valníček. Soustruh dostala vozovna před dvaceti lety z Vídně. Na oplátku brněnský dopravní podnik opravil vídeňskou historickou tramvaj.

„Možná jste si někdy všimli, že tramvaje mají bílé čelo, přes které je namalovaný červený pruh. Statisticky bylo zjištěno, že tramvaje s bílým čelem mají více dopravních nehod než ty ostatní. Kvůli lepší viditelnosti je tak přes bílé pozadí namalovaný právě červený pruh,“ ukazuje Valníček na jednu z tramvají.

Na rychlosti záleží

Skupina se dále přesouvá k mycí lince. Dovezena byla z Finska v roce 1972. „Šaliny se neumývají každý den, pokud to tedy není nutně potřeba. Ve vozovně je celkem 110 vozů, umývat všechny každý den by se nestihlo. Umývání je proto rozplánováno tak, aby se každá stihla umýt během jednoho týdne alespoň jednou,“ upřesňuje průvodce chod mycí linky. Vedle myčky je také prostor pro důkladné čištění. Jednou za měsíc projde každý vůz takovým čištěním, které pro podnik zprostředkovává externí firma.

Z venku se návštěvníci přesouvají dovnitř do vozovny. Další pracoviště, které si mohou prohlédnout, je takzvaný desátý kanál. Tramvaj se po každé službě vysaje, je také nutné utřít madla. „Když byla v Brně žloutenka, madla se utírala desinfekcí. Vůz se u vysavače zdrží jen asi tři minuty, jinak by se nestihly vysát všechny vozy. Od vysavače se tramvaj přesune o kousek dál na montážní šachtu, kde se takzvaně klepne. Zjišťuje se, jestli nemá nějakou viditelnou poruchu,“ popisuje průvodce.

Mechanici prohlédnou vnitřek vozu, střechu a díky šachtě také spodek. Pokud je vůz v pořádku, je odvezen na dvůr, kde se nachystá na ranní výjezd. Pokud se objevila závada, odveze se vůz do jiné haly, kde se do rána opraví. Pokud je oprava složitější, je nutné počkat na ranní směnu. Kolem půlnoci už jsou všechny vozy na svém místě ve vozovně.

Některé návštěvníky zaujala pivní tramvaj, takzvaná šalina pub, která je ve vozovně také zaparkovaná. Vyjíždí pravidelně každý pátek od 30. března do 26. října. „Je fajn vidět šaliny, kterými každý den jezdím, z jiného úhlu pohledu. Rád nakouknu pod pokličku a dozvím se něco nového. Překvapilo mě, že některé šaliny v zatáčkách mažou koleje, aby nepískaly. To jsem do teď netušil,“ prozrazuje Marek Polák, který je na prohlídce se dvěma malými syny.

Modernizace na každém kroku

Tramvaje jsou velkou měrou řízeny palubním počítačem, který má na starosti výhybky, semafory, kontrolu zpoždění nebo topení. „Řidiči zadá do počítače číslo linky, kterou zrovna pojede, a dále už se nemusí o výhybky starat. Stejný systém funguje i u trolejbusů. Každý vůz je sledován GPS. Sám si podle ní hlídá, jestli má zpoždění, případně se ho snaží dohnat. Ze 124 brněnských světelných křižovatek je 80 uzpůsobeno tak, aby dokázaly přijmout signály z našich vozů. Když je vůz zpožděný, palubní počítač vyšle signál řídiči na křižovatce a snaží se ve směru jízdy vozu na semaforu uspíšit zelenou,“ říká Valníček.

Pisárecká vozovna je nejstarší v Brně. Na letošní rok je plánovaná její rekonstrukce, která bude trvat přibližně do poloviny roku 2020. Účelem modernizace je především zlepšení pracovních podmínek a zrychlení prací. „Při modernizaci vozovny dojde k výstavbě nové haly pro denní očistu a ošetření na příjezdu směrem od Mendelova náměstí. Dále bude vybudováno částečné zastřešení kolejí a místo desátého kanálu vyroste nová myčka,“ popisuje rekonstrukci mluvčí Dopravního podniku města Brna Barbora Doležalová.

„Problém je v tom, že se na dvoře k ránu tvoří mlha kvůli blízké řece. Když pak ráno tramvaj nastartuje, dochází kvůli vlhkosti ke zkratu. Stává se, že tramvaj kvůli tomu nemůže ráno vyjet,“ upřesňuje problémy pisárecké vozovny Jiří Valníček. „Další projekt, o kterém se uvažuje, je nová smyčka tady ve vozovně. Šaliny by tak mohly z vozovny vyjíždět rovnou na Bystrc a nemusely by se otáčet až na Mendelově náměstí,“ dodává. Prohlídka vozovny končí asi po hodině a půl opět na dvoře, kde si návštěvníci mohou prohlédnut přijíždějící šaliny.

Autor: Jana Hemzová

Autor: Stisk Studentský deník | středa 11.4.2018 22:29 | karma článku: 15.17 | přečteno: 300x

Další články blogera

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma článku: 7.83 | Přečteno: 156 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma článku: 7.73 | Přečteno: 149 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 62 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma článku: 7.99 | Přečteno: 131 | Diskuse

Další články z rubriky Brno

Horst Anton Haslbauer

V hicu dnešních dnů

Rád zavzpomínám na sníh. Mladšímu bráškovi jsme pomáhali stavět srubovou chatu na Stříbrné u Kraslic. V zimní čas jsme tam jezdili lyžovat na kopce vedle chaty. Děti se to tam teprve učily a my dva s bráchou tam spalovali

2.7.2022 v 7:16 | Karma článku: 14.34 | Přečteno: 284 | Diskuse

Martina Burýšková

Dřinu, nebo raději inspiraci?

Ráda zkouším nové věci. Díky tomu mám možnost se potkávat s inspirativními lidmi. Poznávat jejich odlišné úhly pohledu, zkušenosti, rozšiřovat si obzory a přijímat od života výzvy, o kterých jsem si dřív třeba jen nechávala zdát.

23.6.2022 v 11:19 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 195 | Diskuse

Martina Burýšková

Adrenalin? Bungee jumping Brno je v Česku legendární

Pro někoho šílenství, pro jiné návykový adrenalin. A co vy? Znáte ten pocit, kdy vám srdce buší nadoraz, tep se zrychluje a napětí roste a... JUMP! Nepopsatelný let střemhlav dolů, uvolnění a nálož endorfinů, které zaplaví tělo.

23.6.2022 v 10:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Lidé zasadili desítky nových dubů. Cílem akce Stromy pro Brno byla pomoc brněnským lesům

Na místě, kde kdysi stál smrkový les, dnes rostou nové duby zimní. Zasadit si vlastní strom mohli návštěvníci sobotní akce Sázíme stromy pro Brno. Tu pořádala společnost Lesy města Brna v oboře Holedná.

9.5.2022 v 13:07 | Karma článku: 11.56 | Přečteno: 134 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Jízdu mezi stromy si v novém brněnském pumptracku užijí i nejmladší

V brněnské části Bystrc město otevřelo vítězný projekt participativního rozpočtu Dáme na vás. Dráha, která je plná vln a prudkých zatáček, umožňuje aktivní relaxaci v přírodní památce Pekárna.

3.5.2022 v 15:46 | Karma článku: 9.29 | Přečteno: 95 | Diskuse
Počet článků 2823 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1116

Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...