Švábi na kolejích? Studentům vadí, že jim o problému správci neřekli

13. 05. 2018 22:42:54
Našel jsem na pokoji švába, ohlásil student správcům kolejí Sladkého v brněnském Komárově. Vedení situaci ihned řešilo, obyvatelé se však bouří, že jim o problému neřeklo.

Brno – Švába na kolejích Sladkého v brněnském Komárově nahlásil počátkem dubna jeden z ubytovaných studentů. „Vyfotil jsem si ho, je to druh švába, rus domácí. Chtěl jsem ho chytit, ale byl hrozně rychlý,“ řekl student, jenž si přál zůstat v anonymitě. Redakce Stisku však jeho jméno zná.

Hmyz zahlédl ve svém pokoji, výskyt pak oznámil vedení kolejí. To problém podle zjištění Stisku ihned řešilo, ostatní studenty však neinformovalo. Koleje Sladkého redakce Stisku měsíc pravidelně sledovala, žádná informace o tomto hmyzu se na vývěsních tabulích, ani jinde neobjevila. „Požádali mě, abych informaci zbytečně neventiloval, aby se nešířila panika,“ prozradil student.

Rusové se mohou velmi rychle množit. Také proto ostatním studentům na kolejích vadí, že je správci na problém neupozornili. „Chtěla bych se dozvědět od správců, pokud by tu byly použité třeba chemikálie k likvidaci hmyzu. O problému jsem nevěděla,“ sdělila studentka mezinárodních studií Miranda Shinjikaschvili.

Souhlasí s ní většina dotázaných studentů. „Bylo by dobré, kdyby o tom koleje informovaly alespoň vyvěšením nějaké zprávy v kuchyni nebo u recepce. Studenti by si minimálně zkontrolovali své pokoje,“ dodala Olga Mandrysová, která v Brně studuje češtinu pro cizince.

Podle manažerky ubytovacího provozu Jany Hradilové však není takových opatření potřeba. „Jednalo se o jeden nepodložený výskyt rusa domácího. Na pokoji byl umístěn lapač odborné firmy, žádný hmyz se však nezachytil a odborná firma při prohlídce šváby nenašla,“ řekla Stisku. Zároveň připomněla, že hodně záleží na hygienických návycích jednotlivých obyvatel kolejí.

Rychle se množí

Rusové většinou člověka nijak neohrozí, ale velmi rychle se množí. Nebepečné je hlavně poškození potravin a zanechávání trusu, v němž se přenáší bakterie. Ty mohou v horším případě způsobit onemocnění. „Podle jednoho švába se ale vše těžko posuzuje. Problém by nastal, pokud by to byla oplodněná samice,“ uvedl vědec z českého Entomologického ústavu Aleš Bezděk. „Pokud se objeví jeden šváb, je pravděpodobné, že jich tam bude víc. Jisté to ale není,“ dodal.

Bezděk však souhlasí, že je přesto lepší na problém upozornit, člověk má totiž tento hmyz malou šanci zahlédnout. Šváb se totiž aktivuje v noci. „Nebezpečnější by byl ale výskyt v nemocnicích a jídelnách,“ řekl. Rus domácí se nejčastěji vyskytuje v kuchyni za ledničkou nebo v koupelně. Přestože je všežravý, pokud nemá dostatek vhodné potravy, žere všechno poživatelné. Může tak znehodnotit knihy, oblečení a jiné předměty.

Studentům mlčení správců vadí. „Nepředpokládám, že by hned všichni panikařili a začali se stěhovat. Bylo by ale dobré to vyvěsit alespoň dole u vrátnice,“ reagovala studentka lingvistiky Yihsuan Changová.

Na všech budovách Správy koleje a menz probíhá pravidelně každý rok desinfekce, desinsekce a deratizace. „Pokud by nastal další problém na kterémkoli jiném pokoji, je povinností každého studenta nás o výskytu informovat, aby se tento hmyz nerozšířil,“ řekla vedoucí ubytovacích služeb Yveta Rozsypalová a zároveň zmínila, že se o jiných švábech nedozvěděla. „Na pokoji studenta jsme umístili „lapač“ a kontaktovala jsem odbornou firmu. Ta nejen pokoj, ale celý byt důkladně zkontrolovala, žádný hmyz nenašla,“ dodala.

Potkani a holubi

Koleje se často potýkají také s mravenci. „Jsou tady pořád přemnožení a je to otrava, ale asi s tím nejde nic moc dělat,“ řekla studentka Veronika, která bydlí taktéž na kolejích Sladkého.

Kromě výskytu hmyzu se však na kolejích objevují i kuriózní případy. Na Veveří například před několika lety bydleli lidé, kteří chovali potkany. „Zvířata chodila na takzvaný ‚dumpster diving‘ (vybírání jídla z odpadků, pozn. red.) a svoje úlovky si nechávali na balkóně. To lákalo ptáky, kteří po sobě na místě nechávali exkrementy,“ popsal situaci člen kolejní rady Veveří Martin Liška.

Problém s ptáky mají i na kolejích Kounicova. „Balkóny jsou celé od trusu. Umístili proti nim zábrany, ale stejně se tam dostanou. Navíc s trusem nikdo z uklízeček nic neudělal,“ řekl jeden z ubytovaných Simon Mačejovský.

Ve dvanácti v různých částech Brna rozmístěných budovách kolejí Správy kolejí a menz (SKM) se nachází 4041 lůžek. Všechny koleje nabízí internetové připojení, na některých z nich se ubytovaní mohou bezdrátově přihlásit na univerzitní síť Eduroam. Největší koleje, blok Vinařská, mají kapacitu 1 118 lůžek, jejich největší výhodou je menza a univerzitní počítačová učebna přímo v areálu. Naopak nejmenší koleje Veveří jsou památkově chráněným objektem. Každým rokem je o ně velký zájem, neboť se nachází v centru města. Jejich kapacita je 74 lůžek.

Pokud se student rozhlíží po nejlevnějším ubytování, nabízí ho koleje Klácelova a Náměstí Míru. Místo v pětilůžkových pokojích tam stojí 55 korun. Nejvíc naopak zaplatí na dvoulůžkovém rekonstruovaném pokoji s novým nábytkem v areálu Vinařská, ten stojí 134 Kč. Mnohé koleje nabízí také možnost si pronajmout pokoj pro jednoho. Ceník kolejného lze porovnat v dokumentech SKM.

Správa kolejí a menz mimo jiné prodává koleje Lomená v Komárově, které byly letos na jaře obsazené nejméně. Výtěžek z prodeje chce investovat na zkvalitnění ostatních kolejí Masarykovy univerzity. SKM například plánuje zavést bezdrátové internetové připojení postupně na všech budovách, modernizovat budovu A2 v areálu Vinařská či rozšířit ubytovací kapacity poblíž univerzitního kampusu v Bohunicích.

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 13.5.2018 22:42 | karma článku: 15.12 | přečteno: 855x

Další články blogera

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma článku: 7.83 | Přečteno: 156 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma článku: 7.73 | Přečteno: 149 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 62 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma článku: 7.99 | Přečteno: 131 | Diskuse

Další články z rubriky Brno

Horst Anton Haslbauer

V hicu dnešních dnů

Rád zavzpomínám na sníh. Mladšímu bráškovi jsme pomáhali stavět srubovou chatu na Stříbrné u Kraslic. V zimní čas jsme tam jezdili lyžovat na kopce vedle chaty. Děti se to tam teprve učily a my dva s bráchou tam spalovali

2.7.2022 v 7:16 | Karma článku: 14.34 | Přečteno: 284 | Diskuse

Martina Burýšková

Dřinu, nebo raději inspiraci?

Ráda zkouším nové věci. Díky tomu mám možnost se potkávat s inspirativními lidmi. Poznávat jejich odlišné úhly pohledu, zkušenosti, rozšiřovat si obzory a přijímat od života výzvy, o kterých jsem si dřív třeba jen nechávala zdát.

23.6.2022 v 11:19 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 195 | Diskuse

Martina Burýšková

Adrenalin? Bungee jumping Brno je v Česku legendární

Pro někoho šílenství, pro jiné návykový adrenalin. A co vy? Znáte ten pocit, kdy vám srdce buší nadoraz, tep se zrychluje a napětí roste a... JUMP! Nepopsatelný let střemhlav dolů, uvolnění a nálož endorfinů, které zaplaví tělo.

23.6.2022 v 10:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Lidé zasadili desítky nových dubů. Cílem akce Stromy pro Brno byla pomoc brněnským lesům

Na místě, kde kdysi stál smrkový les, dnes rostou nové duby zimní. Zasadit si vlastní strom mohli návštěvníci sobotní akce Sázíme stromy pro Brno. Tu pořádala společnost Lesy města Brna v oboře Holedná.

9.5.2022 v 13:07 | Karma článku: 11.56 | Přečteno: 134 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Jízdu mezi stromy si v novém brněnském pumptracku užijí i nejmladší

V brněnské části Bystrc město otevřelo vítězný projekt participativního rozpočtu Dáme na vás. Dráha, která je plná vln a prudkých zatáček, umožňuje aktivní relaxaci v přírodní památce Pekárna.

3.5.2022 v 15:46 | Karma článku: 9.29 | Přečteno: 95 | Diskuse
Počet článků 2823 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1116

Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...