Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Studenti mění po prvním semestru studia obor, někdy i univerzitu

Přestupy a odchody studentů z vysokých škol jsou běžnou záležitostí. Stává se, že studenti po prvním semestru radikálně mění obor, například kvůli náročnosti učiva, nebo kvůli tomu, že obor nesplnil jejich očekávání.
Jaké jsou příčiny přestupů mezi obory školami?

Brno – Dvacetiletá studentka Eliška neměla nikdy problémy ve škole, ráda se učila a měla vynikající prospěch. Vždycky uvažovala o tom, že bude po gymnáziu studovat medicínu, a tak si poslala přihlášku na lékařskou fakultu a pro jistotu ještě na jiné technické obory týkající se chemie a biologie, protože ji tyto předměty ve škole bavily. Na medicínu se nedostala, ale přijali ji na Biomedicínskou techniku a bioinformatiku na Vysokém učení technickém v Brně. Eliška však během prvního semestru zjistila, že tento obor není pro ni.

Postup ze střední školy na univerzitu je mnohdy pro studenty velkou změnou. „Přechod je citlivým momentem a je to otázka rozhodování a volby. Může se stát, že samotná volba oboru je někým ovlivňována, například rodiči nebo vrstevníky," uvedl vedoucí Institutu výzkumu školního vzdělávání Pedagogické fakulty MU Tomáš Janík. Může se také stát, že si studenti nedokáží představit, co příslušný obor obnáší. „Ukazuje se, že studium jednotlivých oborů je už od začátku prvního semestru specializované, což může být pro studenty překvapením, protože na středních školách se seznamují s problematikou jednotlivých oborů spíše obecněji," dodal Tomáš Janík.

Eliška už na začátku semestru ztratila motivaci. „Hned první náznak přišel na úplném začátku semestru, kdy nám na prvních přednáškách učitelé říkali, že po prvním zkouškovém zůstane na škole každý třetí prvák. To možná někomu přidalo na motivaci, u mě to mělo opačný účinek," vysvětlila studentka. Potom přišlo zkouškové období, studentce se vůbec nevydařilo, dělala několik opravných pokusů a jednu ze zkoušek nezvládla o jeden jediný bod. „Přijala jsem to jako znamení a usoudila jsem, že jsem obor i školu vybrala špatně a s přesvědčením že to není nic pro mě jsem se rozhodla studium ukončit," dodala Eliška.

Podle publikace Národního ústavu pro vzdělávání odcházejí ze studia nebo přestupují hlavně studenti technických oborů. Až třicet devět procent studentů strojírenských oborů a třicet procent studentů chemie předčasně odchází nebo mění obor. Příčinu však můžeme vidět i jinde, například v předchozím studiu na gymnáziu, kde je výuka spíše všeobecně zaměřená. „Pro gymnaziální studenty se může volba oboru posunout až do prvního nebo druhého ročníku vysoké školy, protože teprve tehdy mohou na základě vlastních zkušeností posoudit, zda jejich rozhodnutí bylo správné či nikoliv," řekl Tomáš Janík. Není však nutné vinit gymnázia nebo považovat odchody a přestupy mezi vysokými školami za negativní. „Rozhodnutí změnit obor je výsledkem adaptačního procesu. Studenti mají pocit, že by mohli prosperovat na jiném oboru nebo škole," dodal Tomáš Janík.

Eliška po prvním semestru Biomedicínské techniky a bioinformatiky začala chodit na brigády. Vypomáhala u pojišťovací firmy, kde zjistila, že ji zajímá svět financí, a rozhodla se podat si přihlášku na Ekonomicko-správní fakultu Masarykovy univerzity na obor Finance a účetnictví.

Masarykova univerzita jako taková se snaží přestupy mezi obory řešit, od příštího roku chystá nové akreditace nebo novou formu přihlášek. „Od příštího akademického roku počítáme s tím, že si studenti budou moci vložit do přihlášky až tři možnosti kombinací oborů, podle preference," uvedla vedoucí studijního oddělení Fakulty sociálních studií MU Jitka Štěpánková. Další myšlenkou, která by alespoň přestupy mezi obory snížila je orientační první ročník. „Byla tady i myšlenka jakési odložené volby, kdy by si studenti až po prvním roce studia vybrali konkrétní studijní plán," dodala Jitka Štěpánková a poradila budoucím studentům, aby se při výběru studijního oboru více zajímali o samotný obsah studia a také navštívili dny otevřených dveří.

Eliška tedy nastoupila do prvního semestru na obor Finance a účetnictví a nestěžuje si, zdá se, že se v novém oboru našla. Nejvíce ji zatím zajímá mikroekonomie, tak jí budeme o zkouškovém období držet palce. 

Eliška Podzemná

Studenti mění po prvním semestru studia obor, někdy i univerzitu

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 2.10.2018 19:44 | karma článku: 15,45 | přečteno: 312x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 248x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 162x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 131x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 140x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com