Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chci, aby si ľudia uvedomili, že klasická hudba nie je zlá, hovorí dirigent Martin Mazánek

Výročný koncert k oslavám stého založenia Masarykovej univerzity diváci odmenili niekoľkominútovým potleskom.  Ako prebiehali pripravy, prezradil dirigent Martin Mazánek.

Brno – Počas koncertu si diváci mohli vypočuť päť skladieb v podaní Symfonického orchestru a Pěveckého sboru Masarykovy univerzity. V prvej časti zaznela Symfónia číslo štyri od Kurta Atterberga a premiéra skladby The Relay „Balto“, ktorej autorom je práve dirigent symfonického orchestru MUNI Martin Mazánek. Druhú polovicu koncertu tvorili známe filmové soundtracky od Jamesa Hornera – Kasperova uspávanka, Titanik a Avatar.

CHCEL SOM, ABY SI VŠETCI POSLUCHÁČI PRIŠLI NA SVOJE

Podľa čoho ste vyberali aké skladby zaznejú v programe výročného koncertu?

Obaja autori zaradených skladieb, ako Atterberg, tak Horner, sú moji obľúbený skladatelia. Ale to nebolo jediným kritériom, prečo som ich vybral pre tak výnimočný koncert. Chcel som hlavne nájsť niečo, čo sa bude páčiť divákom. Muselo to teda aj nejako časovo a koncepčne zapadať.

Hlavným kritériom pri výbere boli teda diváci?

Úvodná skladba Symfónia číslo štyri mala V Českej republike premiéru. Tým dodržujem filozofiu orchestru, že hráme hlavne neznáme diela. Za druhé som chcel, aby si všetci poslucháči prišli na svoje. Tak ako tí, čo majú radi klasickú hudbu, tak tí, čo tam prídu kvôli filmovým soundtrackom.

Preto ste sa rozhodli pre dve klasické a tri filmové skladby?

Chcel som tým vytvoriť rozumný balans skladieb pre klasických poslucháčov a filmových fanúšikov. Poslednú dobu rád využívam takúto kombináciu, pretože keď tam prídu ľudia tešiaci sa na filmové skladby, tak ja ich prinútim počúvnuť si aj nejakú zaujímavú klasickú hudbu. Tak tých poslucháčov určitým spôsobom vychovávam. Snažím sa aby si ľudia uvedomili, že klasická hudba vôbec nie je zlá, že môže byť aj veľmi zaujímavá.

Z filmových skladieb ste vybrali soundtrack z Titaniku a Avatara, ktoré poznajú takmer všetci. Treťou je menej známa skladba z rozprávky Kasper. Prečo ste sa rozhodli zaradiť práve túto skladbu?

Kaspera pozná len málo ľudí, ale je to pekná hraná rozprávka. Myslím si, že od skladateľa Jamesa Hornera je to jeden z najkrajších soundtrackov. CD s touto skladbou má pre mňa veľký symbolický význam. V dobe keď som bol ešte na strednej škole, ešte nebol Youtube, človek si musel každé CD prácne zháňať, objednávať z Ameriky a cez množstvo známych. A zrovna Kasper bol jeden z prvých soundtrackov, ktorý sa mi tak veľmi páčil, že som si to CD zohnal.

Skladba sa teda spája s vašimi hudobnými začiatkami?

Spolu s Legendou o vášni a E.T. - Mimozemšťanom od Williamsa, to boli jedny z prvých soundtrackov, ktoré ma chytili za srdce natoľko, že som sa rozhodol v budúcnosti venovať hudbe. Aj preto som sa rozhodol zaradiť do programu Kaspera, keďže vlastne učinil moje rozhodnutie, že by som sa chcel raz stať filmových skladateľom.

SKLADBA JE TAK SVOJIM SPÔSOBOM MOJE POĎAKOVANIE VEDCOM

Na koncerte bola odohraná premiéra skladby The Relay „Balto“, ktorej autorom ste vy sám. Napísali ste skladbu priamo na výročný koncert?

Nápad som mal už skôr, ale výročné vystúpenie, a to že by sme tam mohli predviesť nejakú premiérovú skladbu, ma nakoplo, aby som na tom začal pracovať. V podstate je to jedna z mála skladieb, ktorú som dokončil za tak krátky čas. Ale je to hlavne vďaka atmosfére, ktorú ten príbeh má. Vďaka nej sa mi to písalo naozaj dobre.

Skladba je inšpirovaná skutočnou udalosťou, ktorá sa stala na Aljaške v roku 1925. Štafetovej výprave psieho sprievodu sa vtedy vďaka protilátke podarilo zachrániť deti v meste Nome, kde vypukla epidémia záškrtu. Prečo ste sa rozhodli napísať symfonickú báseň práve podľa tejto udalosti?

Túto udalosť som vybral, pretože sa mi veľmi páči ten ľudský príbeh obetavosti. V absolútne nehostinných podmienkach sa vydali cez celú Aljašku, aby zachránili choré deti. V Česku táto udalosť nie je veľmi známa, ale v Amerike je to pomerne veľký a silný príbeh.

Mali ste pri písaní skladby nejaké podklady o udalosti z ktorých ste vychádzali?

Výborne o tom napísal František Omelka vo svojej knihe Štafeta, ktorá je výnimočná naozaj nádhernou prácou s jazykom. Človek má až slzy v očiach, ako je to pekne a dojemne napísané. Už popri čítaní tejto knihy som bol presvedčený, že o nej chcem napísať symfonickú báseň. Mám takú vlastnosť, že keď si čítam knihy, ktoré majú dobrý príbeh, tak mi popri tom začne hrať v hlave filmová hudba, ktorá sprevádza ten dej.

Prečo ste sa skladbu rozhodli venovať už spomínanému americkému skladateľovi Jamesovi Hornerovi?

Horner je autorom hudby animovaného filmu Balto, ktorý je rozprávkovým prevedením tohto príbehu. To je jeden z dôvodov, prečo som tú skladbu venoval jemu. Ale tiež preto, že som to chcel poňať ako moje osobné rozlúčenie sa so skladateľom, ktorého hudba mi prakticky ovplyvnila celý život. Premiéra skladby bola navyše v deň, kedy boli oceňovaní najlepší vedci Masarykovej univerzity. Skladba je tak aj svojim spôsobom aj moje poďakovanie vedcom, ktorí sa venujú napríklad vymýšľaniu liekov a vakcín. Vďaka nim je náš život lepší a komfortnejší. Pretože v skutočnosti veda bola to, čo zachránilo deti v mestečku Nome v roku 1925.

Koncert k stému výročiu založenia Masarykovej univerzity.

ZÁVEROM PENTALÓGIE BY MALA BYŤ SYMFONICKÁ BÁSEŇ MALÝ PRINC 

The Relay „Balto“ je vašou treťou symfonickou básňou. Pripravujete v blízkej dobe aj nejaké ďalšie skladby?

Mám rozpísané ďalšie dve symfonické básne, ktoré by mali ukončovať pentalógiu symfonických básní. Prvou skladbou bol Rainforest, potom Lena, najnovšia je spomínaná Štafeta. Teraz na jeseň by som chcel hrať The Other Earth, čo je v podstate také postapokalyptické sci-fi. To som si dal ako darček, pretože človek má chuť napísať aj niečo moderné. Aj na posluch to bude niečo úplne iné, viac akčné a hlučné.

A o čom bude posledná báseň série?

Záverom pentalógie by malo byť symfonická báseň Malý princ, na motív rovnomennej knihy. Tú som naschvál nechal na koniec, aj keď mám náčrty skoro hotové už päť alebo šesť rokov. Keďže mám Exupéryho rád, je veľká zodpovednosť napísať skladbu podľa jeho diela. Preto to chcem nechať vnútorne dozrieť. A samozrejme to všetci poznajú takže na to budú zvedaví a budú to porovnávať s knihou.

Skladba je už teda hotová alebo na nej ešte pracujete?

V podstate inštrumentálne skomponovanú mám už celú prvú scénu, zvyšok mám v náčrtoch. Chýba mi ešte záver. Každého pol roku vymyslím iný, a neviem sa dopracovať k tomu najideálnejšiemu. U Malého princa je to obzvlášť ťažké, keďže je ten príbeh neukončený. Ja ale skladbu musím hudobne ukončiť. Je to niečo podobné ako som spravil v skladbe Lena, ktorá je tiež podľa knihy ktorá končí otvorene, kedy Lena zostane napol dobrá a napol zlá, a nikto nevie ako to dopadne.

Autor: Lucia Pekárová

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 26.3.2019 21:30 | karma článku: 14,20 | přečteno: 103x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 248x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 162x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 131x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 140x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Prodej domu ve Slavičíně ke komerčním účelům
Prodej domu ve Slavičíně ke komerčním účelům

Nádražní, Slavičín - Hrádek na Vlárské dráze, okres Zlín
4 290 000 Kč

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com