Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zmenšený svet modelovej železnice prilákal návštevníkov na výstavu

Od 4. do 14. apríla sa konala v Brne na Křenovej ulici výstava modelových vláčikov rozmeru H0. Organizoval ju Klub modelárov železníc Brno. Návštevníci si mohli prezrieť koľajisko o ploche približne 65 metrov štvorcových.

Brno – Vystupujeme zo šaliny na zastávke Vlhká a pred nami stojí brána do bývalej priemyselnej zóny. Nad továrňami, ktoré poznačil čas sa týči vysoký komín. Budova 24C, kde sa klub modelárov stretáva, sa nachádza niekde v tomto labyrinte. Jak príhodné a tematické. Kto aspoň raz navštívil rušňové depo, vie, že presne takáto atmosféra v ňom panuje. Po pár nesprávnych odbočkách sa dopátrame vchodu do starej tehlovej budovy. Do tretieho poschodia, v ktorom sa koľajisko nachádza, nás zavedú úzke kamenné schody.

Za dverami nás víta podpredseda klubu modelárov Ivo Kučera aj so svojím mladým kolegom. Vypýta si od nás symbolické vstupné štyridsať korún a s prísľubom, že zodpovie naše otázky nás pozýva ďalej ku koľajisku. Na prvý pohľad je zrejmé, ktoré vekové kategórie výstavu navštevujú najviac. Rodičia držia za ruku svoje ratolesti, ktoré sa nevedia nabažiť pohľadu na modelové koľajisko rozmeru H0. „Pozri mami, ten vagón nesie šalinu,“ kričí jeden z malých návštevníkov fascinovane pri pohľade na nákladnú súpravu, ktorej súčasťou je naozaj vagón – takzvaný „plošiňák“ – voziaci malú modelovú električku.

Okrem rozmeru H0, ktorý je druhý najväčší existujú ešte rozmery 0, teda najväčší, TT a N. Pričom rozmer N je najmenší. „Há nulka je asi najfrekventovanejšia veľkosť modelových železníc. Ani neviem, prečo sa vlastne venujeme jej. Naše koľajisko vzniklo už dávno, keď som tu ani ja nebol. Vždy to bola H0,“ vysvetľuje nám podpredseda.

A kto vlastne tento veľkolepý mini svet ovláda? Opäť sú to deti. Chlapci vo veku od desať do osemnásť rokov behajú od jedného stanoviska k druhému, ovládajú mašinky, prehadzujú súpravy, výhybky a ladia detaily na paneloch. „Toho Brejlovca mi tam teraz nepúšťaj,“ apeluje mladý strojvodca na svojho kolegu mašinkárskym slangom. Brejlovcom pritom myslí typ dieselovej lokomotívy, ktorá je príznačná svojimi čelnými sklami v podobe okuliarov – brýlí. „Splnil sa mi detský sen, keď vidím to koľajisko. My sme doma mali iba také jednoduché vláčiky. Bez dekorácií a ozdôbok. Závidím tým chalanom, že môžu víkendy tráviť pri takom peknom hobby,“ zdôveruje sa nám návštevníčka výstavy Slávka Baluchová.

Po sieti tratí sa preháňajú vlaky od tých najstarších parných až po tie najmodernejšie elektrické. Osobné alebo nákladné, všetky križujú stanice, ktoré boli vytvorené podľa reálnych predlôh. „Momentálne tu máme najstaršiu mašinku z roku 1974. Mali sme aj staršie, z roku 1955, ale tie už, bohužiaľ, vypovedali službu,“ objasňuje Kučera. Aby nemeškali či sa nezrazili, kontrolujú operátori z viacerých počítačov pri koľajisku. Cez špeciálny systém ovládajú výhybky a pomocou manuálnych ovládačov určujú rýchlosť jednotlivých súprav. Celý chod potom zabezpečuje spletitá kabeláž pod stolmi. „Bodaj by aj České dráhy jazdili takto spoľahlivo,“ smeje sa Baluchová.

Nie len vlaky, ale aj krajinka a všetky detaily, ktoré k nej patria sú ručne vymodelované s precíznosťou a dôrazom na realitu. Naskytuje sa nám tak pohľad na rozbahnenú rieku, strmý kamenistý kaňon, historické centrum mesta, alebo cestu osadenú stĺpmi elektrického vedenia a pätníkmi. „Koľajisko má dve časti. Jedna je stála a nemenná. To sú napríklad polystyrénové kopce pod oknami, ku ktorým sa návštevník bližšie ani nedostane, alebo model mesta na začiatku panelu. Tá druhá pozostáva z takzvaných modulov, ktoré sa na seba dajú skladať ako puzzle,“ ukazuje nám vášnivý modelár. Tieto moduly si všímame aj po bokoch miestnosti. Celý priestor je vlastne dielňa a to, že sa tu pravidelne lepí, skladá a tvaruje je vidno všade navôkol. Rozrobené segmenty tratí sú tiež súčasťou výstavy pre verejnosť.

Reálnosť celej scenérie je doplnená zvukovými efektami. Škrípanie bŕzd vlaku zastavujúceho v stanici udivuje nejedného návštevníka „Toto som veru nečakal. Bol som trochu skeptický keď som sem išiel, ale začínam si k vláčikom vytvárať vzťah,“ tvrdí návštevník expozície Vladimír Buchar. Na modelovom panely ho zaujali napríklad priecestia, ktoré signalizujú blikajúcu bielu farbu ak sú voľné a červenú ak cez nich prechádza vlak. Chceme sa ho opýtať ešte na dôvod návštevy, ak bol voči nej skeptický, ale to už uteká sledovať, z ktorého tunelu vyjde vlak, ktorý pred chvíľou pozoroval.

Okrem modelového panelu sú návštevníkom k dispozícii aj stručné návody na výrobu stromov z drôtu, orezávanie polystyrénu, farbenie scenérií, alebo informácie o konkrétnych modeloch mašiniek a ich reálnych predlohách.

Autor: Stisk Studentský deník | pondělí 15.4.2019 20:45 | karma článku: 19,02 | přečteno: 326x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 248x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 162x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 131x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 140x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

„Musím přemýšlet.“ Španělský premiér zvažuje demisi kvůli vyšetřování své ženy

25. dubna 2024  9:21

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu večer uvedl, že zvažuje rezignaci v souvislosti se...

ANO napadlo u Ústavního soudu změny u stavebního spoření. Vadí mu i zpětná účinnost

25. dubna 2024  9:17

Opoziční hnutí ANO napadlo u Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com