Anorexie je jako pijavice, zaživa vás saje a užírá, říká Josefína Šlechtová

2. 05. 2019 8:00:15
Touha po dokonalosti, kterou denně vidíme na sociálních sítích. Zdravá strava a tisíce návodů na internetu, jak si hlídat váhu. Kalkulačka, která vám detailně spočítá denní příděl kalorií. Ale myslí někdo také na zdravého ducha?

Pár kousků zeleniny, energetické nápoje a stévie. Tyto potraviny tvořily základ jídelníčku Josefíny Šlechtové, osmnáctileté dívky, která si prošla anorexií. Svůj příběh zachytila v dokumentu s názvem Josefína, který je dostupný na jejím youtubovém kanálu. ,,Dokument zobrazuje mé vrcholy i pády, sama jsem ho natáčela i stříhala," říká Josefína.

Hranice mezi zdravou stravou a nemocí

Všechno začalo před rokem a půl. ,,V mém případě neexistuje jediná příčina tohoto psychického onemocnění. Hodně sportuji a jsem perfekcionista, v té době jsem dělala parkour. Začala jsem si hlídat stravu a počítat kalorie," vypráví Josefína. Neškodné zdravé stravování se však pomalu stávalo posedlostí. ,,Sladila jsem jedině stévií, dát si do kaše med pro mě bylo nepředstavitelné. Jedla jsem přísně podle svého manuálu, který jsem měla zapsaný v hlavě," dodává.

Úbytku váhy si Josefína všimla poměrně brzy, naplno si nemoc uvědomila na horách. ,,S mamkou máme otevřený vztah, promluvily jsme si a začaly společně hledat řešení," popisuje. V nejhorších chvílích vážila Josefína pouhých třicet šest kilo. Nedostatek živin se projevoval až dvou třetinovým úbytkem vlasů, točením hlavy a kazivostí zubů. ,,Fyzický stav těla je až na druhém místě, celá nemoc má původ v hlavě. Sáhla jsem si na dno, měla jsem dvě cesty – zemřít, nebo se z toho dostat," vysvětluje. Anorexie je velmi zákeřná a těžko léčitelná. ,,Ta nemoc je jako pijavice, zaživa vás saje a užírá," říká Josefína. Jejímu stavu nepomáhal ani sílící nezájem spolužáků ze školy. ,,Na gymplu jsem se cítila izolovaně. Snažila jsem se mít co nejlepší známky, můj mozek si však kvůli nedostatku energie nedokázal zapamatovat dané učivo," dodává.

Hospitalizace nebyla řešením

Cesta k odborné pomoci však nebyla jednoduchá, Josefína vyzkoušela nejrůznější nutriční poradce a psychiatry. ,,Jsem lékařka a přesto pro mě bylo těžké najít pro dceru vhodné doktory či psychoterapeuty," popisuje Jana, maminka Josefíny. Hospitalizace totiž často neřeší příčiny. Dívky v léčebně sice přiberou, po propuštění však do měsíce kila zpátky shodí. ,,Jela jsem v rámci terapie s rodinou a přáteli na chalupu v přírodě. To mi částečně pomohlo. Když mi bylo nejhůř a chtělo se mi zvracet, zabrala třeba ledová sprcha nebo koupání ve studeném jezírku," vzpomíná Josefína.

Kdo pomohl?

Stav se však poté opět zhoršil, Josefína musela předčasně ukončit školní rok. Anorexii přirovnává k horské dráze – chvíli je dobře, po čase však zase přijde propad. ,,Náhodou jsem se dozvěděla o centru Anabell, které pomáhá lidem s poruchami příjmu potravy. Hned jsme tam s dcerou vyrazily," říká maminka Jana. Tam se Josefíny okamžitě ujali, byla jí přidělena psychoterapeutka Eliška Nehybková. ,,Nejlepší způsob, jak se z anorexie dostat, je naštvat se na ni. Čím víc člověk bojuje, tím rychleji jde léčba," popisuje v dokumentu Nehybková. Josefína bojovat chtěla, toužila zase žít, chodit do školy a být šťastná. ,,Nejvíce mi pomohly terapie s Eliškou, uměla oddělit mé myšlenky na nemoc od reality. Šlo o nejrůznější kombinace strategií, které na mě zafungovaly," vypráví Josefína. ,,Měla jsem velké odhodlání žít a vyléčit se, nejen pro sebe, ale také pro lidi, které miluji," dodává.

Konec a nový začátek

Josefína se za pomocí rodiny, přátel a odborníků z centra Anabell dostala na čtyřicet sedm kilo. ,,Ještě to není úplně za mnou, pořád si musím kupovat energeťáky, protože jsem si během nemoci vytvořila závislost na kofeinu. Cítím se ale už stonásobně lépe," popisuje. Hodně lidí anorexii přirovnává třeba k alkoholismu. ,,Anorexii nejde přirovnat k žádné jiné závislosti. Alkohol k životu nepotřebujete, kdežto jídlo ano," vysvětluje maminka Josefíny. ,,V roce 2017 bylo v Česku zaznamenáno 35 tisíc lidí trpících poruchou příjmu potravy. Ve skutečnosti jich ale může být více, jelikož toto jsou pouze zaevidované případy," uvádí Jana Sladká, ředitelka centra Anabell. Josefína sama netuší, co ji vedlo k natáčení její cesty. ,,Nevím, jak jsem byla schopna točit, z rodiny to nikdo nevěděl. Asi jsem tušila, že to v budoucnu třeba někomu pomůže. A pokud se tak stalo nebo stane, dokument pak splní svůj účel a bude mít smysl," zakončuje.

Autor: Magdaléna Čevelová

Autor: Stisk Studentský deník | čtvrtek 2.5.2019 8:00 | karma článku: 20.52 | přečteno: 544x

Další články blogera

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma článku: 7.83 | Přečteno: 156 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma článku: 7.73 | Přečteno: 149 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 62 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma článku: 7.99 | Přečteno: 131 | Diskuse

Další články z rubriky Brno

Horst Anton Haslbauer

V hicu dnešních dnů

Rád zavzpomínám na sníh. Mladšímu bráškovi jsme pomáhali stavět srubovou chatu na Stříbrné u Kraslic. V zimní čas jsme tam jezdili lyžovat na kopce vedle chaty. Děti se to tam teprve učily a my dva s bráchou tam spalovali

2.7.2022 v 7:16 | Karma článku: 14.34 | Přečteno: 284 | Diskuse

Martina Burýšková

Dřinu, nebo raději inspiraci?

Ráda zkouším nové věci. Díky tomu mám možnost se potkávat s inspirativními lidmi. Poznávat jejich odlišné úhly pohledu, zkušenosti, rozšiřovat si obzory a přijímat od života výzvy, o kterých jsem si dřív třeba jen nechávala zdát.

23.6.2022 v 11:19 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 195 | Diskuse

Martina Burýšková

Adrenalin? Bungee jumping Brno je v Česku legendární

Pro někoho šílenství, pro jiné návykový adrenalin. A co vy? Znáte ten pocit, kdy vám srdce buší nadoraz, tep se zrychluje a napětí roste a... JUMP! Nepopsatelný let střemhlav dolů, uvolnění a nálož endorfinů, které zaplaví tělo.

23.6.2022 v 10:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Lidé zasadili desítky nových dubů. Cílem akce Stromy pro Brno byla pomoc brněnským lesům

Na místě, kde kdysi stál smrkový les, dnes rostou nové duby zimní. Zasadit si vlastní strom mohli návštěvníci sobotní akce Sázíme stromy pro Brno. Tu pořádala společnost Lesy města Brna v oboře Holedná.

9.5.2022 v 13:07 | Karma článku: 11.56 | Přečteno: 134 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Jízdu mezi stromy si v novém brněnském pumptracku užijí i nejmladší

V brněnské části Bystrc město otevřelo vítězný projekt participativního rozpočtu Dáme na vás. Dráha, která je plná vln a prudkých zatáček, umožňuje aktivní relaxaci v přírodní památce Pekárna.

3.5.2022 v 15:46 | Karma článku: 9.29 | Přečteno: 95 | Diskuse
Počet článků 2823 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1116

Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...