Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Abstinencia nemusí byť jediným riešením závislosti, hovorí psychoterapeutka

V spoločnosti prevláda myšlienka, že na marihuanu nie je možné vyvinúť závislosť. Psychoterapeutka Daniela Halámková vysvetľuje, ako sa závislosť na marihuane prejavuje. 

Brno – Daniela Halámková je psychoterapeutkou v organizácii Renadi, ktorá sa špecializuje na pomoc so závislosťou a s problémovým užívaním návykových látok. Vyjadruje sa k tomu, aký je rozdiel medzi občasným užívaním a závislosťou a ako prebieha liečba u klientov, ktorí chcú návykové látky obmedziť, poprípade úplne vyradiť. Článok je súčasťou balíčku materiálov, prostredníctvom ktorých sa redakcia Stisku na svých stránkách pokúša pozrieť na konzumáciu marihuany z rôznych uhlov pohľadu.

V akej vekovej skupine sú klienti, ktorí k vám na kliniku chodia?

Naša cieľovka je formálne definovaná od jedenástich rokov a vyššie. Väčšinou sú to ľudia, ktorí sami majú problémy s alkoholom, gamblingom alebo návykovými liekmi a chcú niečo so svojím problémom robiť. Zámerne sa vyhýbam slovu závislosť, pretože to nie je vždy len to. Jedná sa aj o rizikové užívanie. Naša ďalšia cieľovka sú kamaráti a blízki týchto ľudí. Nedá sa povedať, že máme väčšinu klientov v nejakom veku, ale najčastejšie ide o dospelých ľudí.

Čo sa deje s človekom pred tým, než sa rozhodne, že svoj problém chce riešiť?

Chvíľu to trvá, nie je to zo dňa na deň. Obecne človek, ktorý si povie, že by potreboval pomoc, už má nejaké negatívne dôsledky užívania návykových látok. Kazia sa im vzťahy, zlyhávajú v zamestnaní, prišli o prácu, zhoršuje sa im zdravotný stav. Pre každého je to trochu iné.

Podľa čoho odporúčate vhodné spôsoby terapie? 

Časť našich klientov si vyberie ambulantnú liečbu. Tá funguje tak, že napríklad raz do týždňa dochádzajú na podpornú psychoterapiu. Je to dosť veľký rozdiel oproti pobytovej liečbe, ktorá trvá zhruba 3 mesiace a človek je hospitalizovaný v nemocnici. Na pobytovej liečbe sa človek len tak ľahko k alkoholu alebo iným látkam nedostane, Zatiaľ čo človek na ambulantnej liečbe chodí nakupovať a všetci vieme, ako to vyzerá v obchodoch. Pobytovú liečbu by som odporučila človeku, ktorému sa nedarí vo svojom cieli vydržať opakovanie, alebo ak by bolo ohrozené jeho zdravie alebo psychický stav. Ide o rozhodnutie klienta, my sme skôr ako taká informačná brána.

Zvládanie stresu sa týka aj myšlienok, ktoré nám bežia v hlave

Aké iné ciele môžu mať klienti okrem úplnej abstinencie?

Sú ľudia, ktorí k nám prichádzajú a abstinujú už nejakú dobu. Niektorí ju chcú udržať, niektorí zase o abstinenciu nemajú záujem a snažia sa o kontrolované užívanie. Samozrejme, okrem cieľov, ktoré sa týkajú užívania látok existujú aj iné ciele. Tie sa často týkajú spúšťačov. Nadmierne užívanie látok môže byť aj spôsob, akým zvládajú stres.

Aké sú zdravšie spôsoby zvládania stresu?

Ľuďom pri zvládaní stresu pomáha sociálna opora, mať niekoho blízkeho, s kým to môžu zdieľať. Ďalej je to šport, presunutie pozornosti na niečo iné, vybitie stresu, koníčky. Často ľudia, ktorí opakovane užívajú látky, koníčky strácajú. Zvládanie stresu sa týka aj myšlienok, ktoré nám bežia v hlave. Keď napríklad nespravím skúšku a vychádzam z miestnosti s F-kom, tak si pomyslím, no super, som neschopná. Stratégia môže byť aj zmena myšlienok na iné. Skoro každému sa v priebehu štúdia niečo podobné stane, takže asi nie som najviac neschopná z ročníka. Snaha vyhnúť sa sebaobviňovaniu môže pomôcť.

Poznám niekoho, kto má podľa mňa problém s marihuanou, ale ten človek to odmieta priznať. Čo mám robiť?

Určite ste už počuli pravidlo, že kým človek nechce sám, tak sa nedá nič robiť. S tým do istej miery súhlasím, človeka nevieme prinútiť k nijakej forme liečby, až kým sa nerozhodne sám. Existujú vhodnejšie a menej vhodné spôsoby, ktoré môžu príbuzní a kamaráti skúšať. Ja som vždy za otvorenú komunikáciu. Je možné túto tému citlivo otvoriť. Ak sa podujmete na niečo také, tak je dobré sa vyhnúť kritike a obviňovaniu a vyhnúť sa radám. Keď nám niekto radí, tak sme voči nim averzní. Taktiež je dobré hovoriť o sebe, napríklad vetami mám o teba starosti, niekedy sa mi zdá, že je to už za hranicou. V prípade, že ten človek najprv odmietne pomoc, aspoň si  nepokazíte vzťah. Možno v budúcnosti bude vedieť, že sa na vás môže obrátiť.

V Česku je silná kultúra pitia a užívanie marihuany je čím ďalej, tým viac populárne. Znamená to, že je tu aj viac závislých?

V Česku a na Slovensku je konkrétne alkohol veľkou súčasťou kultúry. Je veľmi ťažké sa mu vyhnúť. Ja som z východu Slovenska, kde sa hovorí, že keď východniar nevládze piť tak sa musí premôcť. Takže je jasné, že v takejto kultúre bude stúpať počet vypitého alkoholu na hlavu a aj počet závislých. Česko sa zvyčajne vyskytne v prvej desiatke štátov na svete vo vypitom alkohole a Slovensko nie je zase až tak ďaleko. Neviem ako je to teraz medzi veľmi mladými ľuďmi, ale keď som ja bola na strednej, tak marihuana nebola ešte tak bežná. Stále sa to bralo ako niečo, čo nie je dovolené. Myslím si, že marihuana stále nie je až taká akceptovaná ako alkohol. Niekedy sa môže stať, že marihuana začne navodzovať nejaké negatívne stavy a človek začne skúšať niečo ďalšie.

Neviem, ako vznikla myšlienka, že marihuana nespôsobuje závislosť

Môže byť marihuana vstupnou bránou k tvrdším drogám?

Niekedy sa to stáva, o marihuane sa hovorí aj ako o prestupnej stanici.

Môže byť človek na marihuane závislý?

Je to závislosť. Marihuana je psychoaktívna návyková látka. Ja ani neviem, ako vznikla tá myšlienka, že marihuana nespôsobuje závislosť. Možno je to tým, že nespôsobuje fyzickú závislosť, ako napríklad alkohol. Všetky znaky závislosti môžu nastať aj pri marihuane, človek môže zanedbávať všetko ostatné, je závislý na stavoch, ktoré mu látka poskytne, nevie zvládať stresové situácie bez toho aby si zahúlil. S marihuanou vznikajú aj dlhodobé nežiadúce účinky. Je to zhoršená pamäť alebo pozornosť, apaticko-abulický syndróm, človek je nemotivovaný, apatický, do vecí sa mu nechce a skôr zostáva pri húlení, než aby bol aktívny v iných oblastiach.

Sú to podobné príznaky ako napríklad pri gamblingu?

Pri užití marihuany sa do mozgu vyplavujú iné látky, ako pri gamblingu, ale ani gambling nespôsobuje fyzickú závislosť. Delenie na psychickú a fyzickú závislosť je však ošemetné. Psychická závislosť je to, že sa vyplavia látky v mozgu, ktoré sú príjemné. Tie sú tiež fyzické. Takže je trochu nejasné, kedy sa mení psychická závislosť na fyzickú. Obecne sa ale hovorí o tom že nelátkové závislosti spôsobujú psychickú závislosť a fyzickú závislosť spôsobujú tlmivé látky, ako alkohol, lieky, heroín. Iné stimulanty ako extáza, pervitín, alebo halucinogény fyzickú závislosť v klasickom slova zmysle nespôsobujú. Je zaujímavé, že nikto nepremýšľa o tom, že pervitín a marihuana sú na tom z ohľadu psychickej a fyzickej závislosti podobne.

Aj ak matka počas tehotenstva pije alkohol, dieťa sa môže narodiť závislé 

Kto je na závislosť viac náchylný?

Je to taká záhada, prečo sú niektorí ľudia k tomu viac náchylní ako iní. Týka sa to aj vzniku závislosti. Niekto môže naskočiť do závislosti po jednom alebo iba po pár užitiach a niekto musí užívať opakovane. Používam na to pojem závislostný potenciál. Obecne sa dá povedať, že v čím mladšom veku človek začne používať látku, tým väčšiu šancu má, že sa stane závislým. Sú aj genetické predispozície, ktoré sú aj zmapované, ale neexistuje na to nejaké pravidlo. To je ten risk užívania. Pokiaľ začnem užívať nejakú látku, tak neviem, čo vo mne drieme. Často to zistím, až keď som závislý. Taktiež sa deti už môžu narodiť závislé, pokiaľ ich matka počas tehotenstva pila alkohol alebo brala nejaké látky.

Dá sa závislosť vyliečiť?

Obecne prevláda názor, že sa závislosť vyliečiť nedá. Ak to poviem veľmi laicky, tak keď si človek vezme nejakú látku, ktorá mu urobí dobre a vyplaví príjemné látky do mozgu, mozog sa to snaží zapamätať. Inak by sa musel veľmi snažiť, aby sa cítil takto dobre. Tento postup je veľmi jednoduchý. Prevláda názor, že mozog už na toto nikdy nezabudne, a že vždy bude prvá automatická reakcia na stresor "napijem sa" alebo "zahúlim si". Ja by som sa vyhla zobecneniam. Ešte donedávna sa verilo, a stále niektorí odborníci hovoria, že len abstinencia je cesta a len abstinenciou môže človek, ktorý mal problémy so závislosťou žiť kvalitný život. Teraz vieme, že to nemusí vždy tak byť, niektorí ľudia zvládajú život aj s kontrolovaným užívaním.

Po dlhoročnej abstinencii niektorí ľudia znovu podľahnú stresu a niečo si dajú. Čo sa s nimi v takom prípade stane?

V tom lepšom prípade sa človeku krátkodobo uľaví. V momente, keď si začne uvedomovať, že porušil predsavzatie, nastávajú pocity viny. Je dôležité si pripraviť krízový plán pre takéto prípady. Nie je to vždy ľahké. Predstavte si situáciu, kde som sa rozhodla, že idem abstinovať. Som namotivovaná, a teraz musím premýšľať, čo spravím, keď to poruším. Po porušení je dobré prísť za človekom, ku ktorému chodím do liečby alebo na psychoterapiu. Táto situácia sa dá prebrať a premyslieť si, ako tomu do budúcna predísť.

Ľudia sú často prekvapení, keď ich známy prestane piť alebo fajčiť. Pýtajú sa: „a čo teda robíš?"

Niekedy si nevieme ani predstaviť, čo by som v tej partii kamarátov mal robiť, ak nie piť alebo brať látky. Ak kamarátov spája to, že je sranda, že si rozumieme, máme podobné názory a podobné pohľady na svet, tak alkohol alebo marihuana nie je potrebná. Dajú sa robiť všetky veci, ktoré sme robili doteraz. Existujú napríklad krčmové kvízy, letné záhradky, doskové hry, výlety, večere. Je zaujímavé si to vyskúšať, preto aj veľmi podporujeme kampaň Suchý február. Nakoniec môžeme byť prekvapení, aký máme široký repertoár aktivít, ktoré môžeme robiť bez návykových látok.

Čo by mali o závislosti vedieť všetci?

Je dôležité zdôrazniť to, závislí ľudia nie sú skupina, na ktorú by sme sa mali dívať zhora. Prevláda predstava, že sú to bezdomovci, ľudia bez práce. Pravda je ale inde. Niektorí ľudia okolo nás môžu byť závislí a my to ani nemusíme vedieť. Nie sme rozdelení na nás a tých druhých; všetci sme na jednej lodi.

Autor: Diana Huslíková

Autor: Stisk Studentský deník | pondělí 6.5.2019 20:35 | karma článku: 15,54 | přečteno: 487x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 247x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 162x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 131x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,78 | Přečteno: 139x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Velitel četníků Aleš Medek: Jsme parta kamarádů, nápad to byl můj

Četnická stanice v Kuřimi funguje nově čtyři roky. Dům ale pochází z období první republiky. Před deseti lety se v domě opravovala střecha a ve vojenském kufru na půdě našli zedníci četnickou výstroj. Tím vše začalo.

17.10.2022 v 13:45 | Karma: 7,51 | Přečteno: 156x | Diskuse| Hobby

Stisk Studentský deník

Norsko je ideální zemí pro duševní zdraví, říká studentka univerzity v Oslu

Po tříletém bakalářském studiu žurnalistiky na Univerzitě Komenského v Bratislavě se Tereza Szalaiová rozhodla pro pokračování v Norsku. V září nastoupila na magisterský program na Univerzitu v Oslu.

17.10.2022 v 8:25 | Karma: 7,47 | Přečteno: 85x | Diskuse| Cestování

Stisk Studentský deník

Neustále se snažíme vymýšlet něco navíc, říká ředitel festivalu BRNO16

Brno16 je festival krátkých filmů, který se v Brně koná bez přestávky již od roku 1960. Letošní ročník proběhne od středy 12. října do neděle 16. října v kinech Art a Cit. Návštěvníci zde mohou zhlédnout filmy z celého světa.

13.10.2022 v 10:56 | Karma: 9,85 | Přečteno: 644x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Jet na mistrovství světa byla odměna, vzpomínala Denisa Pavlíková

Český výběr svedl na světovém šampionátu konaném v Nizozemsku a Polsku zápasy s těmi vůbec nejlepšími reprezentacemi na světě.

11.10.2022 v 17:40 | Karma: 7,51 | Přečteno: 116x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Popáleniny vás poznamenají taky na duši, říká ředitelka organizace Popálky

Lékaři ročně ošetří přes 100 tisíc popálených a tři tisíce z nich musí kvůli popáleninám hospitalizovat. O tom, jak z se z minuty na minutu může změnit život, ví z vlastní zkušenosti zakladatelka organizace Popálky Jana Lacinová.

8.10.2022 v 10:20 | Karma: 7,80 | Přečteno: 201x | Diskuse| Společnost

Stisk Studentský deník

Zibura: Dobrodružství je větší, když ho člověk zažívá sám

Brno - Ladislav Zibura o svých cestách napsal pět knih a pravidelně objíždí Česko se svými přednáškami. Rozhovor studentskému médiu Stisk.online poskytl před poslední přednáškou v brněnském kině Scala.

4.10.2022 v 9:26 | Karma: 8,42 | Přečteno: 137x | Diskuse| Cestování

Stisk Studentský deník

Ukrajinská studentka: S Rusy, kteří podporují Ukrajinu, problém nemám

Od začátku války na Ukrajině se jí život změnil ve všech směrech. Den D přišel 8. března, kdy se rozhodla definitivně opustit svoji rodnou zemi. Po dlouhé několikadenní cestě dorazila se svojí matkou do Česka, konkrétně do Brna.

30.9.2022 v 16:33 | Karma: 15,63 | Přečteno: 291x | Ostatní

Stisk Studentský deník

Holásková: Prožíváme intenzivní dobu, na práci Červeného kříže jsem hrdá

“Není to práce od osmi do čtyř, pro mnoho lidí od nás je to život,” říká o brněnském Červeném kříži jeho ředitelka Ivana Holásková v rozhovoru o dobrovolnících, pandemii, válce a pomoci uprchlíkům na Ukrajině.

10.5.2022 v 15:28 | Karma: 9,00 | Přečteno: 127x | Diskuse| Společnost

Stisk Studentský deník

Lidé zasadili desítky nových dubů. Cílem akce Stromy pro Brno byla pomoc brněnským lesům

Na místě, kde kdysi stál smrkový les, dnes rostou nové duby zimní. Zasadit si vlastní strom mohli návštěvníci sobotní akce Sázíme stromy pro Brno. Tu pořádala společnost Lesy města Brna v oboře Holedná.

9.5.2022 v 13:07 | Karma: 12,76 | Přečteno: 228x | Diskuse| Brno

Stisk Studentský deník

Recenze: Po čem muži touží 2 potvrzuje, že čeští diváci touží po stereotypech

Sára Němcová Zazvoníte a otevře vám Jiří Langmajer s pleťovou maskou v dámském prádle. Jestli jste se zatím nezasmáli, nejspíš pokračování české komedie odzíváte.

9.5.2022 v 10:46 | Karma: 14,14 | Přečteno: 608x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Jízdu mezi stromy si v novém brněnském pumptracku užijí i nejmladší

V brněnské části Bystrc město otevřelo vítězný projekt participativního rozpočtu Dáme na vás. Dráha, která je plná vln a prudkých zatáček, umožňuje aktivní relaxaci v přírodní památce Pekárna.

3.5.2022 v 15:46 | Karma: 9,82 | Přečteno: 111x | Diskuse| Brno

Stisk Studentský deník

Kúpeľňu použila ako bunker. Dnes Svitlana pracuje na Masarykovej univerzite

Botanička Svitlana Iemelianova utiekla v prvých dňoch ruskej invázie z Ukrajiny. Prijala pracovnú ponuku od Masarykovej univerzity. Prišla do Brna s jedným ruksakom a dvoma deťmi. Teraz pokračuje vo svojom výskume.

2.5.2022 v 18:21 | Karma: 13,71 | Přečteno: 158x | Diskuse| Osobní

Stisk Studentský deník

Ľudia s duševným ochorením často na sociálny byt nedosiahnu

Problém dostupnosti bývania trápi mnoho ľudí s psychickými chorobami už dlhé roky. Ťažkosťou sú najmä nízke finančné príjmy či stigmatizacia. Pomôcť by mali nielen sociálni pracovníci, ale aj ombudsman.

25.4.2022 v 13:32 | Karma: 8,95 | Přečteno: 122x | Diskuse| Společnost

Stisk Studentský deník

Lykožrútová kalamita spôsobila, že niektoré lesy oxid uhličitý viac produkujú ako pohlcujú

České lesy prestávajú plniť úlohu pľúc republiky. Holiny spôsobené lykožrútovou kalamitou oxid uhličitý viac vyrábajú ako pohlcujú.

25.4.2022 v 0:26 | Karma: 10,48 | Přečteno: 260x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Stisk Studentský deník

Lidé s rakovinou plic se mohou nově léčit v Plicním centru Masarykova onkologického ústavu

Masarykův onkologický ústav na Žlutém kopci otevřel nové centrum pneumologie a intervenční bronchologie. Nemocným jsou k dispozici nové ambulance a bronchoskopický sál, který umožňuje lékařům provádění všech zákroků a vyšetření.

23.4.2022 v 23:40 | Karma: 10,08 | Přečteno: 137x | Diskuse| Brno
  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com