Komentář: Za sucho si můžeme sami, aneb když je člověk špatný hospodář

20. 05. 2019 11:12:32
Jaro ještě ani pořádně nezačalo a Česko už sužuje sucho, chytají se zemědělci za hlavy. Ačkoliv byly poslední týdny zdánlivě deštivé, přírodě to neuleví tak, jak bychom očekávali.

Nejvíce skloňované slovo za poslední měsíce – sucho – nedá spát českým zemědělcům. Taky je proč se obávat. Že je to problém opravdu závažný, pocítí již brzy většina nejen české společnosti. A přitom spousta lidí žije v domnění, že letošní výrazně deštivé jaro vrátí kýženou vláhu zpět do české krajiny. Jenže půda dnes už téměř přišla o schopnost zadržovat vodu, která po vrchní udusané vrstvě steče rychle do řek. Ani ve vybetonovaných městech si vodu pořádně neužijeme, třebaže by výrazně pomohlo využít potenciál budov a vytvořit na nich tzv. zelené střechy. Zeleň a obzvlášť pak parky by neměly chybět ani v ulicích, kde kromě zadržení vody poskytnou stín v parných letních dnech. Ministerstvo životního prostředí letos opět vyrukovalo s dotačním programem Dešťovka a napomohlo tak zvýšit povědomí o nastávající krizi. I to je však stále minimum, co můžeme pro sebe i pro přírodu udělat. Nezbývá než se už konečně naučit hospodařit s vodou, a to nejlépe po vzoru přírody.

Utnout tipec velkým zemědělcům

Radikální změnu vyžaduje také nakládání s půdou. Princip je to víceméně prostý, všeho moc škodí. A když se krajina přetransformuje v masivní lány s monokulturami, aniž by se střídaly s přírodě blízkým prostředím a remízky, ztratí na odolnosti vůči okolním vlivům. Taková půda je dnes už takřka mrtvá. Půdě nesvědčí ani současné zemědělské postupy a nadměrné využívání herbicidů namísto tradiční orby. K většině ze zmíněných zásahů, jejichž dopady nyní pociťujeme, samozřejmě došlo už za komunismu. Proč v daném trendu však nadále setrvávat? Uvážíme-li, s jakým zápalem se u nás dnes pěstuje řepka, která je náročná na chemické postřiky, čímž znehodnocuje půdu, je zřejmé, že jsme si moc nepřilepšili. Babiš tak dělá vše pro to, aby v Česku nebylo zavedeno zastropování evropských zemědělských dotací, jež se orientuje na podporu malozemědělců v neprospěch magnátů, jako je právě náš premiér. Jakmile zemědělský podnik roste, jde příroda stranou.

Za návrat mokřadů do české krajiny

V boji proti suchu výrazně pomůže i omezení meliorace (soubor opatření pro odvod vody z krajiny, pozn. red.), obnova mokřadů a dalších pramenišť, nikoli výstavba dalších přehrad a rybníků, které pouze kumulují vodu na jednom místě. Pomoci by také mělo vrátit se k přirozené skladbě lesů, jehličnany totiž nedokáží zadržet vodu tak dobře jako listnaté stromy. Nabízí se také řada opatření, jak může i jedinec přispět ke zlepšení současné situace. Například anglický trávník dnes již není symbolem krásné zahrady, jako spíš chimérou, co napomáhá vysychání půdy. Podobně je tomu i v případě splachování – nač plýtvat pitnou vodou, když můžeme zpětně využít šedou vodu. O tentýž cíl usiluje i nově vzniklá iniciativa s názvem Kbelík vody. Ta se snaží už jednou použitou vodu zavlažovat vyprahlé okolí.

Čas vyhlásit klimatickou nouzi?

Řešit jen důsledky našich činů, a sucho je jedním z důsledků klimatické změny, je sice krásné, avšak krátkozraké. Stojíme dnes na pomezí cest a to, jakým směrem se vydáme, neodvratně ovlivní budoucí vývoj. Přesto Česká republika dosud nevyhlásila stav klimatické nouze, která by slovy premiéra ohrozila průmysl. Za pozitivní krok nelze označit ani podpis Pařížské klimatické dohody fungující pouze na bázi liknavých doporučení. K čemu nám ale bude hospodářský růst, když nám hrozí řada přírodních katastrof spolu se vznikem různých sociálních konfliktů? Budoucnost nás možná naučí vážit si vody.

Autor: Karolína Tomečková

Autor: Stisk Studentský deník | pondělí 20.5.2019 11:12 | karma článku: 21.20 | přečteno: 642x

Další články blogera

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma článku: 7.83 | Přečteno: 157 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma článku: 7.73 | Přečteno: 149 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 62 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma článku: 7.99 | Přečteno: 131 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6057 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 2823 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1116

Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...