Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čína cenzuruje komunikaci o koronaviru, říká obyvatelka Hongkongu

Karanténa ani nouzový stav nebrání Hongkonžanům ve veřejném projevování nesouhlasného postoje k pekingské politice. Místní třeba bojkotují propekingské obchody.

HONGKONG – Crystal So žije v téměř sedmimilionovém Hongkongu. V době pandemie vnímá problémy ze strany Číny, a to nejen v souvislosti s šířícím se koronavirem. Upozorňuje i na nepřestávající ohrožování hongkonské demokracie. „Své názory projevujeme bojkotem propekingských obchodů,“ říká čtyřiadvacetiletá Hongkonžanka. Hongkong hlásí k dnešnímu dni 1 034 nakažených, čtyři pacienti s koronavirem zemřeli.

Jak se postavila hongkongská vláda ke koronavirové situaci?

Myslím si, že naše vláda ve svém počátečním přístupu naprosto selhala. Vzhledem k tomu, že velká část obyvatel už si podobnou situaci prožila v roce 2003 při šíření SARS, všichni tušili, jaká opatření jsou adekvátní a měla nastat. Po tom, co na konci ledna přicestovali z Wu-chanu do Hongkongu první nakažení, většina společnosti byla pro okamžité uzavření hranic. Na začátku února dokonce došlo ke stávce tisíců zdravotnických pracovníků, kteří přestali pracovat, aby upozornili vládu na nutnost uzavření hranic s Čínou.

Zareagovala vláda na stávku?

Ihned bohužel ne, stávku ignorovala a případy nákazy začaly přibývat. Až když se koronavirová situace začala řešit celosvětově, přistoupila vláda k tomu, že je virus skutečným ohrožením veřejného zdraví. Pak nastalo omezení cestování, zavedení karantény a povinnost dodržovat rozestup mezi osobami. Momentálně je zakázáno shromažďovat se na veřejných místech ve více než čtyřech lidech, nefungují služby jako kosmetické salony, sportoviště nebo karaoke bary. Zavřely se školy a vláda navíc naléhá, aby soukromé společnosti podporovaly práci z domu.

Takže se stav zlepšuje?

Vypadá to, že se šíření zpomaluje a vše se pomalu vrací k normálu. Nyní je v Hongkongu registrováno něco přes tisíc případů nákazy, denně přibývá okolo pěti nakažených. Situace není tak vážná jako jinde. Věřím, že je to díky naší vlastní sebedisciplíně. Všichni nosí roušky, dodržují nakázaný odstup a nevychází z domu. Karanténa ale není snadná, Hongkong je státem s jednou z nejvyšších hustot zalidnění a byty jsou tu opravdu malé. Někteří mí přátelé nemají v bytě ani kuchyni, což jim ztěžuje izolaci. Není to jednoduchá situace, ale nikdo z mých známých koronavirus neprodělal a to je hlavní. I Čína už hlásí úbytek případů nákazy, takže doufám, že bude jen lépe.

Myslíte, že z Číny přicházejí pravdivé informace o koronaviru?

Nevěřím tomu, že by byly všechny informace pravdivé. Veškeré informace získáváme z novin nebo on-line zdrojů, ale Čína začala cenzurovat komunikaci na naší nejvyužívanější sociální síti Wechat. Články, diskuze ani soukromé zprávy o koronaviru nejsou povoleny. Takže od svých příbuzných a známých, kteří tam žijí, se toho moc nedozvím. Sice to vypadá, že se situace v Číně opravdu uklidnila, ale oficiálním prohlášením a zprávám o sedmi tisících uzdravených nevěřím.

Zasáhla pandemie váš ekonomický trh?

Lidé říkají, že naše ekonomická situace je rozhodně horší než po SARS. Ekonomické aktivity státu jsou omezeny, nefunguje cestovní ruch a s ním například letecká doprava. Nejvíce jsou ale samozřejmě zasaženi podnikatelé, kvůli omezení vycházení mnoho z nich muselo ukončit svoji činnost. Nezaměstnanost je teď v Hongkongu nejvyšší za posledních devět let. Vláda zřídila antipandemický fond, z kterého bude ekonomické ztráty alespoň částečně nahrazovat. 

Jak se v Hongkongu vyvíjí politická situace?

Jak asi všichni zaregistrovali, v Hongkongu docházelo k četným protestům proti rozmáhajícímu se vlivu Pekingu na naši politiku. Při momentálním dění ale samozřejmě není možnost stávkovat a hromadně vyjadřovat názory. Místo toho jsme začali projevovat nesouhlas jinak. Vznikl takzvaný žlutý ekonomický kruh, ke kterému se hlásí obchody, jejichž majitelé jsou protipekingští a podporují demokracii a autonomii Hongkongu. Lidé se stejnými názory pak tyto obchody navštěvují a naopak bojkotují obchody propekingské, které patří do modrého ekonomického kruhu. Žluté obchody jsou speciálně označeny a existuje třeba i mobilní aplikace s jejich seznamem. Nic víc teď pro svoji demokracii udělat nemůžeme.

Autor: Stisk Studentský deník | pondělí 20.4.2020 15:35 | karma článku: 0 | přečteno: 54x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 248x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 162x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 131x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 140x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhlodala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

Exprezident Klaus nepovažuje dvacet let Česka v EU za úspěšné období

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  15:30

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

OBRAZEM: Dvě různá řešení příkladu s cukrovím. Řešte hlavolamy přijímaček

29. dubna 2024  15:28

Na vyhodnocení jednotné přijímací zkoušky budou uchazeči o střední školy a víceletá gymnázia čekat...

Lidé radši vystupovali dřív. Za jízdu v opilosti dostal autobusák podmínku

29. dubna 2024  15:20

Podmínkou potrestal Okresní soud v Lounech šoféra autobusu, který loni v červnu vezl silně opilý...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com