Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česká zpěvačka boduje ve světě. Její fotka osvítila Times Square

Dětství a dospívání prožila v Česku, původně je ale z Moskvy. Nyní hudebnice Alena Shirmanová, která vystupuje pod uměleckým jménem Aiko, působí především v Londýně.

 

Aiko si už stihla zahrát i na festivalu Sziget v Maďarsku nebo Waves Vienna v Rakousku. Hranicemi Evropy to pro ni ale nekončí. V dubnu se totiž stala první československou umělkyní, kterou hudební platforma Spotify zahrnula do své kampaně Equal. „Byl to pro mě příjemný šok. Jako kdybych měla narozeniny, jenom lepší,“ směje se.

Jednadvacetiletá zpěvačka, která vyrůstala v Karlových Varech, začínala jako samouk. V patnácti letech si koupila první kytaru, aby své texty mohla i zhudebnit. Poprvé se její tvář dostala do povědomí díky soutěži SuperStar, před dvěma roky si vyzkoušela hitparádu Startér na Radiu Wave, která hledá nové naděje české hudební scény. Na tu Aiko přináší svým alternativním popem a anglickými texty mezinárodní rozměr.

I její pseudonym Aiko má zahraniční kořeny. Sama si ho vybrala po návratu z Japonska. „Byla jsem strašně fascinovaná jejich kulturou. Prohledávala jsem japonská jména a narazila na Aiko,“ vysvětluje a dodává, že jako Aiku ji doma oslovovali, když byla malá.

Rozeznat ji od ostatních umělkyň lze velmi snadno. Blonďaté, po bocích podholené mikádo s modrými odstíny u konečků vlasů se stalo jakýmsi jejím poznávacím znamením. V kombinaci s výraznou rtěnkou a barevnými outfity, které často tvoří dámské kostýmky, je její vzezření nezapomenutelné. Specifický vzhled mají i její klipy, které s sebou nesou příjemný indie nádech.

Po maturitě se vydala studovat hudbu a hudební produkci do Anglie. Nejdřív se usmívá a říká, že školu brala spíš jako výmluvu, proč se do Londýna odstěhovat. Postupně ale vysvětluje, jaké byly její důvody. „Dávalo mi to smysl. Londýn vnímám jako hudební centrum. Navíc obor, který jsem chtěla studovat, v Čechách úplně není.“ Líbí se jí styl výuky, která je převážně praktická. Hodně času také tráví ve studiu. „Většina učitelů normálně působí v hudební sféře, takže si to sami zažili. To se mi líbí,“ svěřuje se.

Umělecká škola má podle ní i svá úskalí. Aiko právě dokončila druhý ročník, před sebou už jí zbývá pouze jeden. Mrzí ji, že hodně času na škole strávila distanční výukou. „Studovat uměleckou školu online je jako špatný vtip. Dokud jsme do ní ale normálně chodili, bylo to super,“ stýská si.

Ačkoliv jí koronavirová pandemie sebrala stejně jako ostatním interpretům možnost živě vystupovat, vidí celou situaci pozitivně. „Občas je těžké donutit se držet si nějakou rutinu. Poslední rok mě ale donutil víc psát a produkovat. Z toho mám opravu radost,“ komentuje. Také si konečně našla tým lidí, kteří jí pomáhají třeba s managementem, a zbývá jí tedy více času na samotnou tvorbu. Ještě do nedávna si totiž vše zařizovala úplně sama.

I když to bylo náročné, vyvinuté úsilí přineslo své ovoce. Společnost Spotify totiž mladou Češku zapojila do kampaně Equal, jejíž součástí je i světelný banner na Times Square v New Yorku. Cílem projektu je podpořit kreativní talentované ženy, které na platformu přispívají jak hudbou, tak třeba i podcasty. Chtějí jim dát větší prostor prezentace, který bývá kvůli algoritmům sociálních sítí často potlačen. Kampaň Spotify spustilo 8. března na Mezinárodní den žen. Zatím se do ní zapojilo 32 států z celého světa.

„Mrzí mě, že jsem banner neviděla naživo. První věc, co jsem udělala, bylo, že jsem se na něj přes živou kameru na internetu podívala,“ směje se Aiko. Hodně lidí, kteří zrovna tou dobou byli v New Yorku, jí ale poslalo fotografie. S gratulacemi se jí ozvali i někteří další hudebníci. „Vnímám to jako svůj doposud největší úspěch. Teď už mi jen zbývá vyprodat O2 Arenu a Madison Square Garden,“ žertuje. Momentálně by se chtěla vydat na nějaké větší turné jako předskokanka umělce, se kterým si sedne.

Texty hudebnice píše v angličtině a říká, že její hudba je pro všechny. Přiznává ale, že se může zdát natolik specifická, že jí porozumí spíše mladí lidé s otevřenými názory. Souvisí s tím mimo jiné i téma feminismu, které se v tvorbě této interpretky hodně odráží. Dokazuje to její poslední singl s názvem Power, který oslavuje ženskou sílu. Velkou inspirací je pro ni norská zpěvačka Aurora, jež se s tématem ženství také často spojuje.

Recept na to, jak ve světě uspět, prý ale nemá. Říká, že člověk musí být připravený na všechno a doufat, že bude mít štěstí. Není to ale podle ní pouhá souhra náhod. „Stojí za tím velký kus práce a spoustu odmítnutí,“ míní. Na léto se Aiko vrátila zpátky do Česka za rodinou. Čeští fanoušci ji tak můžou vidět například 25. května na Budějovickém Majálesu.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Autorka: Tereza Pulgretová  

Autor: Stisk Studentský deník | pondělí 24.5.2021 14:36 | karma článku: 14,25 | přečteno: 750x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 248x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 162x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 131x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 140x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com