Ženy v politice? I v Bulharsku jich mají více než my, říká Špondrová

1. 06. 2021 10:00:00
O nízkém zastoupení žen v české politice se bouřlivě diskutuje na sociálních sítích i v médiích. Debaty odstartovala fotografie z tiskové konference koalice Pirátů a STAN. Byla na ní totiž jediná žena.

„Je mi jich upřímně líto. Mají ve svých řadách sice málo političek, ale to je běžný folklor, který platí pro všechny strany. Zrovna Piráti se alespoň snaží dělat vstřícnou politiku vůči ženám,“ komentuje událost expertka na genderovou rovnost Pavla Špondrová.

Není nízké zastoupení žen v politice způsobené tím, že do ní zkrátka vstoupit nechtějí?

Vrcholní politici a političky se de facto neúčastní rodinného života. Jsou jen víkendovými rodiči. Chápu tedy, že určitý podíl žen do politiky nechce. Třeba ve Skandinávii ale vidíme, že čím větší poměr žen v ní je, tím spíše se jim pak politické prostředí přizpůsobí.

Jak by se měla česká politika přizpůsobit ženám?

Například by mohli zavést online jednání. Nebo třeba omezení pracovní doby. Jasně, když bude zrovna nějaký výjimečný stav, kdy na nás bude útočit cizí stát, asi to nezabalíme a neřekneme: „Jsou čtyři hodiny. Končíme, jde se pro děti do školky.“ Ale v běžném režimu to nevidím jako problém.

Političky často čelí sprostým urážkám na sociálních sítích. Není i to důvod, proč ženy do politiky raději nevstupují?

Ano, je. Politické prostředí je hodně maskulinní. Ženy čelí diskriminaci, výhrůžkám znásilnění, nejrůznějším formám sexuálního obtěžování. Proto velké množství z nich zůstává na lokální úrovni, kde je to spíše o hledání řešení než o tom, kdo koho ve sněmovně lépe setře. To je ale špatně, měli bychom se snažit dělat politiku slušně.

Kvóty jsou řešením

Proč by měla společnost o větší zastoupení žen v politice usilovat?

Když do rozhodování zapojíme i ženy, bude kvalitnější. Měli bychom využít jejich potenciál. Tvoří přes šedesát procent absolventů vysokých škol. Kam všechny pak mizí? Tak si na rovinu řekněme, že je nebudeme vzdělávat. Ony po té mateřské stejně budou dělat jen nějakou podřadnou práci na částečný úvazek. A ne to, na co se připravovali pět let na vysoké škole. Tohle je velké plýtvání lidským kapitálem.

Měla by existovat tedy nějaká forma pozitivní diskriminace, která by ženám pomohla se do politiky více zapojit?

Já ten termín nemám ráda. Je emotivně zabarven a neodpovídá podstatě opatření. Pokud zavedu nějaké pozitivní opatření v souladu s právem, není to ničí diskriminace. Je to pomoc někomu, kdo byl znevýhodněn v minulosti.

Dobře, buďme konkrétnější. Jsou řešením kvóty?

Kvóta také není úplně nejšťastnější pojem. Není u lidí příliš populární. Třeba ve velkých nadnárodních firmách na to jdou chytře a místo kvót používají spojení „dobrovolné kvantitativní cíle“. Stanoví si třeba, že do roku 2025 chtějí mít ve vedení alespoň třicet pět procent žen. Je to kvóta, jen tomu tak neříkají. A ano, je to možné řešení.

Co ale argument, že kvóty nejsou demokratické?

Ten se nezakládá na pravdě. Na kvóty se vztahuje antidiskriminační zákon. Ten říká, že nemůžete přijmout člověka s horší kvalifikací, ale s vhodným pohlavím nebo vhodnou etnicitou. Kvalifikace kandidátů musí být minimálně srovnatelná, aby mohl zaměstnavatel upřednostnit ženu. Takže upřednostnit někoho na úkor kvality není možné. Taková obava je zbytečná. Kvóty nejsou žádný nedemokratický nástroj. Naopak je to cíl, ke kterému bychom měli směřovat. Diverzita a rovnost jsou důležité. A nechceme přece plýtvat kvalifikací poloviny společnosti. Navíc kvóty nemůžou být někým jen tak nařízeny. Musí být dobrovolně přijaté formou zákona, většinou v parlamentu.

A když se ženy na dané pozice pak nepřihlásí?

V takovém případě bychom je měli sami aktivně vyhledávat a oslovovat. Napsat do inzerátu, že ve výběrovém řízení uvítáme ženy. Tím neříkám, že je vyberu. Říkám jen, že budu ráda, když přijdou, že to prostředí vůči nim není nehostinné. I takový malý krok je může motivovat k účasti.

Změny jsou pomalé

Jak je na tom Česko v porovnání s jinými zeměmi?

Špatně. Co se týče zastoupení žen v politice, mám pocit, že jsme na jednom z posledních míst v Evropě. Lépe je na tom třeba i Bulharsko. Celosvětově z toho také nevycházíme nejlépe. Třeba Jižní Amerika je hodně před námi. A zajímavou zemí je Rwanda. Po občanské válce zavedli kvóty na ženy v politice. Ne ty, o kterých jsem mluvila předtím, ale absolutní kvóty. Třicet procent křesel je určeno jen ženám, o zbytek pak soutěží všichni. Nechtějí totiž, aby došlo k podobným masakrům jako v minulosti. Ženy do rozhodování zapojují cíleně, protože nevyhledávají konflikty tolik jako muži.

Posouváme se jako společnost v problematice genderové rovnosti?

Nějaký posun tu je, ale je hodně pomalý. Když jsem před čtrnácti lety nastupovala na Úřad vlády na oddělení pro lidská práva, velkým tématem byla třeba prevence domácího násilí. A dnes se bavíme o tom, zda vůbec ratifikujeme Istanbulskou úmluvu. Dále jsem se věnovali právě třeba nízkému zastoupení žen v politice. To hlemýždí tempo je frustrující. Musíme ale vytrvat.

Pavla Špondrová

Narodila se roku 1981. Absolvovala politologii a sociologii na Fakultě sociálních studií. Současně studovala také na Právnické fakultě Masarykovy univerzity. Po studiích pracovala v Lize lidských práv, jako dobrovolnice šířila osvětu o HIV v Africe. Pracovala na Úřadu vlády v sekci pro lidská práva a zastupovala Česko na jednáních v OSN v problematice rovnosti žen a mužů. Nyní pracuje jako soudní asistentka u Krajského soudu v Praze. Je také spoluautorkou knihu Mužské právo a členkou Genderové expertní komory.

Kristýna Férová

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 1.6.2021 10:00 | karma článku: 10.47 | přečteno: 192x

Další články blogera

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma článku: 7.83 | Přečteno: 156 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma článku: 7.73 | Přečteno: 149 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 62 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma článku: 7.99 | Přečteno: 131 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 7.42 | Přečteno: 86 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.82 | Přečteno: 502 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 516 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 2823 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1116

Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...