Nechci, aby lidé na mé tváři viděli vlajku, říká ruská studentka

8. 03. 2022 18:12:56
Události posledních dnů způsobily, že se mnoho Rusů, žijících v Česku, setkalo s vlnou tvrdé diskriminace, a to i v případě, že stojí názorově na straně Ukrajiny.

Studovat v Česku se rozhodla jednadvacetiletá N. původem z jihu Ruska před dvěma lety. Důvodem, hlásit se na Janáčkovu akademii múzických umění v Brně, bylo přesvědčení, že je ruská mentalita v mnohých aspektech podobná té české. „Chtěla jsem si vyzkoušet žít v zemi, kde je více svobody a možností,“ popisuje své rozhodnutí, které bylo podmíněno i profesně.

Na akademii je ruská komunita poměrně rozšířená. „Můj profesor hlavního oboru z Běloruska učil právě na JAMU, takže jsem věděla, že se nemusím bát jazykové bariéry, která se zdála být ze začátku opravdu velká,“ vysvětluje dnes už jen s lehkým přízvukem.

V současnosti se studiu na Hudební fakultě JAMU věnuje 14 studentů z Ruska a přibližně dvě desítky dalších pak z Běloruska nebo Ukrajiny. N. žije v Česku druhým rokem na kartičku dlouhodobého pobytu a vízum jí bylo, i přes události posledních dnů, prodlouženo do konce akademického roku.

Článek Když hudba nezná hranic. Projekt JAMU zapojil studenty z osmi zemí

Politika studentku dosud příliš nezajímala a sama se nazývá pacifistkou, která chce jen to, aby lidé mohli v poklidu žít a vzájemně spolupracovat. „Kolem nás se válčí hodně, ať už se bavíme o Sýrii nebo Palestině. Válka je pro mě naprosto nepochopitelná věc a nikdo za to nemůže. Ani obyčejní lidé z Ukrajiny, ani z Ruska. Ti nemají tušení, proč agrese vlastně začala, nebo proč pokračuje,“ popisuje.

S otázkami, proč ruský národ nesvrhne Putina a situaci nezmění, se setkává N. často. „Máme jiné podmínky. Jsme federace a i kdybychom opravdu chtěli bojovat, systém nebude na naší straně. Nebude to fungovat jako v Evropě,“ vysvětluje aktuální situaci, kterou osobně odsuzuje. Nikoliv však veřejně. Ruským občanům hrozí za použití slov jako válka nebo podpora Ukrajině až 25 let vězení.

N. pokládá za důležité, být v těchto dnech s těmi, kteří zastávají stejný názor. Výraznějšími projevy nesouhlasu nechce zbytečně vystavovat riziku sebe, ani rodinu v Rusku. Ta žije asi 150 kilometrů od hranic s Doněckou republikou. „Nechtějí slyšet o tom, co je Evropa, jak se v ní žije. Neví, co to je svoboda myšlenky nebo slova. Je zbytečné se s nimi bavit. Vadí mi, že jim to nemůžu vysvětlit, nemůžu se za nimi dostat, ani s nimi jinak komunikovat,“ doplňuje studentka. Veškerou konverzaci s rodinou je nucena silně filtrovat a na řadu přichází obavy, zdali rozdílnost v politickém myšlení neovlivní jejich vztahy.

Silnou politickou propagandu vnímá N. jako stín, který se nad zemí odjakživa vznášel. Stejně jako v minulosti zamezuje i dnes možnostem poskytnout tak obrovskému počtu obyvatel relevantní informace. „Musíme držet spolu, Putin dělá všechno pro nás, jsme silný národ, všechno vydržíme,“ takových výroků jsou podle N. všechna ruská média plná a zprávy z Evropy se ruským občanům skoro nedostávají.

Odstřižení Ruska od informačních zdrojů v rámci sankcí podle ní způsobí, že se stane Rusko ještě více oddělenou zemí, která nebude vědět nic o dění ve světě. Takové omezení informačního toku považuje za kontraproduktivní, obzvláště s pohledem na výrazný patriotismus Rusů.

„V mém životě se sankce projeví nejspíš tak, že se nebudu moct dostat do hodně měst a míst, kam bych se vydat chtěla, protože opozice proti ruskému lidu je silná a všudypřítomná,“ zhodnocuje podmínky vyhlášené pro Rusy žijící v zahraničí. Je smířená s tím, že bude muset odsuzování všeho, co má spojitost s Ruskem, nějakou dobu čelit. „Vznikne pravděpodobně taková bublina, ve které budeme všichni,“ konstatuje.

S diskriminací se studentka v posledních dnech setkávala často. „Několikrát jsem zažila, že někdo chtěl, abych se vrátila zpátky do Ruska za Putinem, nebo dokonce zemřela,“ popisuje agresivní chování. Uklidňuje ji vědomí, že má v okolí pořád hodně racionálně smýšlejících lidí, kteří si uvědomují, že za situaci, ona, ani nikdo z jejích ruských přátel, nemůže. „Chápu že můj národ udělal něco hrozného a pro naši generaci je to navíc první takový zážitek. Lidi v mém okolí to ale táhne i tím dobrým směrem. Mnozí říkají, že jsou nám k dispozici a nemusíme se bát,“ uzavírá.

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 8.3.2022 18:12 | karma článku: 15.53 | přečteno: 466x

Další články blogera

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma článku: 7.83 | Přečteno: 156 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma článku: 7.73 | Přečteno: 149 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 62 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma článku: 7.99 | Přečteno: 131 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 9.00 | Přečteno: 104 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.43 | Přečteno: 248 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.02 | Přečteno: 144 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 15.05 | Přečteno: 352 | Diskuse
Počet článků 2823 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1116

Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...