Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Písemné maturitní práce se po třech letech vrací. Nyní v režii škol

Poprvé od koronavirové pandemie jsou součástí jarního termínu zkoušky dospělosti i písemné práce. Na rozdíl od minulých let ale nejsou součástí společné státní části. O jejich podobě si tak každá škola  rozhoduje sama.

Česká republika – Maturitní zkouška změnila opět svou podobu. Zatímco v uplynulých dvou letech se žáci posledních ročníků středních škol slohovým pracím na jaře vyhnuli úplně, začátkem dubna k nim znovu usedají. Jenže už ne k těm státním, jak tomu bylo před pandemií. O písemné části zkoušky totiž tentokrát rozhoduje vedení škol, případně sami pedagogové. Je tedy jen na nich, která témata a termíny pro slohové práce zvolí.

„Zadání do češtiny vymyslela naše učitelka, která učí i vedlejší třídu. Kdyby měla každá třída jinou vyučující, musely by se společně nějak domluvit. A nakonec musel zadání schválit ještě ředitel,“ přiblížila písemné práce na jihlavské stavební škole maturantka Barbora Malinová. Ne všude ale vypracovávali témata vyučující. „U nás vybral témata ředitel, takže jsem úplně nevěděl, co od zadání čekat. Oproti státnímu jsme tak dostali na výběr menší počet slohových útvarů,“ komentoval student čtvrtého ročníku Střední průmyslové školy Purkyňova Lukáš Celnar.

Písemné práce tak nyní neputují k opravě k učitelům z jiných středních škol, ale ve školách zůstávají a výsledný text žákovi hodnotí vyučující českého nebo cizího jazyka. Stejně tak si samy střední školy a gymnázia rozhodují, jestli si budou moct studenti vybrat z více zadání či nikoliv. „Opravu u nás provádějí vyučující ve dvojici. Dohodnou se na bodovém zisku a prodiskutují spolu sporné body. Výsledky se pak studenti dozví při předávání vysvědčení za čtvrtý ročník a do práce mohou nahlédnout,“ uvedla učitelka českého jazyka z Gymnázia Vincence Makovského Dagmar Kadlecová, která společně s ředitelem školy vybrala z návrhů ostatních vyučujících k písemné zkoušce celkem šest témat.

Studentku Terezu Ingrovou z brněnské střední odborné školy Educanet maturitní písemné práce teprve příští týden čekají, strach z nich ale nemá. „Všechny typy slohových prací v češtině i angličtině jsme si ve škole vyzkoušeli napsat. Podle toho, co nám jako třídě šlo nejlépe, se učitelé rozhodli, jaké zadání pro nás zvolí,“ vysvětlila studentka Ingrová. Výběr tématu učitelem vidí jako výhodu. „Ví, co nám psát jde, takže je to pro nás ve finále jednodušší,“ doplnila.

A podobně vnímá školní práce nejen ona. „Díky tomu, že nám texty opravovali naši učitelé, a ne cizí člověk, jsem měl ze slohu menší strach,“ doplnil Celnar. Další úhel pohledu pak nabízí studentka, která psala slohovou práci ještě státní. „Hodnotitel Cermatu posuzoval výslednou práci a nikoliv žáka. Pokud má člověk ale dobrý vztah se svým učitelem, je pro něj určitě výhodnější, když práci opravuje právě on nebo někdo ze školy,“ komentovala bývalá studentka jihlavského gymnázia Anna Hrušková.

Zároveň ale připouští, že slohová práce je ze všech tří částí maturity nejméně objektivně hodnocená. Z vlastní zkušenosti vidí, že hodnotící občas strhávají body za banality nebo třeba za to, že se s názorem pisatele neztotožní. „Opravování prací vyučujícími nevnímám osobně jako problém. Témata by ale Cermat mohl vypisovat celostátně,“ uzavřela učitelka Kadlecová.

Na napsání textu do českého jazyka v minimální délce 250 slov mají všichni maturanti 110 minut. U anglické slohové práce musí žákům stačit hodina a zadání může mít navíc jednu či dvě části, opět dle uvážení školy. Oba texty musí ale dohromady dosáhnout alespoň hranice 200 slov. Naposledy byly písemné práce součástí maturity v podzimním opravném termínu v roce 2020. Na jaře psali studenti sloh státně naposledy před třemi lety, tedy v roce 2019.

Autor: Stisk Studentský deník | středa 13.4.2022 22:00 | karma článku: 9,65 | přečteno: 194x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 248x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 162x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 131x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 140x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com