Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neustále se snažíme vymýšlet něco navíc, říká ředitel festivalu BRNO16

Brno16 je festival krátkých filmů, který se v Brně koná bez přestávky již od roku 1960. Letošní ročník proběhne od středy 12. října do neděle 16. října v kinech Art a Cit. Návštěvníci zde mohou zhlédnout filmy z celého světa.

Co lidi na festival táhne i po 63 letech?

Popravdě nevím. Já jsem na šestnáctku nikdy jako divák nechodil. Sám jsem se začal účastnit až jako organizátor. Do té doby jsem vlastně festival neznal. Osobně mě fascinuje, že to divákům pořád přijde zajímavé. Mě krátké filmy zajímaly, ale chodil jsem na ně například v rámci festivalu v Karlových Varech. Ten formát krátkého filmu do sebe ale určitě něco má. Určitou roli jistě hraje i to, že v Brně není moc mezinárodních festivalů, jsme i jediný filmový festival. Teď přišel ještě Serial Killer, ale to není akce, se kterou by to šlo srovnávat. Lidi, kteří sem chodí, říkají, že je to baví a přijdou zas. Nevím, proč jim to chutná, ale jsem za to rád.

A z pozice organizátora je to pro vás snazší, protože se můžete držet předchozích ročníků anebo naopak je těžké je překonat?

Je to čím dál horší, protože se snažíme neustále vymýšlet něco navíc. Pořád si to komplikujeme. Snažíme se zaběhlé věci zkvalitňovat a zároveň přinášet nové věci. Příprava celého festivalu ale zaběhnutá není. Některé věci se stávají zaběhnutějšími, ale člověk se k tomu pak vrátí a chce to zase udělat trošku příjemnější, zajímavější, profesionálnější. Takže si neustále přidáváme práci, jak už to člověk dělá víc let, tak si to bere víc a víc k srdci a nestává se z toho rutina.

Kolik lidí se na přípravě podílí?

Mnohem méně, než by mělo. Skalní tým BRNA16 je zázemí kina Art. Takže je to kancelář kina, naši technici, promítač, pokladní, kteří na festivalu odvedou hodně práce a odnesou to hodně na svých bedrech. Připravujeme i naprostou většinu produkce a dramaturgie. Máme pár externistů. Například na propagaci nebo třeba Ondru Pavlíka na přípravu československé šestnáctky. A taky zaběhlé externisty na koordinaci dobrovolníků. Dlouhodobě spolupracujeme i s Gamer Pie, kteří s námi připravují videoherní program. Nemáme ale žádný velký festivalový tým. Jsem ředitel festivalu, který za hodinu začíná, a já dávám dohromady zahajovací večer a řešíme, jak se označí tabulka, takže asi tak.

A jak dlouho to trvá všechno připravit?

Moc dlouho. Moje partnerka to nesnáší. Celkově všechny naše partnerky a partneři to nesnáší. Zabírá nám to víc času, než by mělo. Ke kinu Art přistupujeme stejně jako k festivalu a taky z toho nemáme rutiny. Neustále se i tady snažíme něco zlepšovat. Jak se to nabalí a spojí s přípravou festivalu, tak to zabírá neuvěřitelně moc času, vlastně všechen.

Loňský ročník měl podtitul Uprostřed ničeho. Proč letošní ročník nic takového nemá?

V podstatě to byla hlavně marketingová záležitost. Dostali jsme i nepěknou zpětnou vazbu. Občas to svádělo k tomu, že si lidé mysleli, že se podtitul týká i filmů, což netýkal. Snažili jsme se podle něj plnit doprovodný program, ale museli jsme pořád vysvětlovat, že filmů se nijak nedotýká. Navíc je svět natolik dynamický, že kdybyste si loni v říjnu vymysleli nějaké téma, tak letos bude naprosto irelevantní.

První ročník během pandemie byl online, loni se festival už vrátil zpátky do kina. Podepsalo se to na návštěvnosti?

Samozřejmě, že návštěvnost byla v kinech celkově nižší. Ale festival musím pochválit. Naše návštěvnost byla lepší než u ostatních akcí, které probíhaly v podobnou dobu. Když jsme ukazovali naše čísla, ostatní organizátoři záviděli. Návštěvnost se teda snížila, ale nebyla vůbec špatná. Byla vlastně docela dobrá. Měli jsme i pár zahraničních hostů. Takže nemám pocit, že by loňská šestnáctka byla nějak výrazně pandemická.

Na stránkách píšete, že se na festival hlásí i víc než tisíc filmů. Ale na festival se jich nedostane ani padesát, letos je to například jednačtyřicet filmů. Jak je vybíráte?

S kolegyní Janou Glocarovou a kolegou Milošem Henkrichem se na to vrhneme. Pak se tím prodíráme, strašně to nenávidíme a uděláme nějaký předvýběr, který si nasdílíme. Ještě se v procesu pohádáme a nakonec z toho vznikne těch jednačtyřicet snímků, na kterých se společně shodneme.

Vítěze pak už vybírá porota složená z filmařů. Jak vybíráte porotu?

Oslovujeme různé lidi. Jsou mezi nimi filmaři, kteří tady sami s filmy soutěžili, zástupci různých institucí, se kterými spolupracujeme, nebo partnerských festivalů. Jsou tu i zástupci distribučních platforem nebo si necháme někoho doporučit. Tím se naše síť kontaktů rozrůstá. Se spoustou porotců si rozumíme a těšíme se na další naše setkání.

Kromě poroty mohou filmy hodnotit i diváci. Jak to probíhá?

To se týká mezinárodní soutěže. Vždy když jdou lidi na film, dostanou u vstupu papír. Na něm pak utrhnou film, který se jim líbí nejvíc, a hodí do bedničky u východu. Takže asi tím nejlepším způsobem, jak z lidí dostat hlas. Všechny ceny včetně té divácké jsou finančně honorovány, takže má smysl ty hlasy házet.

Festival už běží šedesát tři let a diváci pořád mají zájem. Dáváte festivalu do budoucna minimálně taky tolik času?

Když se toho někdo ujme, tak určitě. Ať to klidně běží navždy.

Autor: Stisk Studentský deník | čtvrtek 13.10.2022 10:56 | karma článku: 9,85 | přečteno: 644x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 248x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 162x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 131x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 140x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com