Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velitel četníků Aleš Medek: Jsme parta kamarádů, nápad to byl můj

Četnická stanice v Kuřimi funguje nově čtyři roky. Dům ale pochází z období první republiky. Před deseti lety se v domě opravovala střecha a ve vojenském kufru na půdě našli zedníci četnickou výstroj. Tím vše začalo.

Z oken Četnické stanice v Kuřimi se line hudba. Zvonek na dveřích je jednou z mála moderních věcí, které návštěvník v průběhu prohlídky uvidí. Dveře, které rozdělují dva světy, otevírá velitel četníků Aleš Medek. V tu chvíli se člověk ocitá v období první republiky přímo v centru života četníků. „Nikoho časově neomezujeme a vstupné je tu dobrovolné. Můžete si na všechno sáhnout a dokonce si i třeba lehnout do postele,“ nabízí Medek. Sám se o četnictvo zajímá už deset let. „V rodině jsme četníky měli. Dva. Bylo to velice prestižní povolání. Být četníkem byla plnohodnotná policejní práce,“ dodává.

Četníkem se nestal jen tak někdo. Člověk musel být vzdělaný, fyzicky a psychicky odolný.

Stojíme v pokoji četníků, který se nachází nalevo od hlavních dveří. Nad postelemi visí uniformy. Ne původní, ale jsou ušité z dobových materiálů. Kam se člověk podívá, tam vidí historické předměty nashromážděné v průběhu let. Vydáváme se na chodbu. „Máme tu dvě cedule, které jsem získal před dvěma lety. A ty jsou přímo ze seriálu Četnické humoresky,“ ukazuje Medek na dvě plechové cedule upevněné na dveřích vedoucích na dvůr. Na cedulích jsou nápisy Četnická a Četnická pátrací stanice.

Dům byl před čtyřmi lety připraven k demolici. „Chytli jsme se toho a do teď jsme se nezastavili. Bylo to tu v katastrofálním stavu. Chodili sem bezdomovci, feťáci a sprejeři. Rozmlácené zdi, vymlácená okna a  vytrhaná elektřina, ze dvora jsme vyvezli dvanáct tun železa. Všude byl holubí trus. Chtěl jsem utéct,“ říká Medek. S rekonstrukcí začal sám a postupně se přidali jeho čtyři kamarádi. „Bylo to velké nadšení. V Kuřimi jsme objevili opuštěný dům. Z mé hlavy to nebylo, ale rozhodli jsme se, že tam uděláme muzeum. Jsme fandové první republiky. Začínali jsme v době, kdy to tam bylo v hrozném stavu. Dům jsme chodili opravovat po práci. Z obleku jsem šel rovnou do modráků,“ popisuje bývalý četník Jakub Vinkler první začátky. Opravu stanice četníci platí sami nebo z dobrovolného vstupného.

I když stanici navštíví člověk po zavírací době, četníci si s příchozím rádi popovídají.

Na dvoře je ledárna, která dříve sloužila pro uchování potravin. Dnes tam četníci dělají Mikuláše pro děti. Aleš Medek doufá, že prohlídka četnické stanice lidem připomene češství. Patriotismus se podle něj postupně vytrácí. „Kuřim je historické město, ale kromě zámku tu žádná historická památka není. Oceňuji, že tady četnická stanice je, protože to Kuřimi přináší vnitřního ducha. Tím, že četníci dělají všechno dobrovolně a mají to i jako svou životní náplň, tak to dělají od srdce a jde jim to dobře,“ myslí si místní Miroslav Machala. Pomalu se přesouváme přes kancelář četníků do kanceláře velitele. Polovinu místnosti tvoří jeho kancelář a druhou polovinou je jeho byt. Velitel byl jediný, kdo mohl spát odděleně od mužstva. „Já tu také občas spávám,“ dodává Medek.

Četníci se snaží řídit podle kasárního předpisu. Nesmí pít na veřejnosti alkohol a kouřit. Když nosí uniformu, musí být ustrojení. I v létě je důležité mít uniformu zapnutou až ke krku, tak jak to bylo za první republiky. „Dokonce dodržujeme původní obchůzkové trasy. Ta nejdelší má osmnáct kilometrů a my ji hravě zvládneme za čtyři hodiny,“ vykládá Medek. Musí sebou brát i výstroj s puškou, která má patnáct kilo. „Občas pozveme s sebou i lidi a povykládáme jim, kde co bylo. Děláme i noční obchůzky,“ dodává Medek.

Četníci z Kuřimi se přátelí s četníky v Těchoníně a v Lobkovicích.

„Kuřimská Četnická stanice má díky své zajímavosti a kvalitě pro město velký význam. Vzhledem ke své široké známosti jde o jeden z hlavních cílů pro turisty. Slouží také jako místo pro zážitkovou výuku historie pro děti i dospělé a v neposlední řadě také jako centrum společenských a humanitárních aktivit. Například při organizaci pomoci oblastem postižených tornádem či válkou postižené Ukrajině. Četníci se také účastní různých společenských a kulturních akcí města. To je velmi přínosné,“ říká starosta Kuřimi Drago Sukalovský.

Víkend se četníci snaží trávit na stanici, aby mohli provázet lidi. Schází se tu i odpoledne po práci. Mezi své řady ale jen tak někoho neberou. „Člověk to musí mít srovnané v hlavě,“ říká. Četnice sice nebyly, ale na stanicích byly hospodyňky. „My tu máme čtyři. Kasární předpis se o hospodyňkách nehezky vyjadřuje. Doslova praví, že hospodyně má být stará a ošklivá. A my víme proč. Ale také víme, že to tak nebylo,“ loučí se Medek.

Četníci v Kuřimi se snaží o víkendech pořádat akce zaměřené na prvorepublikový život. Nejbližší událost Sobota(nejen)s četnictvem se koná 29. října na Četnické stanici v Kuřimi. Na akci by měli dorazit i herci z Četnických humoresek Ivan Trojan, Tomáš Töpfer, Jan Grygar, Zdeněk Junák a Pavel Doucek.

Alžběta Kadlecová

Autor: Stisk Studentský deník | pondělí 17.10.2022 13:45 | karma článku: 7,51 | přečteno: 157x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 248x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 162x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 131x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 140x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com