Na vietnamske trznici lze poridit nejen obleceni, nybrz i siroky vyber cizokrajnych potravin.Foto: Radim Kotala
Brno – Suroviny pro exotickou, zejména východoasijskou kuchyni, si mohou vyznavači netradičních jídel obstarat přímo na vietnamské tržnici v Brně. Nabídka je široká a ceny jsou ve srovnání se specializovanými obchody nebo zvláštními odděleními v supermarketech mnohem příznivější.
„Nakupuji tam jasmínovou rýži a někdy taky asijské nudle. Vyjde to tam o dost levněji než v obchodě,“ prozradila prodavačka v makrobiotické restauraci Jitka Brablová.
V regálech a mrazících boxech jsou bohatě zastoupeny
všechny základní cizokrajné potraviny, koření, pomůcky a nástroje nezbytné
k přípravě pravých vietnamských jídel. Prim v nabídce hrají ryby a
mořské plody, nejrůznější omáčky, bylinky, ovoce a zelenina a samozřejmě velké
množství druhů rýže a asijských nudlí. Pozornosti by n
eměly uniknout ani placky
všeho druhu a další drobnější pochutiny.
„Chodím na tržnici nakupovat věci pro vlastní potřebu. Mají kvalitní suroviny. Bohužel se však nehodí pro mou restauraci,“ řekl šéfkuchař čínské restaurace Šanghaj Chun Ming Dai. O možnosti koupit na tržnici krevety a další mořské plody vědí také v restauraci U měděné pánve. „Jezdíme tam jen výjimečně, když nám něco dojde a rychle to potřebujeme doplnit. Jinak vše potřebné nakupujeme v Makru pod jednou střechou,“ uvedl šéfkuchař Jan Šimek.
Ve výčtu potravin, které brněnští trhovci nabízejí, nesmí chybět tou-fu. Jedná se o sýr získávaný vysrážením sójového mléka. Vyznačuje se vysokým obsahem bílkovin a je tudíž vhodnou náhražkou masa, nejen pro vegetariány. Za zmínku také stojí možnost koupě kvalitního vietnamského zeleného čaje a dalších vietnamských nápojů.
„Mají tam výborné tou-fu a rýži. A čas od času si tam také koupím zelený čaj, který mi strašně chutná,“ potvrdila studentka Ludmila Bosáková.
Nabízené suroviny a ingredience dovážejí brněnští vietnamští obchodníci především pro svou vlastní potřebu, nikoli za účelem zisku.
Radim Kotala