Kam na oběd? Třeba do vegetariánské restaurace
Tym kucharu v restauraci Rebio. Uprostred sefkuchar Vlastimil Kelbl. Foto: Katerina Nenkova
Restaurace zdravého životního stylu Rebio na Orlí ulici v Brně funguje již čtyři roky. Před rokem byla otevřena její nová a větší pobočka v nákupním centru Velký Špalíček. Denně si tu člověk může vybrat ze sedmnácti druhů teplých bezmasých jídel, deseti druhů salátů a stejného počtu druhů domácích moučníků. K pití se tu podávají ovocné šťávy, bio pivo nebo bio káva.
„Snažíme se hlavně vycházet vstříc lidem,“ říká šéfkuchař a spolumajitel Rebia Vlastimil Kelbl. „Když někdo přijde s tím, že jsme dlouho neměli mrkvový salát, řeknu mu – dobře, přijďte zítra.“
Jídla tu částečně připravují z bio surovin. „Vařit čistě jenom z bio by bylo finančně neúnosné, ale snažíme se bio produkty používat co nejvíce,“ říká Kelbl.
Kuchaři v Rebiu čerpají inspiraci z mezinárodní i české kuchyně. Často si tu můžete pochutnat na exoticky vyhlížejících jídlech s or
iginálními názvy. Samotný prodej probíhá u pultu, kde si každý může nabrat libovolné množství i druh jídla. Jídlo je na váhu za jednotnou cenu.
Jediné, co by mohlo někoho odradit od návštěvy Rebia, jsou poněkud vyšší ceny. Oběd tu vyjde průměrně na sedmdesát až osmdesát korun. „Když se chci dobře najíst, dám tady za oběd i sto korun,“ říká studentka architektury Denisa Mrňová. „Ale při studiu pracuju, takže si to můžu dovolit. Myslím si, že pro normálního studenta by to bylo drahé,“ dodává.
Studentskou slevu tu zatím dostanou jen studenti JAMU. „V budoucnu chystáme další akce pro studenty a také zákaznické karty, které budou nejspíš fungovat na principu každý desátý oběd zdarma,“ slibuje šéfkuchař Kelbl.
Dopoledne restaurace, večer čajovna
Jedním z nejnovějších přírůstků do světa zdravého stravování je restaurace Zdravý život na Jaselské ulici. Své dveře otevřela teprve před půl rokem. Nabízí vegetariánská jídla, ale její hlavní specialitou je makrobiotická strava.
„Každý den nabízíme jedno vegetariánské a dvě makrobiotická menu,“ říká vedoucí restaurace Jana Sokolová. „Principem makrobiotiky je vyváženost energií jin a jang, které jsou obsaženy v každé potravině. Strava se skládá hlavně z obilovin, luštěnin a zeleniny,“ vysvětluje Sokolová.
V restauraci Zdravý život se hodně dbá na kvalitu a původ potravin. „Používáme sojové omáčky a mořské řasy, které dovážíme přímo z Japonska. Částečně také vaříme z bio surovin. To se samozřejmě projeví i na ceně,“ říká vedoucí. Hlavní jídlo tu stojí obvykle kolem semdesáti pěti korun. „I přes vyšší cenu sem chodím ráda, můžu se tady stravovat makrobioticky, aniž bych si jídlo musela vařit sama,“ říká studentka psychologie Lenka Platilová, která restauraci navštěvuje pravidelně. „Ale už jsem měla problém vzít sem kamarády studenty, protože jím to přišlo drahé,“ přiznává.
Zdravý život má sice otevřeno pouze do půl třetí odpoledne, avšak hned poté od čtyř do desíti hodin večer se restaurace proměňuje v čajovnu U zeleného lístku. „V čajovně pořádáme přednášky o astrologii, o výživě, cestovatelské pořady. Nově také promítání studentských autorských filmů,“ vyjmenovává kulturní aktivity vedoucí čajovny Jana Rinchenbachová.
Happy hours a pracovní stáže
Vegetariánská restaurace Avatár na Mendlově náměstí má v Brně již dlouhou tradici. „Restauraci jsem v roce 2001 odkoupil od původního majitele, který to po půl roce fungování vzdal. Mně se podařilo vytrvat a získat si stálé zákazníky,“ vypráví současný majitel Avatáru Václav Dvořák.
Vybrat si tu můžete z několika menu, jedno vždy bývá na indický způsob. „Všechna jídla jsou za jednotnou cenu šedesát devět korun. N
avíc si člověk může kdykoli libovolně přidat. Od šestnácti hodin máme happy hours, kdy jídlo stojí pouze čtyřicet devět korun. Toho využívají hlavně studenti, kterým nedělá problém si zajít na jídlo mimo polední špičku,“ popisuje Dvořák.
Pokud jste někdy snili o vlastní vegetariánské restauraci, v Avatáru se můžete řemeslu naučit. „Ve spolupráci s úřadem práce organizujeme pracovní stáže. Iniciativa musí ale vyjít ze strany zájemce. Před lety jsme tu měli například studentku z Ostravy, která byla na pracáku a chtěla si s kamarádkou otevřít vlastní restauraci,“ vzpomíná Dvořák.
Každou neděli od sedmnácti hodin se v restauraci Avatár koná vegetariánská hostina. Přijít může kdokoli a vše je zadarmo. Na programu je obvykle promítání dokumentů o Indii a zpívání manter.
Katerina Nenkova
Restaurace zdravého životního stylu Rebio Velký Špalíček
Mečová 2, Brno
Po – Pá: 9 – 21
So: 11 – 21
Ne: 11 – 20
ceny: 21,90 Kč/100 g
polévka 33 Kč
zákusky 10 – 41 Kč
káva 28 Kč, kvasnicové pivo 36 Kč
stravenky: ANO
Makrobiotická a vegetariánská restaurace Zdravý život
Jaselská 8, Brno
Po – Pá: 10.30 – 14.30
So, Ne a svátky: zavřeno
ceny: hlavní jídlo 70 – 95 Kč
polévka 20 Kč, bez hlavního jídla 25 Kč
dezert 20 – 30 Kč
stravenky: ANO
Vegetariánská restaurace Avatár
Mendlovo náměstí 10, Brno
Po – Pá: 11 – 18
So: 11 – 16
ceny: 69 Kč/menu, od 16 hod. 49 Kč/menu
stravenky: ANO
Stisk Studentský deník
Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit
Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.
Stisk Studentský deník
Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová
Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.
Stisk Studentský deník
Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku
V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.
Stisk Studentský deník
Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu
Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.
Stisk Studentský deník
Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR
Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.
Stisk Studentský deník
Velitel četníků Aleš Medek: Jsme parta kamarádů, nápad to byl můj
Četnická stanice v Kuřimi funguje nově čtyři roky. Dům ale pochází z období první republiky. Před deseti lety se v domě opravovala střecha a ve vojenském kufru na půdě našli zedníci četnickou výstroj. Tím vše začalo.
Stisk Studentský deník
Norsko je ideální zemí pro duševní zdraví, říká studentka univerzity v Oslu
Po tříletém bakalářském studiu žurnalistiky na Univerzitě Komenského v Bratislavě se Tereza Szalaiová rozhodla pro pokračování v Norsku. V září nastoupila na magisterský program na Univerzitu v Oslu.
Stisk Studentský deník
Neustále se snažíme vymýšlet něco navíc, říká ředitel festivalu BRNO16
Brno16 je festival krátkých filmů, který se v Brně koná bez přestávky již od roku 1960. Letošní ročník proběhne od středy 12. října do neděle 16. října v kinech Art a Cit. Návštěvníci zde mohou zhlédnout filmy z celého světa.
Stisk Studentský deník
Jet na mistrovství světa byla odměna, vzpomínala Denisa Pavlíková
Český výběr svedl na světovém šampionátu konaném v Nizozemsku a Polsku zápasy s těmi vůbec nejlepšími reprezentacemi na světě.
Stisk Studentský deník
Popáleniny vás poznamenají taky na duši, říká ředitelka organizace Popálky
Lékaři ročně ošetří přes 100 tisíc popálených a tři tisíce z nich musí kvůli popáleninám hospitalizovat. O tom, jak z se z minuty na minutu může změnit život, ví z vlastní zkušenosti zakladatelka organizace Popálky Jana Lacinová.
Stisk Studentský deník
Zibura: Dobrodružství je větší, když ho člověk zažívá sám
Brno - Ladislav Zibura o svých cestách napsal pět knih a pravidelně objíždí Česko se svými přednáškami. Rozhovor studentskému médiu Stisk.online poskytl před poslední přednáškou v brněnském kině Scala.
Stisk Studentský deník
Ukrajinská studentka: S Rusy, kteří podporují Ukrajinu, problém nemám
Od začátku války na Ukrajině se jí život změnil ve všech směrech. Den D přišel 8. března, kdy se rozhodla definitivně opustit svoji rodnou zemi. Po dlouhé několikadenní cestě dorazila se svojí matkou do Česka, konkrétně do Brna.
Stisk Studentský deník
Holásková: Prožíváme intenzivní dobu, na práci Červeného kříže jsem hrdá
“Není to práce od osmi do čtyř, pro mnoho lidí od nás je to život,” říká o brněnském Červeném kříži jeho ředitelka Ivana Holásková v rozhovoru o dobrovolnících, pandemii, válce a pomoci uprchlíkům na Ukrajině.
Stisk Studentský deník
Lidé zasadili desítky nových dubů. Cílem akce Stromy pro Brno byla pomoc brněnským lesům
Na místě, kde kdysi stál smrkový les, dnes rostou nové duby zimní. Zasadit si vlastní strom mohli návštěvníci sobotní akce Sázíme stromy pro Brno. Tu pořádala společnost Lesy města Brna v oboře Holedná.
Stisk Studentský deník
Recenze: Po čem muži touží 2 potvrzuje, že čeští diváci touží po stereotypech
Sára Němcová Zazvoníte a otevře vám Jiří Langmajer s pleťovou maskou v dámském prádle. Jestli jste se zatím nezasmáli, nejspíš pokračování české komedie odzíváte.
Stisk Studentský deník
Jízdu mezi stromy si v novém brněnském pumptracku užijí i nejmladší
V brněnské části Bystrc město otevřelo vítězný projekt participativního rozpočtu Dáme na vás. Dráha, která je plná vln a prudkých zatáček, umožňuje aktivní relaxaci v přírodní památce Pekárna.
Stisk Studentský deník
Kúpeľňu použila ako bunker. Dnes Svitlana pracuje na Masarykovej univerzite
Botanička Svitlana Iemelianova utiekla v prvých dňoch ruskej invázie z Ukrajiny. Prijala pracovnú ponuku od Masarykovej univerzity. Prišla do Brna s jedným ruksakom a dvoma deťmi. Teraz pokračuje vo svojom výskume.
Stisk Studentský deník
Ľudia s duševným ochorením často na sociálny byt nedosiahnu
Problém dostupnosti bývania trápi mnoho ľudí s psychickými chorobami už dlhé roky. Ťažkosťou sú najmä nízke finančné príjmy či stigmatizacia. Pomôcť by mali nielen sociálni pracovníci, ale aj ombudsman.
Stisk Studentský deník
Lykožrútová kalamita spôsobila, že niektoré lesy oxid uhličitý viac produkujú ako pohlcujú
České lesy prestávajú plniť úlohu pľúc republiky. Holiny spôsobené lykožrútovou kalamitou oxid uhličitý viac vyrábajú ako pohlcujú.
Stisk Studentský deník
Lidé s rakovinou plic se mohou nově léčit v Plicním centru Masarykova onkologického ústavu
Masarykův onkologický ústav na Žlutém kopci otevřel nové centrum pneumologie a intervenční bronchologie. Nemocným jsou k dispozici nové ambulance a bronchoskopický sál, který umožňuje lékařům provádění všech zákroků a vyšetření.
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |
- Počet článků 2823
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1121x
Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com
Seznam rubrik
Oblíbené stránky
- Katedra žurnalistiky FSS MU Brno
- Magazín M, časopis Masarykovy univerzity
- Stisk, studentský zpravodajský online deník na Facebooku
- Stisk online, studentský zpravodajský online deník (plná verze)
- Atrium, časopis Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity
- Muni TV, studentská televize Masarykovy univerzity
- Humans of FSS
- Stisk, studentský zpravodajský online deník na Twitteru
- Stisk, studentský zpravodajský online deník na Instagramu
- Stisk, studentský zpravodajský online deník na YouTube