Diskuse

Bežná konfekcia v socializme bola žalostná, hovorí historička módy

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

To se nosily sustaky, ktere zpusobily, ze v desti promokly kalhoty a dederonky, ktere rychle zezloutly. Na vyrobe latek se podilela Drevona. Misto snurek do bot se pouzivaly izolacky dratu. Myslim ze jsme byli fesaci.

0 0
možnosti
Foto

Nepomlouvejte Západ, ty šusťáky se dovážely z Italie.

0 0
možnosti

Jednu věc historička nezmínila: krejčovství bylo za socialismu velice úspěšné odvětví šedé ekonomie. Protože jsem měl to štěstí přímého srovnání, vím, že za Husáka chodily Češky oproti Němkám (tehdy ještě značkové oblečení moc rozšířené nebylo) prostě oháknuté.

3 0
možnosti

Ten rozdil v konfekci byl primo do nebe volajici. V Praze se cizinec ze zapadu poznal podle obleceni na prvni pohled. A Studenti ze spratelenych zemi nikdy neoslovili tuzemce, aby mu nabidli vymenu penez.

1 0
možnosti

K textilu mám blízko, pak potvrzuji - Šaty dělaj člověka. Opravdu zajímavé, kdo se obleče - boty - svrchník - doplňky, pak se nerve a neválí po zemi ... 1 Republika - Kdo nemá sako a klobouk - je chuligán ! Látky na kostýmy, obleky, pláště - velury, flauše - za socialismu svou kvalitu měly, (vývoz na Západ). Horší s velkoprůlmyslovou kofekcí - OP Prostějov. Kdo chtěl suprový oblek, šil u krejčích ,(bývalí živno - precizní práce borců !). Mj. na to přišel i Klement se svou ženou ! Znárodnili salon madame Podoslké, aby šili pouze tam ! Jinak módu stále udávají dvě uzásadní centra - Milano + Paříž. Kdo tam své kolekce nevystavuje - neexistuje ... :-)

2 0
možnosti
Foto

Kdo nemá sako a klobouk - je chuligán? Kdo dnes nosí (fialová) saka a klouboky? Je suis chuligan.

0 0
možnosti
Foto

Síce komančom sa asi rozhovor nepáči, ale za ich režimu bola konfekcia biedna. Ženy zháňali Burdy a po práci šili a plietli, ak chceli mať niečo zaujímavé. Tí, ktorí si to nepamätajú asi majú sklerózu, alebo boli papaláši žijúci mimo reality.

0 0
možnosti
Foto

Tak o 80. letech autorka vůbec nemluví. A ostatně o Burdě to nebylo, bylo to o látkách a v látkách.

0 0
možnosti
Foto

Dáma by měla ještě studovat a ne se vydávat za kurátorku a historičku módy.

V jejím věku by u filmu na Barrandově mohla dělat maximálně kostymérku - t.j. šatnářku - a ne si hrát na kurátorku. SAMOZŘEJMĚ, že hrají roli peníze; a SAMOZŘEJMĚ, že zde hrají roli kvalitní znalosti samotného kostýmního vytvárníka (což není kostymérka!).

Krom toho by měla vědět, že film byl vždycky licence a nikdy ne hraný historický dokument...

A jak píše diskutující J. Ř. - kostýmy jsou spojeny s dobou a její historií. Kdo toto nezná nebo neumí, je pouhý žalostný ignorant.

0 0
možnosti
Foto

Existoval toliko volné ideově propojené společenství lidově demokratických států do konce 50.let. Československá socialistická republika vznikla v r. 1960.

Pokud historička používá hantýrku, ukazuje tím toliko, že nic neví o době, o které hovoří.

1 0
možnosti