Pondělí 24. února 2020, svátek má Matěj
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 24. února 2020 Matěj

Rozpoznat kvalitní burčák může být problém

1. 10. 2009 12:35:03
Brno – Pravý burčák z jižní Moravy. Zaručeně čerstvý burčák. Burčáková sezóna vrcholí a podobné poutače lákají zájemce do pouličních stánků, stejně jako do vyhlášených vinoték. Zájemce tak stojí před otázkou kam zajít, aby jej dostal v odpovídající kvalitě.
Jeden z mnoha stánku v centru BrnaJeden z mnoha stánku v centru BrnaFoto: Radka Stavova

Burčák je prvním výrobkem, který vinaři milovníkům vína nabízí jen pár dní po sklizni vinné révy. Hroznová šťáva kvasí tři až pět dní v závislosti na teplotě ve sklepě a ve chvíli, kdy je přeměna cukru na alkohol nejintenzivnější, vzniká burčák. V České republice se tento nápoj těší velké oblibě, nelze se tedy divit tomu, že kromě vinoték jej lze koupit i ve stáncích na ulicích nebo u silnic. Koupit kvalitní burčák může být pěkně tvrdý oříšek.

Nákup u známých vinařů upřednostňuje devatenáctiletá studentka angličtiny Jana Mynaříková. „V kamenném obchodě dobrého vinaře mám jistotu, že nedostanu třeba jablečný mošt,“ tvrdí. Špatnou zkušenost s nákupem u bezejmenného stánku sice nemá, přesto věří historkám kamarádů a známých o leckdy příšerné kvalitě zde prodávaného burčáku.

S podobnými předsudky lidí bojuje prodejkyně burčáku Zdena Kašiarová denně. Burčák na rohu ulic Česká a Joštova prodává od začátku září a za tu dobu se nesetkala s jedinou výtkou. „Lidé se sem často vrací, protože ví, že u nás dostanou burčák ve výborné kvalitě,“ konstatuje. Mnohdy si jí lidé postěžují na špatný burčák, který ochutnali jinde. Často ve vinotéce nebo vinárně.

Přesto sommeliér Lukáš Oremba nákup na stánku příliš nedoporučuje. Venkovní skladování v teple podporuje kvašení burčáku, a ten rychleji ztrácí na kvalitě. „Na stánku bych si koupil burčák jedině dopoledne, kdy je ještě úplně čerstvý. A odpoledne v případě, že ho dovezli jen před několika málo hodinami,“ dodává. Výhodou kamenných obchodů je, že burčák je uchováván v chladu a kvašení se zpomalí. „Vždy je lepší mít vytipovaného vinaře nebo firmu, kteří kvalitu burčáku garantují. Teprve potom je jedno, kde jej koupíte,“ upřesňuje Oremba.

Jak tedy poznat dobrý burčák? Nejdůležitější je barva. „Bílý burčák by měl mít barvu lehce do zelena. Pokud je spíše hnědá, znamená to, že do burčáku prodejce pravděpodobně něco přimíchal,“ upozorňuje sommeliér. Červený burčák má v ideálním případě krásnou rybízovou barvu, správná barva ale v jeho případě ještě nemusí nutně znamenat kvalitu. Nastupuje tedy druhý faktor – chuť. „Z dobrého burčáku by měl vždy být cítit i alkohol, nejenom cukry,“ dodává. Zároveň uznává, že nezkušený zákazník, který ještě neochutnal dobrý burčák, jen s obtížemi rozpozná kvalitu.

Výroba burčáku zvolna končí a tím spíš je potřeba pečlivě vybírat. „Bohužel se najdou stánkaři, kteří prodávají překvašený burčák smíchaný s jablečnou šťávou a ještě v listopadu vás přesvědčují o jeho špičkové kvalitě,“ varuje Oremba. Ale ani ten nejlepší burčák od nejlepšího vinaře, ať už ze stánku nebo z vinotéky, nelze označit slovem pravý. „Pravý burčák totiž žije maximálně hodinu a šanci ochutnat jej má jen malý okruh lidí,“ říká sommeliér Lukáš Oremba. Při skladování ve vhodných podmínkách je možné udržet vysokou kvalitu burčáku, který se mu pak velice podobá.

Při pití burčáku platí podobná pravidla jako při pití vína. Nejprve si prohlédnout barvu, potom přivonět a pak už jen náležitě vychutnávat. Na rozdíl od vína se s burčákem neťuká.

Radka Šťávová

článek byl posunut po dohodě s redakcí

Autor: Stisk Studentský deník | čtvrtek 1.10.2009 12:35 | karma článku: 16.69 | přečteno: 2165x

Další články blogera

Stisk Studentský deník

Syndrom vyhoření ohrožuje až čtvrtinu středoškolských učitelů na Jižní Moravě

V novém výzkumu upozorňují odborníci z Filozofické fakulty MU na klesající pracovní schopnosti učitelů na jihomoravských středních školách. Syndrom vyhoření hrozí zejména služebně starším učitelům.

27.11.2019 v 10:39 | Karma článku: 8.35 | Přečteno: 248 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Musíte mít dobrou fyzičku, říká muž, který ilegálně pronikl do Černobylu

Ve městě Pripjať kdysi žilo okolo padesáti tisíc obyvatel. Po černobylské havárii v roce 1986 byla oblast evakuována a přístup zapovězen. Maxmiliána Pavlase ale lákala natolik, že se rozhodl na místo katastrofy přesto podívat.

25.11.2019 v 15:47 | Karma článku: 9.34 | Přečteno: 510 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Modelka Trnovcová: 90-60-90 je mýtus

O kariéře modelky sní mnoho dívek. Zuzaně Trnovcové se tento sen splnil ve dvanácti letech. Od té doby poznala, že svět modelingu není jen o slávě, ale ani není tak zkažený, jak se povídá. Zkušenost s modelingem ji prý zocelila.

12.11.2019 v 12:29 | Karma článku: 5.30 | Přečteno: 415 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Brněnské univerzity si připomenou významné listopadové události unikátní výstavou

Veřejnost může po téměř dvaceti letech na výstavě spatřit akademické „korunovační klenoty", insignie brněnských primátorů a další symboly města. Součástí expozice budou i besedy s přímými účastníky událostí listopadu 1989.

9.11.2019 v 12:38 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 72 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Januška

Hromadná žaloba - špatný krok

Zákonodárný sbor nadále ignoruje znění Ústavy a základy právního státu. Velká Británie je právním státem bez Ústavy. Převzala zásady z tisíciletých zkušeností. Pravda je kriteriem soudního rozhodování.

24.2.2020 v 13:24 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 70 | Diskuse

Jiří Turner

Připadá někomu nejasné, proti čemu se bude na výzvu Milionu chvilek v Praze demonstrovat?

Pokud ano, stačí vnímat témata: ombudsman popírající smysl této instituce, premiér ve střetu zájmů, státní správa v souladu se zájmy Agrofertu, snaha dostat pod kontrolu státu veřejnoprávní média. Přijde vám to nějak nejasné?

24.2.2020 v 12:27 | Karma článku: 18.94 | Přečteno: 666 | Diskuse

Lucie Pražáková

Nový zákon o realitním zprostředkování - co a kdy musí plnit realitní zprostředkovatelé?

Nový zákon o realitním zprostředkování nebo také "realitní zákon" výrazně zpřísňuje podmínky podnikání realitních zprostředkovatelů. Již nyní však vznikají výkladové nejasnosti a není jednoznačné, kdy vlastně vstoupí v účinnost.

24.2.2020 v 11:45 | Karma článku: 3.31 | Přečteno: 164 | Diskuse

Martin Prášek

Koronavisus v ČR: První zabije drobné živnostníky.

Itálie uzavírá do karantény první města, zavírá v nich bary, kostely, obchody. Otázka koronaviru v Čechách už nezní "jestli", ale KDY. Ale až sem dorazí, budou první mrtví drobní živnostníci. A to se ani nebudou muset nakazit.

24.2.2020 v 9:23 | Karma článku: 31.84 | Přečteno: 1252 | Diskuse

Pavel Chalupský

11. přikázání.

Kdo z nás by dokázal vyslovit desatero? Tři, pět přikázání možná. A teď tu máme 11. přikázání. Já ho nestanovil, to Elán ve své nadčasové písni..

24.2.2020 v 8:10 | Karma článku: 9.58 | Přečteno: 220 | Diskuse
Počet článků 2727 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1117

Stisk je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk je na www.munimedia.cz/kurz/stisk/.
Profilová fotografie: Miroslav Šipula, FSS MU Brno
Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com

Najdete na iDNES.cz