Čtvrtek 5. prosince 2019, svátek má Jitka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 5. prosince 2019 Jitka

Rozpoznat kvalitní burčák může být problém

1. 10. 2009 12:35:03
Brno – Pravý burčák z jižní Moravy. Zaručeně čerstvý burčák. Burčáková sezóna vrcholí a podobné poutače lákají zájemce do pouličních stánků, stejně jako do vyhlášených vinoték. Zájemce tak stojí před otázkou kam zajít, aby jej dostal v odpovídající kvalitě.
Jeden z mnoha stánku v centru BrnaJeden z mnoha stánku v centru BrnaFoto: Radka Stavova

Burčák je prvním výrobkem, který vinaři milovníkům vína nabízí jen pár dní po sklizni vinné révy. Hroznová šťáva kvasí tři až pět dní v závislosti na teplotě ve sklepě a ve chvíli, kdy je přeměna cukru na alkohol nejintenzivnější, vzniká burčák. V České republice se tento nápoj těší velké oblibě, nelze se tedy divit tomu, že kromě vinoték jej lze koupit i ve stáncích na ulicích nebo u silnic. Koupit kvalitní burčák může být pěkně tvrdý oříšek.

Nákup u známých vinařů upřednostňuje devatenáctiletá studentka angličtiny Jana Mynaříková. „V kamenném obchodě dobrého vinaře mám jistotu, že nedostanu třeba jablečný mošt,“ tvrdí. Špatnou zkušenost s nákupem u bezejmenného stánku sice nemá, přesto věří historkám kamarádů a známých o leckdy příšerné kvalitě zde prodávaného burčáku.

S podobnými předsudky lidí bojuje prodejkyně burčáku Zdena Kašiarová denně. Burčák na rohu ulic Česká a Joštova prodává od začátku září a za tu dobu se nesetkala s jedinou výtkou. „Lidé se sem často vrací, protože ví, že u nás dostanou burčák ve výborné kvalitě,“ konstatuje. Mnohdy si jí lidé postěžují na špatný burčák, který ochutnali jinde. Často ve vinotéce nebo vinárně.

Přesto sommeliér Lukáš Oremba nákup na stánku příliš nedoporučuje. Venkovní skladování v teple podporuje kvašení burčáku, a ten rychleji ztrácí na kvalitě. „Na stánku bych si koupil burčák jedině dopoledne, kdy je ještě úplně čerstvý. A odpoledne v případě, že ho dovezli jen před několika málo hodinami,“ dodává. Výhodou kamenných obchodů je, že burčák je uchováván v chladu a kvašení se zpomalí. „Vždy je lepší mít vytipovaného vinaře nebo firmu, kteří kvalitu burčáku garantují. Teprve potom je jedno, kde jej koupíte,“ upřesňuje Oremba.

Jak tedy poznat dobrý burčák? Nejdůležitější je barva. „Bílý burčák by měl mít barvu lehce do zelena. Pokud je spíše hnědá, znamená to, že do burčáku prodejce pravděpodobně něco přimíchal,“ upozorňuje sommeliér. Červený burčák má v ideálním případě krásnou rybízovou barvu, správná barva ale v jeho případě ještě nemusí nutně znamenat kvalitu. Nastupuje tedy druhý faktor – chuť. „Z dobrého burčáku by měl vždy být cítit i alkohol, nejenom cukry,“ dodává. Zároveň uznává, že nezkušený zákazník, který ještě neochutnal dobrý burčák, jen s obtížemi rozpozná kvalitu.

Výroba burčáku zvolna končí a tím spíš je potřeba pečlivě vybírat. „Bohužel se najdou stánkaři, kteří prodávají překvašený burčák smíchaný s jablečnou šťávou a ještě v listopadu vás přesvědčují o jeho špičkové kvalitě,“ varuje Oremba. Ale ani ten nejlepší burčák od nejlepšího vinaře, ať už ze stánku nebo z vinotéky, nelze označit slovem pravý. „Pravý burčák totiž žije maximálně hodinu a šanci ochutnat jej má jen malý okruh lidí,“ říká sommeliér Lukáš Oremba. Při skladování ve vhodných podmínkách je možné udržet vysokou kvalitu burčáku, který se mu pak velice podobá.

Při pití burčáku platí podobná pravidla jako při pití vína. Nejprve si prohlédnout barvu, potom přivonět a pak už jen náležitě vychutnávat. Na rozdíl od vína se s burčákem neťuká.

Radka Šťávová

článek byl posunut po dohodě s redakcí

Autor: Stisk Studentský deník | čtvrtek 1.10.2009 12:35 | karma článku: 16.69 | přečteno: 2165x

Další články blogera

Stisk Studentský deník

Syndrom vyhoření ohrožuje až čtvrtinu středoškolských učitelů na Jižní Moravě

V novém výzkumu upozorňují odborníci z Filozofické fakulty MU na klesající pracovní schopnosti učitelů na jihomoravských středních školách. Syndrom vyhoření hrozí zejména služebně starším učitelům.

27.11.2019 v 10:39 | Karma článku: 7.53 | Přečteno: 221 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Musíte mít dobrou fyzičku, říká muž, který ilegálně pronikl do Černobylu

Ve městě Pripjať kdysi žilo okolo padesáti tisíc obyvatel. Po černobylské havárii v roce 1986 byla oblast evakuována a přístup zapovězen. Maxmiliána Pavlase ale lákala natolik, že se rozhodl na místo katastrofy přesto podívat.

25.11.2019 v 15:47 | Karma článku: 8.94 | Přečteno: 469 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Modelka Trnovcová: 90-60-90 je mýtus

O kariéře modelky sní mnoho dívek. Zuzaně Trnovcové se tento sen splnil ve dvanácti letech. Od té doby poznala, že svět modelingu není jen o slávě, ale ani není tak zkažený, jak se povídá. Zkušenost s modelingem ji prý zocelila.

12.11.2019 v 12:29 | Karma článku: 4.81 | Přečteno: 368 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Brněnské univerzity si připomenou významné listopadové události unikátní výstavou

Veřejnost může po téměř dvaceti letech na výstavě spatřit akademické „korunovační klenoty", insignie brněnských primátorů a další symboly města. Součástí expozice budou i besedy s přímými účastníky událostí listopadu 1989.

9.11.2019 v 12:38 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 67 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Adam Vojtěch jako spasitel českého zdravotnictví

Zdá se, že se konečně po době temna začíná blýskat ve zdravotnictví na lepší časy. Nastupuje sociální inženýrství. Zdá se, že konečně Ano, bude líp.

5.12.2019 v 14:49 | Karma článku: 11.12 | Přečteno: 118 | Diskuse

Lukáš Pachta

Spor o sirotky je jako hilsneriáda

V celé debatě o přijetí syrských dětí z řeckých táborů jde o něco víc než o pomoci těm dětem samotným. Pochopitelně, každé dítě, kterému dokážeme pomoci, v ČR i v Řecku a kdekoli, je investice do budoucnosti lidstva a planety.

5.12.2019 v 14:39 | Karma článku: 5.68 | Přečteno: 121 | Diskuse

Josef Prouza

Lidstvu hrozí zánik kvůli hrozbě globálního oštemplování

Totální zamoření planety razítky a lejstry znamená, že se už brzy udusíme pod tíhou štemplů, šanonů, glejtů a bumážek. S tím se my, členové hnutí SMRAD (SMrt RAzítkové Despocii), nehodláme smířit a jdeme tvrdě do akce.

5.12.2019 v 11:13 | Karma článku: 21.38 | Přečteno: 398 | Diskuse

Ladislav Větvička

Propagandysti všech zemi, rušti aji češti- však vy vite co...

Svět jakoby uplně zblbnul. Projižďam Balkanem a ze všech radyji se ozyva zvrhla propaganda placenych agentu, keři po kongresach vyřvavaju, že se měni klima, doporučuju lezt do zemljanek, přestat cestovat, žrat maso a obdivovat

5.12.2019 v 11:11 | Karma článku: 41.40 | Přečteno: 1647 | Diskuse

Jiří John

Chybné rozhodnutí, nebo pražský Magistrát nemá zájem na třídění BIOodpadu?

Podmínky pro třídění BIOodpadu nejsou výhodné pro obyvatele. Třídit a recyklovat je moderní. Pro pražský Magistrát je to asi jen nutné zlo. Je vidět, že nemá zájem na třídění.

5.12.2019 v 9:27 | Karma článku: 6.00 | Přečteno: 170 | Diskuse
Počet článků 2727 Celková karma 7.32 Průměrná čtenost 1115

Stisk je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk je na www.munimedia.cz/kurz/stisk/.
Profilová fotografie: Miroslav Šipula, FSS MU Brno
Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com

Najdete na iDNES.cz