Rozpoznat kvalitní burčák může být problém
Jeden z mnoha stánku v centru BrnaFoto: Radka Stavova
Burčák je prvním výrobkem, který vinaři milovníkům vína nabízí jen pár dní po sklizni vinné révy. Hroznová šťáva kvasí tři až pět dní v závislosti na teplotě ve sklepě a ve chvíli, kdy je přeměna cukru na alkohol nejintenzivnější, vzniká burčák. V České republice se tento nápoj těší velké oblibě, nelze se tedy divit tomu, že kromě vinoték jej lze koupit i ve stáncích na ulicích nebo u silnic. Koupit kvalitní burčák může být pěkně tvrdý oříšek.
Nákup u známých vinařů upřednostňuje devatenáctiletá studentka angličtiny Jana Mynaříková. „V kamenném obchodě dobrého vinaře mám jistotu, že nedostanu třeba jablečný mošt,“ tvrdí. Špatnou zkušenost s nákupem u bezejmenného stánku sice nemá, přesto věří historkám kamarádů a známých o leckdy příšerné kvalitě zde prodávaného burčáku.
S podobnými předsudky lidí bojuje prodejkyně burčáku Zdena Kašiarová denně. Burčák na rohu ulic Česká a Joštova prodává od začátku září a za tu dobu se nesetkala s jedinou výtkou. „Lidé se sem často vrací, protože ví, že u nás dostanou burčák ve výborné kvalitě,“ konstatuje. Mnohdy si jí lidé postěžují na špatný burčák, který ochutnali jinde. Často ve vinotéce nebo vinárně.
Přesto sommeliér Lukáš Oremba nákup na stánku příliš nedoporučuje. Venkovní skladování v teple podporuje kvašení burčáku, a ten rychleji ztrácí na kvalitě. „Na stánku bych si koupil burčák jedině dopoledne, kdy je ještě úplně čerstvý. A odpoledne v případě, že ho dovezli jen před několika málo hodinami,“ dodává. Výhodou kamenných obchodů je, že burčák je uchováván v chladu a kvašení se zpomalí. „Vždy je lepší mít vytipovaného vinaře nebo firmu, kteří kvalitu burčáku garantují. Teprve potom je jedno, kde jej koupíte,“ upřesňuje Oremba.
Jak tedy poznat dobrý burčák? Nejdůležitější je barva. „Bílý burčák by měl mít barvu lehce do zelena. Pokud je spíše hnědá, znamená to, že do burčáku prodejce pravděpodobně něco přimíchal,“ upozorňuje sommeliér. Červený burčák má v ideálním případě krásnou rybízovou barvu, správná barva ale v jeho případě ještě nemusí nutně znamenat kvalitu. Nastupuje tedy druhý faktor – chuť. „Z dobrého burčáku by měl vždy být cítit i alkohol, nejenom cukry,“ dodává. Zároveň uznává, že nezkušený zákazník, který ještě neochutnal dobrý burčák, jen s obtížemi rozpozná kvalitu.
Výroba burčáku zvolna končí a tím spíš je potřeba pečlivě vybírat. „Bohužel se najdou stánkaři, kteří prodávají překvašený burčák smíchaný s jablečnou šťávou a ještě v listopadu vás přesvědčují o jeho špičkové kvalitě,“ varuje Oremba. Ale ani ten nejlepší burčák od nejlepšího vinaře, ať už ze stánku nebo z vinotéky, nelze označit slovem pravý. „Pravý burčák totiž žije maximálně hodinu a šanci ochutnat jej má jen malý okruh lidí,“ říká sommeliér Lukáš Oremba. Při skladování ve vhodných podmínkách je možné udržet vysokou kvalitu burčáku, který se mu pak velice podobá.
Při pití burčáku platí podobná pravidla jako při pití vína. Nejprve si prohlédnout barvu, potom přivonět a pak už jen náležitě vychutnávat. Na rozdíl od vína se s burčákem neťuká.
Radka Šťávová
článek byl posunut po dohodě s redakcí
Stisk Studentský deník
Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit
Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.
Stisk Studentský deník
Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová
Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.
Stisk Studentský deník
Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku
V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.
Stisk Studentský deník
Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu
Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.
Stisk Studentský deník
Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR
Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.
Stisk Studentský deník
Velitel četníků Aleš Medek: Jsme parta kamarádů, nápad to byl můj
Četnická stanice v Kuřimi funguje nově čtyři roky. Dům ale pochází z období první republiky. Před deseti lety se v domě opravovala střecha a ve vojenském kufru na půdě našli zedníci četnickou výstroj. Tím vše začalo.
Stisk Studentský deník
Norsko je ideální zemí pro duševní zdraví, říká studentka univerzity v Oslu
Po tříletém bakalářském studiu žurnalistiky na Univerzitě Komenského v Bratislavě se Tereza Szalaiová rozhodla pro pokračování v Norsku. V září nastoupila na magisterský program na Univerzitu v Oslu.
Stisk Studentský deník
Neustále se snažíme vymýšlet něco navíc, říká ředitel festivalu BRNO16
Brno16 je festival krátkých filmů, který se v Brně koná bez přestávky již od roku 1960. Letošní ročník proběhne od středy 12. října do neděle 16. října v kinech Art a Cit. Návštěvníci zde mohou zhlédnout filmy z celého světa.
Stisk Studentský deník
Jet na mistrovství světa byla odměna, vzpomínala Denisa Pavlíková
Český výběr svedl na světovém šampionátu konaném v Nizozemsku a Polsku zápasy s těmi vůbec nejlepšími reprezentacemi na světě.
Stisk Studentský deník
Popáleniny vás poznamenají taky na duši, říká ředitelka organizace Popálky
Lékaři ročně ošetří přes 100 tisíc popálených a tři tisíce z nich musí kvůli popáleninám hospitalizovat. O tom, jak z se z minuty na minutu může změnit život, ví z vlastní zkušenosti zakladatelka organizace Popálky Jana Lacinová.
Stisk Studentský deník
Zibura: Dobrodružství je větší, když ho člověk zažívá sám
Brno - Ladislav Zibura o svých cestách napsal pět knih a pravidelně objíždí Česko se svými přednáškami. Rozhovor studentskému médiu Stisk.online poskytl před poslední přednáškou v brněnském kině Scala.
Stisk Studentský deník
Ukrajinská studentka: S Rusy, kteří podporují Ukrajinu, problém nemám
Od začátku války na Ukrajině se jí život změnil ve všech směrech. Den D přišel 8. března, kdy se rozhodla definitivně opustit svoji rodnou zemi. Po dlouhé několikadenní cestě dorazila se svojí matkou do Česka, konkrétně do Brna.
Stisk Studentský deník
Holásková: Prožíváme intenzivní dobu, na práci Červeného kříže jsem hrdá
“Není to práce od osmi do čtyř, pro mnoho lidí od nás je to život,” říká o brněnském Červeném kříži jeho ředitelka Ivana Holásková v rozhovoru o dobrovolnících, pandemii, válce a pomoci uprchlíkům na Ukrajině.
Stisk Studentský deník
Lidé zasadili desítky nových dubů. Cílem akce Stromy pro Brno byla pomoc brněnským lesům
Na místě, kde kdysi stál smrkový les, dnes rostou nové duby zimní. Zasadit si vlastní strom mohli návštěvníci sobotní akce Sázíme stromy pro Brno. Tu pořádala společnost Lesy města Brna v oboře Holedná.
Stisk Studentský deník
Recenze: Po čem muži touží 2 potvrzuje, že čeští diváci touží po stereotypech
Sára Němcová Zazvoníte a otevře vám Jiří Langmajer s pleťovou maskou v dámském prádle. Jestli jste se zatím nezasmáli, nejspíš pokračování české komedie odzíváte.
Stisk Studentský deník
Jízdu mezi stromy si v novém brněnském pumptracku užijí i nejmladší
V brněnské části Bystrc město otevřelo vítězný projekt participativního rozpočtu Dáme na vás. Dráha, která je plná vln a prudkých zatáček, umožňuje aktivní relaxaci v přírodní památce Pekárna.
Stisk Studentský deník
Kúpeľňu použila ako bunker. Dnes Svitlana pracuje na Masarykovej univerzite
Botanička Svitlana Iemelianova utiekla v prvých dňoch ruskej invázie z Ukrajiny. Prijala pracovnú ponuku od Masarykovej univerzity. Prišla do Brna s jedným ruksakom a dvoma deťmi. Teraz pokračuje vo svojom výskume.
Stisk Studentský deník
Ľudia s duševným ochorením často na sociálny byt nedosiahnu
Problém dostupnosti bývania trápi mnoho ľudí s psychickými chorobami už dlhé roky. Ťažkosťou sú najmä nízke finančné príjmy či stigmatizacia. Pomôcť by mali nielen sociálni pracovníci, ale aj ombudsman.
Stisk Studentský deník
Lykožrútová kalamita spôsobila, že niektoré lesy oxid uhličitý viac produkujú ako pohlcujú
České lesy prestávajú plniť úlohu pľúc republiky. Holiny spôsobené lykožrútovou kalamitou oxid uhličitý viac vyrábajú ako pohlcujú.
Stisk Studentský deník
Lidé s rakovinou plic se mohou nově léčit v Plicním centru Masarykova onkologického ústavu
Masarykův onkologický ústav na Žlutém kopci otevřel nové centrum pneumologie a intervenční bronchologie. Nemocným jsou k dispozici nové ambulance a bronchoskopický sál, který umožňuje lékařům provádění všech zákroků a vyšetření.
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |
- Počet článků 2823
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1121x
Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com
Seznam rubrik
Oblíbené stránky
- Katedra žurnalistiky FSS MU Brno
- Magazín M, časopis Masarykovy univerzity
- Stisk, studentský zpravodajský online deník na Facebooku
- Stisk online, studentský zpravodajský online deník (plná verze)
- Atrium, časopis Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity
- Muni TV, studentská televize Masarykovy univerzity
- Humans of FSS
- Stisk, studentský zpravodajský online deník na Twitteru
- Stisk, studentský zpravodajský online deník na Instagramu
- Stisk, studentský zpravodajský online deník na YouTube