Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vitariánství je hlavně životní styl

Michal K. a Barbora Chvátalová jsou vitariáni. Tvrdí, že s jejich speciálními stravovacími návyky je spojeno spoustu pozitivního. Čerstvé ovoce a zelenina vám prý zajistí svěží život plný energie.

Dvaadvacetiletý Michal K. je zakladatelem komunity vitariánů na internetu a začínajícím podnikatelem v oblasti zdraví a zdravé výživy. Dvaadvacetiletá Barbora Chvátalová, studentka psychologie, se nejdříve o vitariánství rok aktivně zajímala. Následně tomuto životnímu stylu zcela propadla.

Zkuste vysvětlit, co to vitariánství vlastně je.

Barbora: Je to syrová rostlinná strava. Člověk jejím prostřednictvím bere odpovědnost za své zdraví do svých vlastních rukou.

Michal: Vitariánství je v našich končinách poměrně neznámý směr výživy. Je to zjednodušeně řečeno další krok po veganství, kdy přijímáme potravu v tepelně nezpracované podobě tak, jak nám ji servíruje příroda.

Proč syrové a ne vařené?

Michal: Potravinu značně znehodnocuje vystavení teplotě nad čtyřicet dva stupňů Celsia. Její výživový potenciál rapidně klesá, zatímco náročnost trávení ohromně vzrůstá. Tato energie pak chybí jinde. Únava a slabá imunita mohou být jedním z důsledků nedostatku energie. Životní styl vitariána takovou náročnost postrádá a je tedy výrazně energičtější.

Co konkrétně vitarián může jíst a co jíst nesmí?

Michal: To je velmi dobrá otázka. Není to o tom, že vitarián něco nesmí, naopak může vše. Je to jen otázka volby. Vitarián volí stravu takovou, která se skládá z nevařených pokrmů, například z čerstvého ovoce, syrové zeleniny, ořechů, semínek, klíčků, případně i speciálních „superpotravin“.

Co jsou to „superpotraviny“?

Barbora: U nás nejsou „superpotraviny“ zatím příliš rozšířené, nicméně například v USA či Anglii se těší obrovské oblibě. Je to třeba čokoláda z nepražených kakaových bobů, to znamená, že čokoláda neprošla tepelnou úpravou. Jsou to také různé typy mořských řas. Já pro zpestření stravy jím syrové olivy a neztužený palmový tuk smíchaný s banánem a čokoládou.

Co si vitarián dá rád k pití?

Barbora: Překvapivě vodu.

Michal: Anebo různé ovocné a zeleninové šťávy.

Barbora: S čajem je to komplikované. Někteří vitariáni si připravují čaj speciálním způsobem. Nadrtí šípky, různé ovoce a bylinky a nechají to přes noc ve vodě, ráno si to ohřejí zhruba na čtyřicet stupňů Celsia. Hodně horké a hodně chladné, jako například čaj a zmrzlina, ničí přirozenou tvorbu vitamínu B12 ve střevě a je potřeba tento vitamín dodávat externě.

Jak a proč jste se rozhodli pro tento životní styl?

Michal: Já se jako vitarián stravuji asi rok a celé to u mě začalo jako experiment. Řekl jsem si, že to zkusím na třicet dní a uvidím, co se stane. Ten experiment trvá doteď a byla by hloupost nepokračovat. Pociťuji na sobě samé pozitivní dopady.

Barbora: Já jsem byla rok pasivní vitariánkou. V této době jsem se snažila o vitariánství co nejvíce dozvědět. Potom jsem se rozhodla, že se tak zkusím i stravovat.

Michal: Se změnou stravovacích návyků jsou spojené tělesné i psychické změny. Mysl je provázána se stavem těla a díky čerstvé stravě má člověk čistou hlavu a dokáže se například na problémy dívat z jiné perspektivy.

Co považujete za největší přínos vitariánství?

Barbora: Člověk může díky tomuto životnímu stylu dosáhnout svého maximálního potenciálu. Aby převládly pozitivní účinky, stačí, když je padesát procent stravy syrové. Při osmdesáti procentech probíhají výrazné očistné procesy.

Michal: Celkově se mění spousta tělesných aspektů. Člověku se zlepší zrak, zbaví se zažívacích problémů, má zdravější nehty a vlasy, přestanou se kazit zuby a zlepší se celková imunita těla. Zajímavé také je, že pot ztratí nepříjemný zápach, který je indikátorem přítomnosti toxinů v těle.

Barbora: Vitariánství jako způsob stravy je pouze jedním pilířem zdravého životního stylu. Dále sem spadá například pohyb v přírodě, zájem o etiku a duchovní rozvoj. Celkově aktivní, pozitivní a vědomý přístup k životu.

Zní to moc idylicky. Jaké jsou stinné stránky vitariánství?

Michal: Při prudké změně stravování to může být pro tělo obrovský šok. Proto bych doporučil lidem, aby do svého jídelníčku zařadili syrovou stravu pozvolna a postupně její množství zvyšovali. Já osobně jsem do toho šel po hlavě, takže to byl pro mé tělo nepříjemný šok, zpočátku spojený se zažívacími problémy. Během prvního měsíce jsem měl časté pocity mdlob, bolela mě hlava a měl jsem kruhy pod očima. Tělo se mi čistilo přes pleť a měl jsem spoustu pupínků, ale to vše jen dočasně a navenek. Uvnitř jsem se postupně začínal cítit dobře a lépe než kdy dřív.

Barbora: Já osobně jsem první měsíc vykašlávala hleny, kterými bylo mé tělo za dlouhé roky zaneseno. Dříve jsem bývala často nemocná, ale od změny stravovacích návyků a očistění svého těla jsem celý rok ještě nemocná nebyla.

Založil jste internetovou komunitu vitariánů, co vás k tomu vedlo?

Michal: Tou největší překážkou při jakékoliv změně životního stylu může být málo podpory či pochopení ze strany našeho okolí a pocit, že jsme v tom sami. Chtěl jsem pro začínající vitariány vytvořit místo umožňující sdílet zkušenosti, pocity a možné problémy s ostatními. Poskytnou lidem přístup k informacím multimediálního charakteru, který je naší generaci nejbližší.

 

Lenka Ošťádalová

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 22.11.2009 17:15 | karma článku: 30,34 | přečteno: 5147x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 248x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 162x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 131x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 140x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com