Brňané se připojí k veřejnému čtení Bible

Umělci, děti, důchodci, akademici, zaměstnanci ve veřejné správě, studenti a podnikatelé. Všichni tito budou veřejně předčítat z Bible na brněnské ulici Kobližná.

V Brne se bude predcitat z BibleEva Krivankova

Brno - Předčítání z Bible od dobrovolníků různých profesí a různého věku si poslechnou návštěvníci akce Brno čte Bibli. Číst se bude od pondělí do pátku na ulici Kobližná u Knihovny Jiřího Mahena.

„Jako čtenář se sice zapojit nechci, ale jako posluchač se určitě půjdu podívat,“ řekla studentka Vendula Nováková. Dobrovolníci budou předčítat z překladu od Alexandra Fleka, známého jako Bible, překlad 21. století, zkráceně Bible21. Naváží tak na loňský ročník, který sloužil především jako propagace tohoto nového překladu. Letos je dovoleno číst i z jiných verzí knihy. „Jde hlavně o propagaci Bible jako takové a o přiblížení jejího poselství a hodnot naší současné společnosti,“ uvedl koordinátor brněnského čtení Pavel Eleder. Brněnští pořadatelé zvolili právě Bibli21, protože je podle nich nejbližší řeči a myšlení běžného člověka.

„Na každou hodinu se přihlásí tři čtenáři, kteří se ve čtení budou průběžně střídat,“ přiblížil organizaci Eleder. Posluchači si mohou vybrat z pěti dnů. Každý den předčítají lidé jiné profese. V pondělí umělci, v úterý akademici, ve středu studenti, ve čtvrtek zaměstnanci ve veřejné správě a podnikatelé a v pátek děti a důchodci. Podle Eledera je stále dost volných míst, a to především pro studenty. Zájemci se mohou stále přihlašovat přes internetové stránky www.brnoctebibli.cz. Z umělců přislíbili účast například brněnský herec Jiří Hajdyla nebo malířka Marie Plotěná.

Slavnostní zahájení se uskuteční v neděli v šest hodin večer v Mozartově sále divadla Reduta. Na programu je komponovaný pořad čtení Bible a hudby v podání brněnských herců a hudebníků a projev překladatele Bible21 Alexandra Fleka. Večera se zúčastní i brněnský primátor Roman Onderka, pod jehož záštitou se akce uskuteční.

Brněnské čtení je součástí Celonárodního čtení Bible, na které je nyní oficiálně přihlášeno bezmála devadesát měst. Letošní čtení je druhým ročníkem této akce. V Brně se loni četlo na náměstí Svobody, letos organizátoři čtení přesunuli dva týdny před začátkem na ulici Kobližnou. Podle Eledera byly důvodem obstrukce radnice městské části Brno-střed. Organizátorem čtení v Brně je Občanské sdružení DEN a na přípravách akce se podílejí především evangelikální církve.

 

Eva Křivánková

Autor: Stisk Studentský deník | pátek 26.3.2010 10:00 | karma článku: 17,52 | přečteno: 1398x
  • Další články autora
  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com