Novinka na svahu: metrové lyže s metalovou patkou

18. 03. 2011 14:00:28
Teplota kolem nuly, mírný severní vítr, bílé zasněžené svahy a hrstka nadšenců prohánějících se na kratičkých lyžích s názvem Rax ski. Takový obrázek je v současnosti k vidění v mnoha zimních střediscích.
Lyže Rax jsou vhodné i pro milovníky adrenalinových sportů nebo na zdolávání překážek.
Lyže Rax jsou vhodné i pro milovníky adrenalinových sportů nebo na zdolávání překážek.Lenka Tůmová

Pětadvacetiletý Jiří Čermák je vášnivým lyžařem už odmalička. Přestože klasické sjezdové lyžování zbožňuje, letos se rozhodl vyzkoušet něco trochu jiného. Nebyl to však snowboard ani běžky. Mladíkův zájem vzbudily poloviční lyže s metalovou koncovkou takzvané Rax ski, které si v těchto dnech oblibuje stále více lidí. „Jsou perfektní, díky nim si lyžování vychutnám na sto procent,“ míní Čermák.

Novinka ve světě lyží je určena pro sváteční lyžaře i profesionály. „Raxy jsou mnohostranně použitelné. Potěší nejen začátečníky, ale i velmi zkušené lyžaře. Jejich využití se odvíjí od zájmu majitele, který sám diktuje styl jízdy,“ řekl jeden z distributorů Rax ski Zdeněk Klečka. Podle něj mohou jezdci lyže používat na upraveném svahu i v extrémních terénech. To potvrzuje i Čermák. „Člověk nepotřebuje umět speciální techniku jízdy, lyžuje podle svých schopností. Na sjezdovce může vyjíždět klasické nebo carvingové obloučky, v hlubokém sněhu si pak může užívat freeridingu, což nejvíce baví právě mě,“ vysvětluje mladý lyžař.

Netradiční lyže Raxy, které jsou dlouhé pouze metr, mají mnoho výhod. Podle Klečky je velkým přínosem to, že se dají převážet v kufru auta. Jezdci tak nemusí zbytečně utrácet za nákup střešního nosiče. Klíčovou výhodou Raxů je také jejich univerzální využití. Díky nastavitelnému vázání mohou na jedněch lyžích jezdit děti i dospělí, čímž rodina ušetří nemalé peníze. „Kratší lyže jsou navíc šetrnější k nohám, a tak si lyžování mohou užívat i lidé mající problémy s koleny,“ přiblížil Klečka.

Především díky lehké ovladatelnosti a stabilitě si Raxy oblíbili i ti, kteří nepatří mezi výborné lyžaře. „Moje kamarádka neuměla příliš lyžovat a s klasickými lyžemi zápolila. Pak ale zkusila Raxy a lyžování ji začalo bavit. Kratší lyže pro ni byly stabilnější, bezpečnější a mohla s nimi snáze zatáčet. Pokud navíc ztratila rovnováhu a zaklonila se, metalová koncovka ji podržela a vrátila do správného postoje,“ upřesňuje Čermák s tím, že patky lyží mohou plnit ještě další funkce. „Když jedu z prudkého kopce, mohu na ně přenést váhu a brzdit nebo jet stabilně dál. V té chvíli si připadám jako surfař v obrovských vlnách,“ líčí mladík.

Například Ondřej Macek by ale své carvingové lyže za Raxy nikdy nevyměnil. „S krátkými lyžemi si sjezd neužiji. Během jízdy se totiž zaměřuji na rychlost a dlouhé vykrojené oblouky, což mi Raxy neumožní. Na to, abych mohl jezdit pravým carvingovým stylem, potřebuji mít kvalitní vybavení včetně těžkých a přiměřeně dlouhých lyží, které mě podrží i na zmrzlém povrchu,“ uzavřel Macek.

Rax ski jsou na světě od roku 2009. Myšlenka vyrobit něco podobného ale vznikla už před několika desítkami či stovkami let, kdy staří horalové potřebovali sjet z hor do nížin. A jelikož nebyl terén upravený, začali si klasické lyže uřezávat za patou, aby se jim lépe sjíždělo.

Autor: Lenka Tůmová

Autor: Stisk Studentský deník | pátek 18.3.2011 14:00 | karma článku: 15.66 | přečteno: 1892x

Další články blogera

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma článku: 7.83 | Přečteno: 157 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma článku: 7.73 | Přečteno: 149 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 62 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma článku: 7.99 | Přečteno: 131 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 2823 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1116

Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...