Chci si opět vybojovat své místo v týmu, plánuje třinecký útočník Adam Rufer

18. 05. 2015 20:43:57
V letošní hokejové sezoně dominoval tým Ocelářů, kterým uteklo zlato až v sedmém rozhodujícím zápase s Litvínovem. Z důvodu zranění nemohl třinecký hráč Adam Rufer nastoupit, avšak jeho cílem je znovu si vybojovat místo v A-týmu.

Brno – Letošní sezonu zakončili třinečtí hokejisté ziskem stříbrné medaile. Teď Oceláře čeká odpočinek a po něm letní příprava. Pro třineckého odchovance Adama Rufera byla letošní sezona obzvlášť náročná, jelikož kvůli svému zranění mohl jen fandit z tribuny.

Jak jste se dostal k hokeji?

Přivedli mě k němu rodiče, když mi bylo asi pět let. Vzali mě na zimák, abych si zkusil zabruslit. Začalo mě to bavit a od té doby jsem s tímhle sportem nedal pokoj.

Kolik let a jaké vlastnosti by měl mít někdo, kdo chce začít hrát hokej?

Co se věku týče, je to hodně individuální. Znám kluky, kteří začali bruslit po oslavách čtvrtých narozenin. Seznámil jsem se však i s takovými, kteří začali až v deseti letech. Ideální věk podle mě neexistuje. Nejdůležitější je, aby děti hrály hokej rády, aby je to bavilo. Přece jen to pro ně ještě není práce, ale zábava. Na to by se nemělo zapomínat.

Jak dlouho hrajete za Třinec?

S výjimkou jedné sezony, ve které jsem hrál za jiný tým, jsem věrný Ocelářům celý život. Za A-tým hraju od sezony 2011/2012.

Co bylo nejtěžší na tom prosadit se v prvním týmu Ocelářů?

Dostat se do jednoho z nejlepších hokejových družstev v naší soutěži není nic jednoduchého. Řekl bych, že celou dobu bojuju o své místo v sestavě. Pořád nemám nic jistého, protože konkurence je obrovská. V A-týmu bylo všechno najednou rychlejší. Člověk měl na všechno méně času. Hra začala být silovější a soupeři zkušenější. Všechny tyto změny posunuly kvalitu a náročnost hokeje o stupeň výše.

Jaká je vaše obvyklá úloha na ledě?

Hraju na pozici útočníka. Mým prvotním úkolem ovšem není střílet v každém zápase tři branky. Od toho máme jiné hráče. Jsem tam spíše proto, abychom gól nedostali. Dále se snažím vzít soupeři kyslík a připravit je pro naše top hráče, kteří se proti unaveným obráncům prosadí snáze.

Můžete ve zkratce popsat, jak vypadá typický den profesionálního hokejisty?

Počas sezony rozlišujeme zápasový a nezápasový den. Pokud máme zápas, dopoledne se lehce rozbruslíme, pak si dáme oběd dle libosti a večer se snažíme vyhrát utkání. Volný čas v tomto dni každý využívá po svém. Většinou lenošíme nebo spíme. V nezápasový den míváme dopoledne trénink na ledě, potom trénink v posilovně a po něm regeneraci. Někteří chodí na zimák i odpoledne, ale to je individuální.

Kvůli zranění jste vynechal letošní play-off. Co to pro vás znamenalo?

Zápasy jsem prožíval daleko více, než kdybych byl přímo v akci. Na ledě je člověk unavený, nemá čas řešit, jestli je nervózní nebo ne. Tam se prostě hraje, jak nejlépe to jde. Osobně bych určitě radši bruslil, protože sledovat takové zápasy jen z tribuny a nemít možnost přiložit ruku k dílu mi nedělalo moc dobře.

Kdy vás zase uvidíme hrát?

Pevně věřím, že v příští sezóně mě mé zranění už nebude omezovat.

Koho tipujete na celkové vítězství letošního mistrovství světa v ledním hokeji?

Mistrovství sleduju, dokonce jsem byl na některých zápasech osobně. Podle mě vyhraje Kanada. Mají perfektně poskládaný tým a všichni dodržují svůj nastavený systém. Za dosavadní výsledky by si vítězství určitě zasloužili.

Kdo je váš hokejový idol a proč?

Nemám žádný hokejový idol, žádnou modlu. Obecně se mi líbí hráči, kteří umí nejen útočit a střílet branky, ale také bránit a hrát do těla.

Jak se vám líbí nová třinecká hala?

Zázemí v nové Werk aréně je na fantastické úrovni. Je to jeden z nejmodernějších stadionů v Česku. Myslím si, že může konkurovat i evropským sportovním halám.

Jaké jsou vaše cíle do budoucna?

Mé plány nesahají dále než za příští sezonu. Soustředím se na to, abych si zase vybojoval místo v týmu. Chtěl bych si vylepšit pozici a být platnějším hráčem pro družstvo.


Adam Rufer pochází z Třince. Prošel mládežnickými kategoriích třineckých Ocelářů a ve svých dvaceti letech začal hrát za první hokejový tým Třince. Ve svém volném čase se snaží vyvažovat sport lenošením. Baví ho golf, tenis i fotbal. Nad jiným než hokejovým povoláním nikdy nepřemýšlel. Přál by si, aby se mohl živit hokejem co nejdéle.

Autor: Pavla Bazgierová

Autor: Stisk Studentský deník | pondělí 18.5.2015 20:43 | karma článku: 16.94 | přečteno: 267x

Další články blogera

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma článku: 7.83 | Přečteno: 157 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma článku: 7.73 | Přečteno: 149 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 62 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma článku: 7.99 | Přečteno: 131 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.34 | Přečteno: 564 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 300 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 2823 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1116

Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...