České nohy proti rumunským: Nohejbalisté znají své soupeře

Hned dvakrát narazí čeští reprezentanti na nohejbalovém mistrovství světa na Rumuny. Utkají se v soutěži trojic a jednotlivců. Letošní mistrovské boje mohou fanoušci sledovat v brněnské hale Vodova od 18. do 20. listopadu.

Brno - Nohejbaloví reprezentanti nastoupí v základních skupinách do zápasů proti Rumunsku a Spojeným státům. Minulý týden o tom rozhodli brněnský patriot Petr Švancara a bývalý nohejbalový reprezentant Jan Pospíšil, kteří losovali složení hracích skupin. Letos se poprvé mužské mistrovství rozdělí na dvě divize, teprve z nich vzejdou týmy pro postup do dalších kol. “I týmy, které se na minulé šampionáty nedostaly, mají šanci poprat se o postup. Rozdělením do divizí chceme zlepšit kvalitu šampionátu,” vysvětlil Kamil Kleník, prezident Českého nohejbalového svazu.

Trojice se připravují v Nymburku.

Mezi jedenadvaceti týmy česká reprezentace tradičně atakuje pozici favorita. Hrozbou mohou být Slováci a právě Rumuni. “Jsem rád, že se s Rumunem utkáme v singlu. Nemůžeme ho totiž potkat dřív než ve finále. Je to těžký soupeř,” potvrdil vážnost situace reprezentující nohejbalista Radek Pelikán. Trenér českého týmu Petr Gulda zdůraznil, že ostatní družstva nechce podceňovat, protože od posledního šampionátu se mohla jejich hra změnit. “Úroveň hráčů poznáme až při zápasech. Zatím není jasná nominace a my nejsme schopni sledovat místní ligy všech zemí,” vysvětlil Gulda.

Novému míči od firmy Gala nohejbalisté přezdívají Mickey Mouse

Brno vnáší nový rozměr

Před čtyřmi lety se nohejbalisté utkali v Nymburce, letos Mezinárodní nohejbalová unie přesunula mistrovské klání do Brna. Do haly Vodova se vejdou až tři tisíce fanoušků. Většina lístků už je vyprodána. Petr Gulda z tak velké návštěvnosti cítí respekt: “Vybral jsem ostřílené hráče. Nemůžeme se dovolit zkoušet nováčky. Třítisícová hala může s psychikou pěkně zamávat.” V širším kádru zatím převažují jména z klubu Sokol Modřice, který se překvapivě nedostal do tuzemského superfinále. “Modřičtí kluci jsou zkušení a já jsem přesvědčen, že s nimi mohu uspět,” dodal trenér. O užší nominaci rozhodne Gulda 13. listopadu po druhém soustředění v Nymburce.

Petr Švancara právě vylosoval soupeře pro Českou republiku.

Kromě rozdělení do divizí a přesunu dějiště šampionátu čeká nohejbalové fanoušky ještě jedna změna. “Kvůli většímu počtu týmů jsme program rozdělili do tří dnů. Na finále ve všech kategoriích si tak počkáme do neděle,” oznámil Jiří Šmejkal, manažer nohejbalové reprezentace. V pátek se utkají týmy v základních skupinách, v sobotu diváci uvidí boje o čtvrtfinále a semifinále.

Sekorovi maskoti - práce všeho druhu

O zábavu mezi zápasy se postarají maskoti. Mezinárodní nohejbalová unie pro letošní šampionát zvolila postavičky z příběhů Ondřeje Sekory - Ferdu Mravence a brouka Pytlíka. “Mezi Ferdou a Broukem Pytlíkem je dobrý vztah, mohou se pošťuchovat a bavit lidi. Mohou se i rozdělit a každý burcovat fanoušky v jedné ze dvou hal, kde se bude hrát,” řekl Kleník. 

Nohejbaloví maskoti se veřejnosti představili 29. října na superfinále v Praze. První ostrý výstup si tu vyzkoušeli i herci maskotů. “Kluci mají dobrou kondičku, ale to nestačí. Musí taky umět rozvířit zábavu,” prozradil Jan Bartůněk, který má na starosti organizaci ceremoniálů a doprovodného programu. V maskách budou účinkovat bývalí sportovci se smyslem pro humor, kteří zvítězili v konkurzu. Jejich jména Bartůněk neprozradil.

Autor článku: Markéta Lankašová

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 1.11.2016 22:40 | karma článku: 20,64 | přečteno: 140x
  • Další články autora
  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com