Stisk Studentský deník

Češi za vánočními trhy jezdí nejčastěji do Vídně

12. 12. 2016 23:58:57
S adventem jsou již tradičně spojeny vánoční trhy. I když jsou stále častější i v menších městech České republiky, spousta Čechů v období adventu vyráží za hranice. Na prvním místě se stále drží Vídeň.

Vídeň – Nejznámější vánoční trhy v Rakousku Christkindlmarkt začínají před vídeňskou radnicí tradičně již v polovině listopadu. Ke stánkům, kde je možné si koupit například ručně vyrobené vánoční ozdoby nebo punč, každoročně míří tisíce Čechů. Ač je Vídeň od českých hranic blízko a cesta autem není náročná, každoročně stoupá zájem o organizované zájezdy autobusem. „Před zhruba šesti lety přišel trošku útlum, turisté chtěli objevovat i ne tolik tradiční vánoční trhy, například v Budapešti nebo Krakově. Od minulé sezóny je u nás ale opět největší zájem o Vídeň,“ řekla Kamila Kundrátková, která společně s kamarádkou Janou Hnízdilovou organizuje zájezdy za vánočními trhy zejména pro základní a střední školy. „Pokud se někdo do Vídně chystá, je podle mě nejlepší vyvarovat se víkendu a pátku, to je totiž největší nával turistů,“ poznamenala Kundrátková. S tím souhlasí i Hana Komárková, která ve Vídni několik let žije a v době vánočních trhů má na vídeňském náměstí Stephansplatz i svůj stánek, kde prodává skleněné ručně malované ozdoby na stromeček. „Na jednu stranu jsem ráda, že sem turisté jezdí hlavně na trhy. Na druhou stranu mi je líto, že si neprojdou město, ale jen trhy a pár nejznámějších památek. Vídeň je krásná, je tu spousta malebných uliček, které stojí za prozkoumání,“ řekla Komárková. Její stánek s ozdobami je mezi turisty oblíbený. „Samozřejmě se snažím jít s trendy, aby o mé věci byl zájem. Mám ale svůj styl, který si chci držet. Nemám ráda přeplácané ozdoby, což spousta lidí ocení. Obchody mi jdou velmi dobře,“ zhodnotila Hana Komárková.

Dle slov Kamily Kundrátkové je Vídeň atraktivní také proto, že kromě vánočních trhů nabízí i hodně památek. Cílem turistů jsou například Schönbrunn, Stephansdom, Prater nebo neogotická radnice. Právě před ní jsou nejznámější trhy Christkindlmarkt, které je možné navštívit až do Štědrého dne.

Autor: Karolína Bulisová

Autor: Stisk Studentský deník | karma: 18.49 | přečteno: 231 ×
Poslední články autora