Rozhovor: Ve volbách může vždy vyhrát někdo jiný než favorit, říká brněnský politolog

Miloš Zeman oznámil kandidaturu na post prezidenta. Dodal také, že se nebude účastnit mediálních debat. K Zemanovu rozhodnutí kandidovat se vyjádřil politolog z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Lubomír Kopeček.

Miloš Zeman ohlásil, že bude obhajovat post prezidenta republiky v příštích volbách. Bylo to překvapivé rozhodnutí, nebo spíše očekávatelné?

Zvu-li na Pražský hrad tisíc lidí, dá se předpokládat, že jim nejdu oznámit konec své politické kariéry.

Zeman je považován za favorita příštích prezidentských voleb. Lze tvrdit, že je neporazitelný?

V každých demokratických volbách může vyhrát někdo jiný než předpokládaný favorit. Je rok před volbami. V tuto chvíli vůbec není jasné, kdo bude kandidovat. Nikdo neví, co se stane v průběhu následujících měsíců třeba z hlediska prezidentova zdravotního stavu nebo z hlediska jeho zásahů do české politiky. Dále tu také máme parlamentní volby a je otázka, jak po nich bude Miloš Zeman postupovat. To všechno může mít vliv.

Na tiskové konferenci k oficiálnímu ohlášení kandidatury současný prezident oznámil, že se nebude účastnit žádných mediálních debat. Nemůže mu takové rozhodnutí ve výsledku uškodit?

Myslím si, že mu to může naopak pomoci. Domnívám se, že to je velmi rozumná strategie, kdy se vyhne ze zdravotního hlediska poměrně náročným akcím, v případě, že by nebyl v nejlepší zdravotní kondici. A druhá neméně podstatná věc je, že on ty debaty na rozdíl od ostatních kandidátů nepotřebuje. V tuto chvíli je prezident už čtyři roky a v podstatě tím. jak funguje, tak vede po celou dobu volební kampaň.

Zeman je známý jako politik, který si nebere servítky a i během vykonávání prezidentské funkce stál za některými kontroverzními výroky. Dá se říct, jestli teď, po ohlášení své kandidatury, bude nějakým způsobem měnit své chování?

Ono je dobré rozlišovat. Ten řekněme lidový styl jeho vystupování je pro nemalou část jeho voličů docela atraktivní a je to jeden z podstatných důvodů, proč ho volí. Na druhou stranu nedává z jeho hlediska smysl překročit určitou mez, kdy by ho některý z jeho výroků mohl začít poškozovat. To bylo vidět i u poněkud vulgárnějšího způsobu jakým hovořil před dvěma lety v českém rozhlase. Tehdy se ukázalo, že to je pro některé jeho podporovatele opravdu moc. Myslím si však, že v tomto směru on jistou sebereflexi má, takže se bude udržovat v nějakých mantinelech.

Dá se už v tuto chvíli říct nějaké jedno či dvě témata, která budou v příštích prezidentských volbách pro voliče těmi nejdůležitějšími?

Když se podívám na minulé prezidentské volby, tak tam také žádné silné hlavní téma nebylo. Vzhledem k tomu, jak je nastaven úřad prezidenta v českých poměrech, se podobné téma i těžko hledá. Předpokládám, že Miloš Zeman bude podle toho, co se bude v tu dobu dít, vystupovat stylem, který může být nazván populistický, ale zároveň bude vycházet vstříc očekáváním svých voličů.

MICHAEL MALÍK

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 12.3.2017 22:02 | karma článku: 13,75 | přečteno: 521x
  • Další články autora
  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com