Fotbalová Sparta šlape sama po sobě. Přitom se tváří, že je vše v pořádku

17. 03. 2017 15:25:29
Sparta Praha je historicky nejbohatší a nejúspěšnější fotbalový klub v Česku. Stále sice je nejbohatším klubem v zemi, ale nejúspěšnějším už není ani zdaleka. Co způsobilo proměnu kdysi “železné“ Sparty na průměrný český tým?

Fotbalová Sparta je ve výsledkové a herní krizi, která nemá v její historii obdoby. Ligu vyhrála naposledy v sezóně 2013/2014 a letos se s titulem pomalu loučí už po 20. kole, kdy ztrácí na vedoucí Slavii devět bodů. Do konce soutěže ještě zbývá deset zápasů a stát se v nich může všechno. Nicméně i kovaní Sparťané přestávají věřit tomu, že by jejich tým dokázal překonat stále velmi silnou Plzeň a ve velké pohodě hrající Slavii. Tak mizerná je současná pozice pražské Sparty. V krizi je však klub už několik let a současný stav je pouhým vyvrcholením řady přehmatů, kterých se vedení v čele s majitelem Danielem Křetínským v posledních letech dopustilo.

Největší Křetínského slabinou v roli majitele Sparty je fakt, že má spoustu dalších pracovních aktivit, takže nemá absolutní přehled o tom, co se v jeho klubu doopravdy děje. On a jeho kolegové z vedení sice tvrdí, že spolu o všem diskutují, ale je velký rozdíl mezi tím něco vidět, nebo o tom jen slyšet. Tímto se dostáváme k jádru většiny problémů současné Sparty. Je to absence generálního ředitele, který by tvořil efektivní spojku mezi majitelem a trenérem a hlavně by měl zodpovědnost za nejdůležitější rozhodnutí. Žádoucí je rovněž dokonalá znalost fotbalové prostředí a všech jeho specifik. Současné sparťanské vedení totiž absolutně nezvládá komunikaci s fanoušky, chod kabiny či sportovní směřování klubu. Křetínský by si měl konečně uvědomit, že potřebuje muže, který má zkušenosti, přehled a kontakty. Ale hlavně si umí obhájit vlastní rozhodnutí nejen před představenstvem, ale hlavně před veřejností.

Copak Křetínský neviděl, jak trojice Paclík – Šádek – Vrba vytáhla Plzeň z fotbalového suterénu až do “nablýskaného sálu“ Ligy mistrů? Nebo jak je nyní Slavia, která byla před dvěma roky jednou nohou v druhé lize, jasně nejlepším týmem soutěže? A není to jen zásluhou čínských peněz. Opět zde funguje jasná osa: majitel - generální ředitel – trenér. Nabízí se pouze jedna odpověď. Křetínský to prostě vidět nechce. Ale v jednoduchosti je síla a zde to platí dvojnásob. Oba zmíněné kluby jsou důkazem toho, že je potřeba nastavit určitý směr, kterému budou všichni v klubu věřit. Pak už jen stačí převést klubovou vizi na hřiště a výsledky se zákonitě dostaví. Současná Sparta žádnou takovou sportovní filosofii nemá, a pokud ano, tak jí vydrží maximálně pár zápasů. Pak přijde první nezdar, vedení začne být nervózní a vše se vrátí do starých kolejí. A právě v takové chvíli by měl zakročit generální ředitel, který by situaci uklidnil a vyřešil.

Nelze však házet všechnu vinu jen na vedení. Také hráči mají na současné krizi lví podíl. Na papíře je současný sparťanský kádr velmi silný, ne-li nejsilnější v lize. Ale papír je jedna věc a skutečnost věc druhá. Při detailním pohledu na sparťanskou soupisku je patrná nekoncepčnost, s jakou byl tento tým tvořen. Ještě na začátku léta měl tehdejší trenér Zdeněk Ščasný k dispozici silný a vyrovnaný kádr. Na konci přípravy byl však tým o hodně slabší, protože jej opustili dva hráči, které Sparta doteď nedokázala nahradit. Jedná se o útočníka Patricka Schicka a obránce Jakuba Brabce. Schick měl být útočníkem číslo jedna, k čemuž měl ideální technické i fyzické předpoklady. Brabec se zase vypracoval v lídra obrany, který nejenže skvěle bránil, ale zároveň i dával důležité góly. Najednou byli oba pryč, a to bez pořádného vysvětlení. Až postupně vyšlo najevo, že za jejich odchod mohlo hlavně ego trenéra Ščasného, který by oba hráče pravděpodobně dusil na lavičce. Start sezóny však ukázal, že budou chybět víc, než si Ščasný s vedením dokázali připustit.

Sparta vstoupila do nového ročníku špatně, zejména co se týče kvality hry. Nebyla schopna soupeře přehrát v útoku a zároveň špatně bránila,což vyústilo ve spoustu laciných gólů. Vrchol zmaru nastal v domácím derby proti Slavii, kdy sešívání přehrávali Sparťany na každém metru hřiště a ti s tím nebyli schopni nic dělat. Tato bezmoc porvat se s nepříznivým stavem je však pro současný tým typická a souvisí se skladbou kádru. Fotbalisté, kteří v současné době nastupují, sice dokáží přehrát soupeře jako Příbram či Jihlava, ale když se mají utkat s týmem ze špičky, tak opakovaně selhávají. Čím to je? Spartě chybí hráči, kteří by se za ni chtěli rvát. Nejlépe to jde vidět v zápasech proti Plzni, které často rozhodovaly o titulu. Zatímco Sparťani si šli zahrát fotbal, tak Plzeňáci šli do zápasu s tím, že ho prostě urvou za každou cenu. S podobnou motivací chodili dříve do takových zápasů také Sparťané, ale to bylo ještě v dobách, kdy klub šlapal, protože ho řídil jen jeden člověk. Je tedy zřejmé, že pokud se chce Sparta stát opět železnou, musí najít lídra nejen na hřišti, ale také v kanceláři.

Autor: Stisk Studentský deník | pátek 17.3.2017 15:25 | karma článku: 26.57 | přečteno: 2072x

Další články blogera

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma článku: 7.83 | Přečteno: 156 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma článku: 7.73 | Přečteno: 149 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 62 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma článku: 7.99 | Přečteno: 131 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.21 | Přečteno: 326 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 2823 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1116

Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...